„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”

received_2095914067215587

Dimensiune font:

| 16-09-2024 20:24

 * dialog cu Alina Ciocoiu, inițiatorul unui program de dezvoltare personală pentru copii prin cinematografie


- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creați acest program?

- Încă de pe vremea când fetița mea era mică și practica modellingul și avea diferite aparții la TV, îmi doream mult să facă mai mult decât atât și tot întrebam diferiți prezentatori dacă vor putea face sau există în Iași și un astfel de curs, de cinematografie. Anii au trecut, între timp am deschis și un loc de joacă, Green Land, loc care am vrut să fie ceva diferit de ceea ce este pe piață, să fie locul pe care eu mi-aș fi dorit să îl frecventez cu copiii mei (Patric Mihai și Antonia Maria) dar pe care încă nu îl găsisem. Și, o dată cu locul de joacă au apărut și multe idei de cursuri și ateliere, printre care și cursul de cinematografie. M-a inspirat să creez acest curs din dorința de a aduce ceva bun și a lăsa urme frumoase, prin creearea unor subiecte/scenarii educative, psihologice care să îi ajute pe cei mici dar și pe cei mari să jongleze mai ușor cu viața. Împreună cu acest curs am primit invitația de a participa la crearea unui film. Apoi totul a decurs cu provocări, am început să dau frâu liber creativității, am fost susținută de oameni la care nu mă așteptam, am fost o echipă unită, de la psiholog, regizor, actori, până la micii actori în devenire și părinții copiilor iar în cele din urmă am obținut un rezultat mai mult decât dorit.

- De ce credeți că este important pentru un copil să participe la un astfel de curs în această perioadă a dezvoltării sale?

- Consider că orice copil are nevoie să fie îndrumat de părinte și să descopere cât mai multe activități ce țin de dezvoltarea sa de la vârste fragede astfel încât la vârsta de 7-8 ani să poată alege singur unde dorește sau nu să participe. Mai mult, un astfel de curs îl învață pe copil să fie stăpân pe situație și să își depășească emoțiile prin joacă. Este mult mai ușor să vadă că orice greșeală făcută e de fapt un pas înainte. La cursul de cinematografie se poate repeta astfel încât să fie bine pe ecran, copilul dezvoltând încredere în sine, iar prin repetiție îi crește și stima de sine și în același timp își învinge și timiditatea.

- Cum ajută cinematografia la dezvoltarea creativității și a exprimării emoțiilor copiilor?

- Un curs de cinematografie îi învață pe copii că trebuie să fie cât mai naturali și să gestioneze asemenea, natural. Un film va da întotdeauna mai multă libertate în actul artistic. Copiii își vor exprima mai ușor emoțiile știind că pot improviza o replică sau că nu se întâmplă nimic dacă vor uita o mișcare scenică, ceea ce le va da posibilitatea să își dezvolte creativitatea și să își învingă emoțiile. În urma unui curs de cinematografie copiii dobândesc abilități precum stăpânire pe situație, încredere, curaj, dorința de a se afirma și le fi ușor să vorbească în public.

- Cum credeți că ar putea cinematografia să ajute copiii să își dezvolte abilitățile de comunicare și de lucru în echipă?

- În primul rând la un astfel de curs, îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile de comunicare prin abilitățile de gândire, dezvoltându-le într-o manieră informală, interactivă și atractivă. Pentru a părea cât mai naturali, copiii repetă de mai multe ori o replică pentru a fi spusă corect, ulterior putând să redea forma care le este lor mai accesibilă. Cât despre lucru în echipă, ei învață să se asculte unii pe alții pentru a putea să dea următoarea replică. Participanții la curs sunt încurajați să se susțină și să își formeze propriile puncte de vedere pe care ulterior să le pună în aplicare în echipă.

- Ce beneficii cognitive și sociale credeți că poate aduce studiul cinematografiei la vârste fragede?

- Beneficiile sunt multiple și variază de la copil la copil. Ca să nu vorbesc doar din teorie, pentru că întotdeauna mi-a plăcut să vin cu exemple, în urma cursului de cinematografie, copiii au dat câteva interviuri în care au fost întrebați dacă i-a ajutat acest curs. Câteva dintre răspunsurile lor au fost că se pot concentra mai mult la ore sau la activități, că au mai mult curaj când trebuie să iasă la tablă, că se simt validați, exprimându-și cu ușurință sentimentele și că nu le mai este teamă de a vorbi în public.

- Nu sunteți la prima initiativa de acest gen, mai mult, ati luat parte si la turnarea unui film – „Cei 7 ani de acasă”. Cum a fost primit? Ce v-a inspirat? Cum i-a ajutat pe copii?

- A fost o provocare, iar mie îmi plac provocările frumoase. Cu multe emoții la început, pentru că am pornit pe alei necunoscute de mine, dar m-am lăsat ghidată de instinct, de cunoștințele dobândite și de sufletul pe care îl pun în orice lucru pe care îl fac. Ideea filmului a apărut imediat, fără să stau prea mult pe gânduri deoarece m-am lăsat inspirată de viața reală, trecând prin multe situații în care mi-am zis că sunt mulți oameni care ar trebui să își reamintească valorile și ceea ce ar fi vrut să le insufle părinții și anume, cei 7 ani de acasă. Copiii au fost foarte încântați deoarece pe lângă virtuți precum generozitatea, empatia, responsabilitatea, respectul față de diversitate, prietenie, politețe și combaterea comportamentului online, au avut ocazia să întâlnească în viața reală oameni care chiar se caracterizeaza prin aceste valori, precum Părintele Dan Damaschin care în film a fost ambasadorul generozității, Daniel Buzdugan și Mihai Morar - ambasadorii prieteniei, Damian Drăghici - ambasadorul respectului față de diversitate, Prințesa Urbană (Ioana Chichicet Macoveiciuc) - ambasadorul empatiei, Dr. Cristina Muntean - ambasadorul responsabilității, Miruna Boboc, Alexandru Holicov - ambasadorii politeții.

În acest mod au aprofundat și practic virtuțile celor 7 ani de acasă.

Filmul a fost primit foarte bine atât de cei mici, cât și de cei mari. Mi-au scris foarte multe persoane că au râs și plâns în același timp sau că au ajuns acasă și copiii îi corecta în anumite situații.

Cât despre copii, a fost foarte plăcut ca ei să fie pregătiți să experimenteze succesul. Gala de avanpremieră i-a urcat pe scenă și au primit trofeele de la domnul primar, au dat autografe, au participat la interviuri și ca să citez din cuvintele lor ne-am simțit ca niște vedete care au câștigat premiile Oscar”.

- Cum credeți că ar putea cinematografia să îi ajute pe copii să își dezvolte încrederea în sine și să își exprime personalitatea mai liber?

- În primul rând încrederea în sine și-o dezvoltă când văd rezultatul final după un curs, și anume, un film. Atunci copiii simt și conștentizează ce lucru măreț au creat. Mai mult, întotdeauna copiii au libertatea de a vorbi despre personajul dorit sau despre modificarea scenariului astfel încât să fie totul făcut cu ușurință și cât mai natural.

- Ce impact credeți că ar putea avea acest curs asupra viitorului unui copil în ceea ce privește cariera sau dezvoltarea personală?

- Un copil care această ocazie de a participa la un curs de cinematografie are deja un CV artistic solid, va fi pregătit pentru castinguri viitoare, va interacționa cu profesioniști și își va exersa abilitățile de comunicare și gestionarea emoțiilor într-un mod inedit.

- Cum răspund copiii la provocările și creativitatea implicate într-un curs de cinematografie sau într-un film? Ați observat schimbări în atitudinea sau comportamentul lor?

- Copiii sunt foarte entuziasmați la început. Vin cu tot felul de ideei și creează scenarii ce vin din viața reală, dar cu un strop de imaginație ce ne uimește de fiecare dată. Pe parcurs, sunt situații când li se pare un pic greluț pentru că au fost cazuri în care s-a filmat la 5 dimineața și trezitul a fost mai greu sau trebuie repetate anumite scene deoarece s-a prins ceva greșit în cadru, dar când pe parcurs li se arată un mic montaj cu ceea ce iese, le revine entuziasmul. Totodată, încurajez astfel de cursuri deoarece pe lângă actori, vedete și alte personalități din lumea artistică sunt implicați și psihologi care îi invață pe copii cum să primească și să gestioneze succesul dar și eșecul, îi pregătește să devină oameni mari, și nu orice fel de oameni, ci asumați.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
16/09/2024 18:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
03/09/2024 20:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
15/05/2024 13:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Când ajung să mă contacteze, oamenii sunt prizonierii unei singure povești pe care o mai pot spune despre viața lor, cea a neputinței”
14/05/2024 20:47

- Cum ai decis să urmezi cariera in psihologie? Au existat evenimente sau experiente particulare care te-au condus către această cale? - Am absolvit un liceu cu profil foarte real (matematică-fizică), chi ...

„Grăsimea îți face viața mizerabilă, ți-o otrăvește. E ca o molie care îți stă pe suflet și ți-l roade”
13/05/2024 09:15

- Doamnă doctor Mihaela Bilic, din perspectiva nutritionistului, care sunt cauzele principale ale obezitătii? Mancăm prea mult, alegem eronat alimentele, le combinăm  gresit, mancăm la intervale prost ...

„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei