Softurile și mofturile lui pește prăjit
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Am avut mai multe discuții în ultima vreme, cu persoane din medii diferite și de vârste diverse, privind un subiect de mare actualitate, ce afectează o mulțime de oameni și care, peste puțin timp, va afecta și mai mult; mai exact, până în momentul în care acea mulțime - reprezentată îndeosebi de oameni de vârsta a treia (cei peste 65 de ani) și a patra (peste 80 de ani) - va binevoi să nu mai fie o povară pe umerii fragili, delicați și suavi ai tinerelor generații, care abia se pot mișca ele, d,apoi să mă ducă în spate și așa povară.
Întrucât, în mod evident (cel puțin după buletin, dar nu și prin implicare și comportament) aparțin categoriei celor din vârsta a treia, nu m-aș erija în purtătorul lor de cuvânt, dar aș acorda cam tot spațiul de care dispun situației lor.
Oamenii aceștia au fost, în doar vreo trei sferturi de secol, martorii, beneficiarii și, mai ales în ultima vreme, victimele revoluției tehnologice.
Concret: prin 1950, se mai asculta muzică la patefon; rapid, acesta a fost înlocuit de pickup, apoi de cd/dvd player și, ulterior, de alte dispozitive de redare a sunetului. Azi, dacă ai un telefon mobil foarte performant (ceea ce înseamnă, desigur, foarte scump - recordul este deținut de Falcon SuperNova Pink Diamond iPhone 6, în valoare de 48.5 milioane de dolari!!!), poți înmagazina în el, pe lângă o mulțime de alte ”lucruri”, muzică suficientă pentru o întreagă vacanță, sau poți vedea concerte live...
Fără a nega, câtuși de puțin, avantajele modernizării, m-aș opri și aș insista asupra dejavantajelor, printre care se numără: faptul că oamenii depind tot mai mult de tehnologie și, în multe cazuri, nu pot ține pasul cu rapiditatea schimbărilor acestora; creșterea șomajului, prin înlocuirea personalului prin ”mașinării” (mai puțin, desigur, în cazul funcțiilor de conducere”); creșterea poluării datorită industriilor care se ocupă de aceste tehnologii; degradarea și scăderea intensității relațiilor sociale, ba chiar alienarea celor mai pasionați de conectarea 24 de ore din 24, la rețele de socializare sau informații; creșterea gradului de lene, din cauza „cârjelor” oferite de tehnologie, a însingurării și izolării, a procesului de lectură a cărților; sporirea tot mai periculoasă a eficienției unor tipuri de arme, ce fac tot mai mari ravagii și victime.
Să încercăm să analizăm un domeniu care atrage tot mai mulți oameni, acela al rețelelor sociale. Numărul utilizatorilor acestora a crescut aproape incredibil, de la 970 de milioane în 2010, la 4,48 miliarde în iulie 2021. Vestea bună este că, după 2021, ritmul de creștere a început să scadă...
Eu pot depune mărturie numai despre cea mai populară rețea socială și numai pentru ultimii 8 ani, de când fac parte dintre utilizatorii ei.
Și o spun cu sinceritate: iertată fie-mi expresia și înțeleasă bine - din ce în ce mai mult, carul este pus înaintea boilor, cei din urmă fiind utilizatorii. Fără a fi consultați sau întrebați dacă pot efectua anumite operațiuni, sau instala anume aplicații, oamenii se trezesc în fața ideilor ”revoluționare” puse în practică de tinere „genii”, și, de unde la început, totul era simplu și plăcut, acum rețeaua a devenit atât de arborescentă, cu obligativitatea respectării atâtor reguli (tehnice). Și ceea ce e cu totul impardonabil este că nu poți lua legătura cu nici un om pentru a rezolva o problemă. Ți se suspendă contul, cu motivul foarte logic ”se pare că...”, după care nu ai un telefon sau o adresă mail pentru comunicare, ci doar softurile/mofturile lui pește prăjit...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau