Robinette sau Trompete?
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Deși discursul lui Joe Biden despre Starea Națiunii era programat în zorii zilei de 8 martie, la 4, am renunțat la somn și n-am avut de ce să regret. Au fost ceva griji vizavi de întârzierea de jumătate de oră a începerii discursului, dar ce a urmat le-a risipit. Președintele american arăta foarte vivace și a impresionat prin memoria sa, dar nu numai. Discursul a fost unul de forță, destinat să liniștească democrații care își făceau probleme privind capacitatea sa de a-și înfrunta adversarul republican.
Joe Biden a reluat în mai multe rânduri sloganul ”America is back”, subliniind realizările prezentului și încercând să-l contracareze pe acela al lui Trump – ”Make America great again”, ce se referă la viitor.
Deloc încrâncenat, președintele american a glumit cu privire la vârsta sa, spunând că, la acest prag, ”unele lucruri devin mai clare ca oricând”, adăugând ”știu că nu pare, dar sunt aici de mult timp”, și afirmând că a venit pentru ”a trezi Congresul”.
În paranteză fie zis, republicanii au rezerve totale față de vârsta și capacitatea lui, lucru relevat de un comentator al ziarului New York: ”Întrebarea nu este dacă Biden trebuie să se retragă, ci, mai degrabă, cum să o facă”.
Sintetic, se poate aminti că în discurs au fost referiri la taxe și impozite – propunându-se creșterea celor aplicate celor mai bogați americani, pe această cale putând fi continuată reducerea deficitului federal, dar și alocarea de mai mulți bani pentru domenii prioritare precum sănătatea, educația, apărarea etc. Biden a mai promis că va reduce costurile mediamentelor pe bază de rețetă și că va readuce dreptul la avort ”din nou în legea țării”. Referitor la economie, președintele afirmă că e mai puternică decât la preluarea funcției, în 2021, drept care ”este invidiată de toată lumea”. S-a făcut, de asemenea, un apel la legislatori pentru ca aceștia să se unească și să apere democrația americană și să restaureze încrederea în instituțiile statului. Locuri importante au fost rezervate, de asemenea, referitor la situația din Ucraina (”Mesajul meu pentru Putin este simplu: noi nu vom pleca, nu ne vom pleca, nu ne vom da la o parte”), cea din Fâșia Gaza (unde promite construirea unui port care să permită livrarea de ajutoare populației), poziția față de NATO (”Predecesorul meu îi spune lui Putin ”Fă ce dracu vrei” – este scandalos, periculos, inacceptabil”).
Reacția lui Trump, într-o eră a supervitezei în comunicații, a fost aproape instantanee; fostul președinte a urmărit discursul dintr-o ”cameră de război” amenajată în impresionanta sa reședință din Mar-a-Lago (Florida) și a replicat la afirmații și acuzații pe măsură ce acestea erau formulate, încercând și o definire a adversarului său: ”Pare atât de furios când vorbește, ceea ce este o trăsătură a oamenilor care știu că pierd”.
Apropo de cine ar putea pierde, cine ar putea câștiga, un sondaj publicat în urmă cu o săptămână arăta că 43 la sută dintre americani ar vota cu Biden, iar 48 la sută, cu Trump...
De reținut: Vladimir Putin a declarat, e drept, cu trei săptămâni înainte de discursul pomenit mai sus, că Joe Biden ar fi un președinte american mai bun pentru Rusia decât Donald Trump și a respins îngrijorările legate de vârsta și sănătatea omologului său.
Explicația titlului: Joe Biden, pe linie paternă, are origine franceză, de unde și prenumele de Robinette. Donald Trump, pe aceeași linie, are origine germană, zonă din care vine numele de familie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau