„Atenția la comportamentul nostru poate impacta întreaga lume”

interviu1

Dimensiune font:

| 23-03-2024 11:18

 Dialog cu prof. Miruna Boboc, fondatorul unei școli de maniere elegante pentru copii

În tumultul vieții cotidiene, este ușor să uităm cât de semnificative sunt manierele elegante în modul în care ne percepem pe noi înșine și în care suntem percepuți de cei din jur. Într-o lume în care comunicarea este dominată de schimburi rapide de informații și în care accentul este pus adesea pe eficiență și rezultate imediate, este esențial să ne amintim că manierele rafinate rămân un pilon al interacțiunilor umane autentice și pline de respect.

Eleganța în maniere nu este doar despre modul în care ne îmbrăcăm sau despre felul în care ne comportăm la masă. Este o atitudine, un cadru de conduită care reflectă respectul, empatia și bunăvoința noastră față de ceilalți. O persoană care are maniere este înzestrată cu capacitatea de a comunica cu grație, de a fi politicoasă și de a se adapta cu ușurință la diverse situații sociale.

În primul rând, manierele elegante demonstrează respect față de sine și față de ceilalți. Atunci când ne purtăm cu delicatețe și politețe, arătăm că ne acordăm atenție nu doar propriei persoane, ci și celor din jurul nostru. Respectul pentru sine înseamnă să ne cunoaștem și să ne respectăm propriile valori și limite, în timp ce respectul față de ceilalți implică să fim atenți la nevoile și sentimentele lor.

În al doilea rând, manierele elegante facilitează interacțiunile sociale armonioase. O conversație cu o persoană care manifestă maniere rafinate este plăcută și confortabilă. Această persoană știe cum să asculte cu atenție, să ofere feedback constructiv și să evite subiectele sensibile sau comportamentele nepotrivite. Astfel de abilități sociale sunt esențiale în crearea și menținerea relațiilor sănătoase și durabile.

În plus, manierele elegante sunt un indicator al maturității emoționale și al inteligenței sociale. Capacitatea de a gestiona situațiile tensionate cu calm și respect arată nivelul nostru de înțelegere și control asupra propriilor emoții. Această abilitate nu numai că ne ajută să navigăm cu succes în relații interpersonale, ci ne și consolidează încrederea în sine și credibilitatea în ochii celorlalți.

Despre toate aceste lucruri am stat de vorbă cu prof. Miruna Boboc, fondatorul unei școli de maniere elegante pentru copii.

- Ce te-a motivat să deschizi o școală de maniere elegante pentru copii?

- Sunt pasionată de educație, de copii și oameni în general, cred foarte mult  în capacitatea și valoarea fiecăruia. Prin proiectul meu, mi-am dorit să le reamintesc acestora de umanitatea din ei, să demontez preconcepții și mituri despre etichetă și bune maniere. Atrag atenția, prin activitatea,  asupra faptului  că manierele nu se adresează  unor categorii elitiste, doar unor anumite categorii sociale, ci nouă,  tuturor.

- Există o experiență personală sau o observație în societatea actuală care te-a determinat să începi acest proiect?

- Cât de puțin se vorbește la școală  despre inteligență emoțională, aceasta reprezentând chiar principiul de bază al bunelor maniere... Nu își găseste locul, din păcate, într-o programa „stufoasă”, pe care în calitate de profesor trebuie să o urmezi cu sfințenie. Cei doi ani petrecuți la catedră au fost revelatori. Am predat limba franceză timp de doi ani într-o școală de stat. În această perioadă am observat în această perioadă carențele sistemului de învățământ care sunt bine-cunoscute, eu doar mi-am dorit să  acționez. Așa că m-am instruit la o școală din Franta, apoi am vrut neapărat  să aduc și în Iași acest concept.

- Cum crezi că stăm cu manierele în societatea de azi? Consideri că există o degradare a comportamentului elegant în rândul tinerelor generații?

- Proiectul meu a aparut dintr-o nevoie pe care  societatea  o resimte din plin. Lipsa manierelor este primul lucru de care ne plângem, fie ca este vorba despre instituțiile statului, mijlloacele de transport în comun,   sau pur și simplu o interacțiune grăbită în lift. Cred că suntem într-o grabă continuă spre... Nu știm spre ce! Uităm sau ignorăm gesturile mici, dar pline de însemnătate precum un salut, o ușa ținută unui vecin, un zâmbet oferit din toată inima. Iar asta nu este doar în rândul tinerilor, ci se întâmplă tuturor. 

- Gurile rele ar sări imediat și te-ar contrazice: „De ce să avem maniere?” Ce se întâmplă în lipsa lor?

- Există această idee conform căreia manierele ar fi informații știute și deja  învățate în cei șapte ani de acasă, nu mai avem nevoie de ele. Însă,  în realitate, lucrurile stau diferit. 

Studii făcute în acest sens au arătat de exemplu că lipsa de politețe a oamenilor la locul de muncă, desconsiderația față de sentimentele celuluilalt, ignorarea competențelor sociale, ne costă foarte mult, fie ca vorbim despre calitatea relatiilor interumane sau chiar locurile de munca.

- În opinia ta, lipsa de maniere în rândul copiilor și adolescenților este un semn că normele societății se schimbă? Pare-se că grobianismul devine normă

- Da, însă cred că în acest caz responsabilitatea este în mâna noastră, a adulților. Să nu uităm că generațiile de copii ce vin ne au pe noi, cei maturi, drept exemple. Dacă noi avem anumite derapaje în comportament, trebuie să găsim o cale să nu îi condamnăm să fie ca noi.

-  Care sunt cele mai întâlnite greșeli în atitudine? Atât a copiilor, cât și a adulților?

- Lipsa empatiei stă la baza piramidei atât în cazul adulților, cât și a copiilor. Iar asta pleacă, zic eu, de  la faptul că individualismul ia locul considerației pentru sentimentele celuilalt. De aici greșeli frecvente precum: faptul că nu acordăm suficientă atenție felului în care mâncăm, ne prezentăm, sau comunicăm cu ceilalți. Nu mai simțim omul de lângă noi, ne lipsește bunul simț.

- Ce lecții concrete de maniere învață copiii la școala ta?

- De la inteligență emoțională, până la reguli de etichetă la restaurant, la teatru, la școală sau atunci când mergem în vizită. Cum să ne purtăm, conversăm, îmbrăcăm, iar asta nu doar pentru a face pe plac oamenilor sau pentru a ne pune o mască, ci pur și simplu învățăm artă de a trăi frumos, în armonie cu ceilalți.

- Care sunt cele mai importante avantaje pe care le oferă școala ta elevilor săi? Dar manierele, la modul general?

- Cel mai important avantaj este că activitatea mea răspunde unei mari nevoi, despre care am amintit încă de la începutul dialogului. De asemenea, faptul că  la baza formării mele se află studii în domeniul etichetei și al bunelor maniere, esențiale pentru ca actul didactic să fie unul de calitate. Astfel că transmit o informație verificată și actualizată. În plus, cursurile sunt adaptate și personalizate în funcție de nevoile grupei sau persoanei cu care interacționez.

- Cum contribuie cursurile de maniere la dezvoltarea personală și socială a copiilor și a adulților?

- Cea mai importantă lecție pe care o predau vizează atenția la cum comportamentul nostru poate impacta întreaga lume. Astfel că elevii, atât copiii cât și adulții, devin mai atenți la tot ce îi înconjoară, au mai multă încredere în ei, sunt pregătiţi să facă mai uşor faţă situaţiilor dificile, capătă abilităţi esenţiale în relațiile sociale.

- Care au fost cele mai mari provocări în deschiderea și conducerea școlii de maniere și cum le-ai adresat?

- Cu siguranță fiecare dintre noi a avut de-a face cel puțin odată în viață cu birocrația sau cu fețele încruntate din instituțiile publice. Le-am făcut față cu brio, având credința că dacă oferi frumosul din sufletul tău, acesta se întoarce mai devreme sau mai târziu la tine sub diverse forme. Și chiar așa a fost. 

- Există rezistență din partea copiilor sau părinților față de învățarea manierelor?

- Ideea unei scoli de bune maniere a fost îmbrățișată destul de repede în rândul părinților din Iași, mulți dintre aceștia  au conștientizat valoarea unei astfel de educații non-formale și chiar m-au sprijinit în demersul meu. Pe copii i-am captivat prin metoda jocului didactic și al jocului de rol.

- Viitorul manierelor elegante. Cum vezi evoluția interesului în următorii ani?

- În acest moment chiar și cel mai bun CV are o competiție foarte mare. În această situație, recrutarea se face  pe baza tipului de personalitate, de prezentare, de conectare cu oamenii al aplicantului. Adică pe baza unor aspecte pe care noi încă nu le considerăm esențiale în programele educaționale.  

Eu cred că în scurt timp vom realiza și noi impactul acestora. De altfel, universități de top precum Stanford deja au făcut-o introducând cursuri obligatorii de maniere și etichetă.

- Ce înseamnă, Miruna, a fi un om elegant? Ce sunt manierele? Pe tine cum te ajută?

- Un om manierat este un om atent și la nevoile celuilalt, empatic și tolerant, iar eleganța pleacă din interior. Nu este foarte greu să ne îmbrăcăm elegant, însă putem întâmpina dificultăți atunci când ne dorim să fim mai mult decât bine îmbrăcați, să fim stilați și rafinați, să avem atitudinea potrivită în orice situație. 

Am refuzat  mereu să accept o idee pe care o tot auzeam în jurul meu ești prea sensibilă, prea moale, nu vei reuși așa!”. Nu am vrut să renunț la mine, să accept ideea că lumea e rea, și blândețea este slăbiciune. Cred că viața îmi dă acum șansa să dovedesc acest lucru.

Manierele elegante transcend granițele culturale și lingvistice, fiind o limbă universală a respectului și a bunăvoinței. Indiferent de originea sau statutul social, un comportament rafinat și politicos este întotdeauna apreciat și admirat. Într-o lume caracterizată adesea de conflicte și tensiuni, manierele elegante ne oferă o oază de civilitate și armonie.

Prin urmare, învățarea și cultivarea manierelor elegante nu ar trebui să fie considerate doar un moft sau un lux, ci o investiție valoroasă în dezvoltarea personală și în construirea relațiilor interpersonale de calitate. Într-o lume în care tumultul și zgomotul domină adesea peisajul, eleganța în maniere strălucește ca un far care ne ghidează către interacțiuni umane autentice și pline de semnificație.

Sunt Miruna Boboc, o tânără vizionară în vârstă de 26 de ani, pusă pe treabă, empatică și foarte atentă la nevoile oamenilor de lângă ea. Absolventă a facultății de litere, specializarea limbi străine, mi-am dorit să aflu mai multe despre „arta de a trăi frumos” și am reușit să fac asta în Franța, la o școală de etichetă și bune maniere. Inspirată de școlile din străinătate, am adus conceptul la Iași, punând bazele proiectului meu: Școala de bune maniere „Avant- Garde”.

Școala este parte din mine, este o pasiune și un vis devenit realitate. Mă identific în totalitatea cu activitatea mea, iar asta cred că este e o mare binecuvântare, dar și o provocare. Dacă ar trebui să scriu trei cuvinte ce mă caracterizează, acelea ar fi bun-simț, blândețe și dedicare.

 A consemnat Maura ANGHEL


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei