KWI, între Oscar și Zmeura de aur
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Februarie 2019. Cam târziu – abia după aproape ani de mandat -, o parodie de agenție, denumită ”Roșia Today”, îi face loc lui KWI la „Os-carul cu proști”, și îi decernează distincția „pentru cel mai fidel spectator al vieții politice din România”.
Februarie 2020. Încă și mai târziu – dar mai bine decât niciodată! – KWI primește, pe o pagină dintr-o rețea de socializare, „Oscarul pentru coloana sonoră a filmului mut „Liniștea”; motivația decernatorilor fiind aceea că el ”a îmbinat senzațional toate elementele din filmul amintit: tăcerea lungă și apăsătoare, tăcerea scurtă, tăcerea de observație atentă, muzica în gând și liniștea prelungită pe 4-5 ani (la acea dată, nu se știa că pe 10...). A fost magistral! Am avut de ales între coloana lui sonoră și melodia interpretată de un caras în gând. A fost o alegere ușoară”.
Iulie 2024. Mai mult decât previzibil, la summit-ul de la Washington, în cadrul unei ceremonii cât se poate de private, pentru ca eroul principal să nu se umple de și mai multă ”glorie” decât până la acel moment, aceluiași i s-ar putea acorda Oscarul pentru cea mai bună interpretare a rolului candidatului perdant la șefia NATO.
Cum, însă, până atunci mai e vreo lună, să vedem noutățile la zi. Sau săptămână, dacă vreți. Săptămâna trecută s-a anunțat, săptămâna aceasta (miercuri, 8 mai) va avea loc festivitatea decernării unor premii supranumite „Oscarurile Washingtonului”. Printre laureați – normal, de acum nu vă mai mirați...- și KWI. Mirarea – aproape stupoare – intervine abia când ne sunt prezentate argumentele ce au stat la baza acordării distincției personajului cu pricina, foarte exact „cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României și pentru rolul său de lider transatlantic și european”.
Wow! Și, în traducere, uau! Calificativele aproape că rivalizează cu „Erou între eroi”, „Cel mai iubit fiu al poporului”, „Geniul Carpaților”, „Marele conducător”, „Patriot înflăcărat”, „Cârmaci înțelept”, „Strateg genial, stegar viteaz”, „Eroul păcii mondiale”, „Ctitor de geniu” – acordate unuia dintre predecesorii lui KWI de la Cotroceni.
Pentru a completa și face mai elocventă imaginea festivității de pe 8 mai, adică să vedem cine sunt „coledzii” lui KWI, precizez că vor mai fi acordate distincții de același fel ministrului american al Comerțului, un general, tot american, și o actriță malaeziană (de origine chineză).
România, se pare, este urmărită de un blestem al „celor două fețe” a celor aflați la conducerea ei. O față e văzută din exterior, cu totul alta de români. Și, pe deplin obiectiv, cred că cea din urmă e mult mai aproape de realitate și mai definitorie pentru personajele cu pricina. Pe cale de consecință, poate că asociația americană ce îl va premia pe KWI pe 8 mai ar fi trebuit să consulte și poporul român, înainte de emana sintagma „conducerea exemplară a României”. Și nu era greu, fiind de ajuns parcurgerea știrilor din presă, cronologic, precum „în mai puțin de doi ani de când e la conducerea țării a pierdut aproape jumătate din popularitate”; „intră în cel de al optulea an prezidențial cu cea mai mică cotă de încredere avută vreodată”; „este președintele român cu cea mai scăzută cotă de încredere cu un an înainte de terminarea mandatului”.
Ținând cont de toate elementele, se poate spune că locul personajului ar fi mult mai adecvat pe lista laureaților „Zmeurei de Aur” (opusul premiilor Oscar). Altă funcție oricum nu va obține...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau