„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”

Dimensiune font:

| 21-09-2024 09:24

 * dialog cu Alina Ciocoiu, inițiatorul unui program de dezvoltare personală pentru copii prin cinematografie


- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creați acest program?

- Încă de pe vremea când fetița mea era mică și practica modellingul și avea diferite aparții la TV, îmi doream mult să facă mai mult decât atât și tot întrebam diferiți prezentatori dacă vor putea face sau există în Iași și un astfel de curs, de cinematografie. Anii au trecut, între timp am deschis și un loc de joacă, Green Land, loc care am vrut să fie ceva diferit de ceea ce este pe piață, să fie locul pe care eu mi-aș fi dorit să îl frecventez cu copiii mei (Patric Mihai și Antonia Maria) dar pe care încă nu îl găsisem. Și, o dată cu locul de joacă au apărut și multe idei de cursuri și ateliere, printre care și cursul de cinematografie. M-a inspirat să creez acest curs din dorința de a aduce ceva bun și a lăsa urme frumoase, prin creearea unor subiecte/scenarii educative, psihologice care să îi ajute pe cei mici dar și pe cei mari să jongleze mai ușor cu viața. Împreună cu acest curs am primit invitația de a participa la crearea unui film. Apoi totul a decurs cu provocări, am început să dau frâu liber creativității, am fost susținută de oameni la care nu mă așteptam, am fost o echipă unită, de la psiholog, regizor, actori, până la micii actori în devenire și părinții copiilor iar în cele din urmă am obținut un rezultat mai mult decât dorit.

- De ce credeți că este important pentru un copil să participe la un astfel de curs în această perioadă a dezvoltării sale?

- Consider că orice copil are nevoie să fie îndrumat de părinte și să descopere cât mai multe activități ce țin de dezvoltarea sa de la vârste fragede astfel încât la vârsta de 7-8 ani să poată alege singur unde dorește sau nu să participe. Mai mult, un astfel de curs îl învață pe copil să fie stăpân pe situație și să își depășească emoțiile prin joacă. Este mult mai ușor să vadă că orice greșeală făcută e de fapt un pas înainte. La cursul de cinematografie se poate repeta astfel încât să fie bine pe ecran, copilul dezvoltând încredere în sine, iar prin repetiție îi crește și stima de sine și în același timp își învinge și timiditatea.

- Cum ajută cinematografia la dezvoltarea creativității și a exprimării emoțiilor copiilor?

- Un curs de cinematografie îi învață pe copii că trebuie să fie cât mai naturali și să gestioneze asemenea, natural. Un film va da întotdeauna mai multă libertate în actul artistic. Copiii își vor exprima mai ușor emoțiile știind că pot improviza o replică sau că nu se întâmplă nimic dacă vor uita o mișcare scenică, ceea ce le va da posibilitatea să își dezvolte creativitatea și să își învingă emoțiile. În urma unui curs de cinematografie copiii dobândesc abilități precum stăpânire pe situație, încredere, curaj, dorința de a se afirma și le fi ușor să vorbească în public.

- Cum credeți că ar putea cinematografia să ajute copiii să își dezvolte abilitățile de comunicare și de lucru în echipă?

- În primul rând la un astfel de curs, îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile de comunicare prin abilitățile de gândire, dezvoltându-le într-o manieră informală, interactivă și atractivă. Pentru a părea cât mai naturali, copiii repetă de mai multe ori o replică pentru a fi spusă corect, ulterior putând să redea forma care le este lor mai accesibilă. Cât despre lucru în echipă, ei învață să se asculte unii pe alții pentru a putea să dea următoarea replică. Participanții la curs sunt încurajați să se susțină și să își formeze propriile puncte de vedere pe care ulterior să le pună în aplicare în echipă.

- Ce beneficii cognitive și sociale credeți că poate aduce studiul cinematografiei la vârste fragede?

- Beneficiile sunt multiple și variază de la copil la copil. Ca să nu vorbesc doar din teorie, pentru că întotdeauna mi-a plăcut să vin cu exemple, în urma cursului de cinematografie, copiii au dat câteva interviuri în care au fost întrebați dacă i-a ajutat acest curs. Câteva dintre răspunsurile lor au fost că se pot concentra mai mult la ore sau la activități, că au mai mult curaj când trebuie să iasă la tablă, că se simt validați, exprimându-și cu ușurință sentimentele și că nu le mai este teamă de a vorbi în public.

- Nu sunteți la prima initiativa de acest gen, mai mult, ati luat parte si la turnarea unui film – „Cei 7 ani de acasă”. Cum a fost primit? Ce v-a inspirat? Cum i-a ajutat pe copii?

- A fost o provocare, iar mie îmi plac provocările frumoase. Cu multe emoții la început, pentru că am pornit pe alei necunoscute de mine, dar m-am lăsat ghidată de instinct, de cunoștințele dobândite și de sufletul pe care îl pun în orice lucru pe care îl fac. Ideea filmului a apărut imediat, fără să stau prea mult pe gânduri deoarece m-am lăsat inspirată de viața reală, trecând prin multe situații în care mi-am zis că sunt mulți oameni care ar trebui să își reamintească valorile și ceea ce ar fi vrut să le insufle părinții și anume, cei 7 ani de acasă. Copiii au fost foarte încântați deoarece pe lângă virtuți precum generozitatea, empatia, responsabilitatea, respectul față de diversitate, prietenie, politețe și combaterea comportamentului online, au avut ocazia să întâlnească în viața reală oameni care chiar se caracterizeaza prin aceste valori, precum Părintele Dan Damaschin care în film a fost ambasadorul generozității, Daniel Buzdugan și Mihai Morar - ambasadorii prieteniei, Damian Drăghici - ambasadorul respectului față de diversitate, Prințesa Urbană (Ioana Chichicet Macoveiciuc) - ambasadorul empatiei, Dr. Cristina Muntean - ambasadorul responsabilității, Miruna Boboc, Alexandru Holicov - ambasadorii politeții.

În acest mod au aprofundat și practic virtuțile celor 7 ani de acasă.

Filmul a fost primit foarte bine atât de cei mici, cât și de cei mari. Mi-au scris foarte multe persoane că au râs și plâns în același timp sau că au ajuns acasă și copiii îi corecta în anumite situații.

Cât despre copii, a fost foarte plăcut ca ei să fie pregătiți să experimenteze succesul. Gala de avanpremieră i-a urcat pe scenă și au primit trofeele de la domnul primar, au dat autografe, au participat la interviuri și ca să citez din cuvintele lor ne-am simțit ca niște vedete care au câștigat premiile Oscar”.

- Cum credeți că ar putea cinematografia să îi ajute pe copii să își dezvolte încrederea în sine și să își exprime personalitatea mai liber?

- În primul rând încrederea în sine și-o dezvoltă când văd rezultatul final după un curs, și anume, un film. Atunci copiii simt și conștentizează ce lucru măreț au creat. Mai mult, întotdeauna copiii au libertatea de a vorbi despre personajul dorit sau despre modificarea scenariului astfel încât să fie totul făcut cu ușurință și cât mai natural.

- Ce impact credeți că ar putea avea acest curs asupra viitorului unui copil în ceea ce privește cariera sau dezvoltarea personală?

- Un copil care această ocazie de a participa la un curs de cinematografie are deja un CV artistic solid, va fi pregătit pentru castinguri viitoare, va interacționa cu profesioniști și își va exersa abilitățile de comunicare și gestionarea emoțiilor într-un mod inedit.

- Cum răspund copiii la provocările și creativitatea implicate într-un curs de cinematografie sau într-un film? Ați observat schimbări în atitudinea sau comportamentul lor?

- Copiii sunt foarte entuziasmați la început. Vin cu tot felul de ideei și creează scenarii ce vin din viața reală, dar cu un strop de imaginație ce ne uimește de fiecare dată. Pe parcurs, sunt situații când li se pare un pic greluț pentru că au fost cazuri în care s-a filmat la 5 dimineața și trezitul a fost mai greu sau trebuie repetate anumite scene deoarece s-a prins ceva greșit în cadru, dar când pe parcurs li se arată un mic montaj cu ceea ce iese, le revine entuziasmul. Totodată, încurajez astfel de cursuri deoarece pe lângă actori, vedete și alte personalități din lumea artistică sunt implicați și psihologi care îi invață pe copii cum să primească și să gestioneze succesul dar și eșecul, îi pregătește să devină oameni mari, și nu orice fel de oameni, ci asumați.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

 

Aboneaza-te la canalul WhatsApp "Ziarul Evenimentul" si esti mereu informat!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Comuna Urecheni, judetul Neamt, concesioneaza  spatiu in suprafata de 80,13 mp 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Urecheni, cu sediul in comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com, cod fiscal 2614260. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata totala de 80,13 mp, compus din: Depozit -14,70 mp, Hol -2,75 mp, Oficina -25,72 mp, Birou -9,76 mp, Grup sanitar -2,40 mp, Hol comun -24,80 mp, avand ca destinatie desfasurarea unor activitati de Farmacie (Comert cu amanuntul al produselor farmaceutice), situat in incinta imobilului Dispensar medical uman, Str. Dealul Hanului nr. 55, sat Urecheni, comuna Urecheni, judetul Neamt, inscris in CF 50559 Urecheni, nr. Cadastral 50559-C1, care apartine domeniului public al Comunei Urecheni. Concesiunea se face conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si a Hotararii Consiliului Local Urecheni nr. 85/16.12.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Documentatia de atribuire se poate ridica la cerere de la sediul Comunei Urecheni. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Financiar -contabil, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 26.02.2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 06.03.2025, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 (un) exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.03.2025, ora 11.00, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 07.02.2025.
C.I.I. DOBOS BERNARD vinde mijloace auto: BMW 520D, Mercedes Sprinter, Mercedes Vito 108 CDI Societatea ADVENTURE GROUP CONSTRUCT SRL in faliment, in bankruptcy, en faillite, prin lichidator judiciar C.I.I. DOBOS BERNARD anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, a bunurilor mobile/mijloace auto apartinand societatii: Lot 1: BMW 520D, fabricatie 2003, 1995 cm3, 163 CP, Euro 4, serie sasiu WBANJ31010CP78550, rulaj 355.000 km, val. de piata estimata(lei)= 13.435,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 13.435,00; Lot 2: Mercedes Sprinter 311 CDI, fabricatie 2005, 2148 cm3, 110 CP, Euro 3, serie sasiu WDB9036632R849466, rulaj cca. 200.000 mile /321.868 km, val. de piata estimata(lei)= 11.942,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 11.942,00; Lot 3: Mercedes Vito 108 CDI, fabricatie 2002, 2148 cmc, 82 CP, Euro 3, serie sasiu WDF63809413457036, rulaj 277.971 km, val. de piata estimata(lei): 5971,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 5971,00; Lot 4: Mercedesl Sprinter, fabricatie 2007, 2148 cmc, 150 CP, Euro 4, serie sasiu WDB9066351S232649, rulaj 367.850 km; val. de piata estimata(lei)= 19.904,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 19.904,00. Activele se vand individual, pe loturi de active. Pretul de pornire a a licitatiilor este reprezentat de 100% din valoarea de lichidare stabilita prin Raportului de evaluare nr.230/20.01.2025, respectiv sumele mentionate in coloana 4 din tabelul de mai sus, la care se adauga TVA. Licitatia va avea loc la data de 24 Februarie 2025 ora 11.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. A. Panu nr.1, bl.A2, mezanin, spatiu comercial, corp 1A, jud. Iasi, si se va desfasura dupa regulile stabilite prin regulamentul aprobat de creditori, ce poate fi consultat in integralitate la sediul lichidatorului judiciar, pe internet la adresa www.insolventaiasi.ro, sau poate fi comunicat prin e-mail, la cerere, persoanelor interesate. In caz de neadjudecare, licitatia publica se va repeta in aceleasi conditii in datele de: 03 Martie 2025 ora 11.00, 10 Martie 2025 ora 11.00, 17 Martie 2025 ora 11.00, respectiv 24 Martie 2025 ora 11.00. Inscrierea la licitatie, si constituirea garantiei de participare de 10% din pretul de pornire a licitatiei se fac cel mai tarziu pana in preziua licitatiei, ora 16.00. Informatii suplimentare se pot obtine la tel: 0745366885, ori prin e-mail: office@insolventaiasi.ro.
În perioada următoare, 38 de comune din județul Iași ar putea să dispară. Ce spun primarii localităților care își pierd mandatul
13/02/2025 11:32

Prin reforma administrativă a noului Guvern ar putea dispărea 38 de comune din judetul Iasi. Primarii din localităti nu văd cu ochi buni schimbările La inceputul anului 2025, Guvernul a lansat in spati ...

„Ce contează cu adevărat este intenția clară și dorința de a crea schimbări pozitive în propria viață
24/01/2025 09:22

Neurografica este o metodă inovatoare de transformare personală care imbină arta, psihologia si geometria pentru a ne ajuta să ne intelegem mai bine emotiile si gandurile. Creand si interpretand linii si fo ...

  „Ciocolata îmi amintește de momentele festive sau de zilele ce deveneau dulci într-o clipă”
18/01/2025 11:44

* dialog cu Felicia Lemnaru, unul dintre artizanii ieseni ai ciocolatei Ciocolata artizanală este mai mult decat un desert; este o experientă senzorială creată cu pasiune si măiestrie. Realizată manual, ...

„ Suntem o țară cu rădăcini adânci în mentalități conservatoare, unde femeile sunt adesea privite cu reticență în domenii considerate pentru bărbați”
18/01/2025 10:47

- Ce v-a inspirat să urmati o carieră in domeniul armelor, avand in vedere formarea dumneavoastră ca psiholog? - De cand eram in scoala generală si am descoperit biblioteca scolii, am aflat ce este psiholo ...

„IA are potențialul de a revoluționa modul în care IMM-urile folosesc tehnologia pentru a deveni mai competitive”
18/01/2025 07:54

   - Domnule profesor, in ce mod poate inteligenta artificială(IA) să influenteze modul in care IMM-urile (intreprinderile mici si mijlocii) utilizează sistemele informatice si isi optimizează pr ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
17/01/2025 08:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

NeuroGrafica, arta care îți transfigurează viața
30/12/2024 07:59

Rusoaică, născută in Ucraina, Alina Sasu locuieste de peste 30 de ani in Romania, unde si-a intemeiat o familie si a fondat o scoală care ajută mii de oameni să-si schimbe viata. NeuroReforma, o scoală b ...

„Desenul NeuroGrafic nu este despre talent sau perfecțiune artistică. Este despre proces, despre cum te conectezi cu tine însuți prin desen”
22/12/2024 16:10

- Ce te-a determinat să imbini psihologia, coachingul si neurografica in practica ta? - Am fost mereu pasionată de intelegerea complexitătii umane – emotiile, gandurile si comportamentele noastre. Psi ...

„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei