Cine vor fi cîştigătorii „Pescuirii minunate” la alegerile locale
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Aşa cum, mi se pare, v-am mai precizat, pe 27 septembrie, în calendarul orotodox este trecută sărbătoarea „Pescuirii minunate”. În cel laic, e data alegerilor locale (pentru unii, la bilanţul care va fi gata luni, prilej de sărbătorire, pentru alţii, de întristare).
Precizând că nu doresc să aduc prin nimic atingere celor sfinte, afirm că, duminică, va avea loc, cu adevărat, un soi de pescuire. În care pescarii/candidaţi vor utiliza tot soiul de momeli, iar aceia dintre noi care vor fi tentaţi să se prindă în cârlig sau să cadă în plasă, pardon, să-şi facă datoria civică, vor merge la vot.
Aici apare prima problemă. Vă aduc aminte că la precedentele „locale”, în 2016, s-au dus la urne circa 8 milioane de alegători, adică 48,4 la sută (la Bucureşti – 33,3) – reprezentând cea mai slabă prezenţă la acest tip de scrutin din 1990 încoace. Duminică, unii analişti mizează pe o prezenţă mult mai slabă, de 30-35 la sută; dar, conform unui sondaj, procentul ar putea fi chiar mai mic, dat fiind teama de infectare cu covid şi groaza de cozile care vor fi sigur, interminabile, plus credinţa mai veche că alegerile nu prea schimbă nimic.
A doua problemă e reprezentată de faptul că, ţinând cont de teama mai accentuată de pandemie a generaţiei vârstnice, se poate prognoza o prezenţă mai mare a celor tineri, deci voturi mai multe pentru partidele pe placul lor - dar nu neapărat pentru PNL, 58 la sută dintre repondenţi fiind nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de felul în care guvernul liberal a gestionat problemele legate de pandemie.
A treia problemă – şi cea mai gravă pe timp îndelungat – va fi legată de invocarea lipsei de legitimitate şi reprezentativitate (desigur, de către perdanţi); un primar votat cu 51 la sută la o prezenţă de 30 la sută este exponent, de fapt, a doar maximum 16 la sută dintre alegători! Bine, o să se replice că nimeni nu a împiedicat toată lumea să meargă la vot, dar aceasta este o altă discuţie, mai ales în circumstanţele actuale...
Apropo de circumstanţele epocii de azi, alegerile locale pot fi prilej de a câştiga (sau pierde!) bani. Cum? Simplu, pariind. Pe 15.09., Gabriela Firea era cotată cu 1,95, iar Nicuşor Dan, cu 1,75; o zi mai târziu, Firea avea 1,85, iar Dan – 2,00.
Apropo de Bucureşti, conform sondajelor, diferenţa dintre cei doi principali candidaţi e mai mică decât marja de eroare, aşa încât ne putem aştepta la orice rezultat – depinde cine îşi va mobiliza electoratul mai bine...
În schimb, sunt daţi ca şi (re)aleşi primari Chirica (Iaşi), Necula (Bacău), C. Flutur (Botoşani), Lungu (Suceava), Pavăl (Vaslui); aceasta în Moldova, iar în principalele oraşe din ţară - Boc (Cluj), Scripcaru (Braşov), Robu (Timişoara), Chiţac (Constanţa), L.O.Vasilescu (Craiova); lupte mai aprige, tot în Moldova, se prefigurează între Arsene şi Cuc (Neamţ), Ştefan şi Misăilă (Focşani), Pucheanu şi Rodeanu (Galaţi).
Vor câştiga câteva mii de persoane – cei aleşi ca primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali – anuturajul şi „clienţii” lor. Poporul – nu cred, pentru că nişte moravuri & năravuri nu se vor schimba peste noapte, chiar dacă se vor schimba unii dintre „actori”. Dar căror politicieni le pasă de popor ?
P.S. Doar lipsa de spaţiu mă împiedică să discut şi despre preşedinţii de consilii judeţene. O voi face post festum, având în vedere ce putere au, prin aceea că sunt ordonatori de credit ai unor bugete impresionante!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau