Constituţie modificată – spre binele aleşilor
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
În România lunii mai 2022, nu ştiu dacă aţi fost atenţi şi aţi sesizat, se întâmplă un adevărat şi fără de oprire miracol: curg râuri, ba chiar şi fluvii de miere şi lapte! Ceea ce era doar un soi de zicală, ce făcea trimitere la ceva imposibil de materializat, a devenit realitate pe meleagurile mioritice. Acuma să nu mă întrebaţi datorită cui, pentru că riscaţi să mă supăr: cum, adică, nu vă daţi seama? În fine, din simpatie pentru cititorii aflaţi într-o asemenea ipotetică situaţie, dau şi răspunsul: mulţumită politicienilor. Tot mioritici, desigur, doar câte oleacă ajutaţi şi îndrumaţi de către cei de la vârfurile UE.
Dacă nu vă vine să credeţi ce scrie mai sus, ieşiţi în stradă, intraţi în magazine sau uitaţi-vă la canalele de televiziune - normal, nu la alea de desene animate. Veţi vedea/afla că: leul s-a întărit (dacă se adună cinci asemenea „fiare”, aproape că echivalează cu un euro; inflaţia, de doar sub 14 la sută, ne situează pe primul loc în Europa (dar mai avem până să-i egalăm pe unguri care, în 1946, aveau o rată a inflaţiei de 10 la puterea 16), benzina şi motorina sunt aproape gratis, doar jumătate de milion de români sunt şomeri (alte câteva milioane muncind peste hotare...), pandemia de covid a fost stopată, toţi corupţii au fost băgaţi la răcoare ş.a.m.d. Sub înţeleapta conducere a locatarului de la Cotroceni, sub guvernarea unei coaliţii contra naturii, în capul căreia se află un Moş Teacă, toate problemele mari şi presante ale ţării s-au rezolvat uimitor de repede.
Las gluma deoparte, mai ales că e amară tare. Niciuna din marile, gravele şi presantele probleme ale României nu şi-a găsit soluţia. Pentru că nu a căutat-o nimeni! Viziunile şi priorităţile politicienilor băştinaşi sunt cu totul altele.
În urmă cu o săptămână, al treilea om în stat declara că „trebuie modificată Constituţia, având în vedere că societatea se modernizează”, adăugând că „acest proces amplu trebuie pornit repede”. Desigur, mai întâi de toate, trebuie făcută o comisie – Caragiale rămâne de actualitate, cu ale sale „comitete şi comiţii”. Printre preocupările majore legate de Legea fundamentală a României se numără votul de la 16 ani, clarificarea rolului preşedintelui (în afară de acelea de ficus şi trăgător de sfori prin culise), pentru a nu mai fi, citez, „o struţo-cămilă între un preşedinte francez şi un monarh spaniol”, reglementarea moţiunii constructive de cenzură (înţeleg că este şi una distructivă...), limitarea practicii excesive a OUG, traseismul politic etc.
După câteva zile (normal, având în vedere lentoarea specifică) s-a pronunţat asupra subiectului şi primul om în stat. Interesant este că a făcut-o după vizitarea unui spital (dar din Colentina, nu din Berceni, bucureştenii ştiu diferenţa...). Cu înţelepciunea caracteristică, personajul a militat, cum era de aşteptat, pentru modificări, îndeosebi pentru întărirea rolului preşedintelui, conchizând, cu aceeaşi înţelepciune, că „da, e nevoie de anumite schimbări în Constituţie şi e nevoie de discuţii aşezate (nu în picioare, n.m.D.O.) pentru a face statul să funcţioneze mai bine”.
Am parcurs mai toate părerile politicienilor privind subiectul; ele se referă la problemele care îi preocupă pe ei. Nimic despre ocrotirea sănătăţii, acces la educaţie, un mediu sănătos, nivelul de trai. Aşadar, iar Caragiale: Constituţia se va revizui, dar nu se va schimba nimica privind drepturile poporului!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau