„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
Dimensiune font:
Dialog cu arhitectul Raluca Zaharia
„Fiecare proiect este o experiență unică și m-a ajutat să cresc și să mă dezvolt atât profesional, cât și personal. În ceea ce privește cel mai inspirat proiect, îmi este aproape imposibil să aleg”, spune arhitectul Raluca Zaharia, cu care am încercat să creionăm un portret al femeii care stă în spatele profesionistului.
- Care a fost cel mai inspirat proiect la care ai lucrat și ce elemente îl fac special pentru tine, din perspectiva designului interior?
- Pot să povestesc cu plăcere de unul dintre proiectele care mi-a pus creativitatea la încercare, forțându-mă să îmi găsesc inspirația în cele mai atipice moduri și să ies din zona de confort. Am avut ocazia să lucrez la amenajarea unui boutique hotel. Una dintre cerințele beneficiarului a fost ca toate camerele să fie diferite, dar totuși să fie un concept unitar. Pentru a realiza acest lucru, am integrat elemente comune în fiecare cameră precum anumite piese de design și mobilier specific. De asemenea, am folosit o paletă de culori coordonate în toate camerele pentru a crea o coeziune vizuală. Am ales materiale și finisaje de calitate pentru a asigura un aspect unitar și elegant în întreaga locație. Astfel, deși fiecare cameră are un aspect distinct, toate sunt legate între ele printr-un fir comun care le unifică sub același concept.
„ Una dintre cele mai mari provocări a fost să câștig respectul și încrederea colegilor mei, în special în situațiile în care eram singura femeie din echipă”
- Cum te-ai adaptat la medii de lucru predominant masculine în domeniul arhitecturii și construcțiilor și care au fost cele mai mari provocări?
- Domeniul construcțiilor este într-adevăr un mediu de lucru predominant masculin, care și-a pus amprenta asupra dezvoltării mele profesionale și personale. Una dintre cele mai mari provocări a fost să câștig respectul și încrederea colegilor mei, în special în situațiile în care eram singura femeie din echipă. Am învățat că experiențele mai puțin plăcute sunt inevitabile în domeniul construcțiilor și că este important să le abordez cu maturitate și să învăț din ele pentru a deveni un arhitect mai bun. Mă consider norocoasă că am avut de la început o fundație solidă pentru a mă dezvolta. Sprijinul familiei și educația pe care am primit-o m-au ajutat să fiu sigură pe mine și să îmi cunosc valoarea. De asemenea, am fost conștientă de importanța comunicării eficiente și am căutat mereu să îmi exprim clar ideile și să mă asigur că sunt înțeleasă. Consider că experiența de a lucra într-un mediu predominant masculin m-a făcut mai puternică și mai determinată să îmi urmez pasiunea în domeniul arhitecturii și construcțiilor, indiferent de obstacolele pe care le întâmpin. Am învățat să mă adaptez, să mă afirm și să demonstrez că genul nu ar trebui să fie un factor limitativ în acest domeniu.
- Ce strategii ai folosit pentru a depăși orice forme de discriminare sau stereotipuri de gen întâlnite în lumea profesională a construcțiilor?
- În decursul carierei mele am învățat să nu mă las afectată de comentariile sau atitudinile discriminatorii sau stereotipe din partea unor colegi ori ale unor colaboratori de pe șantier. Am rămas fermă în convingerile mele și am avut încredere în propriile abilități. Pentru a ajunge însă în acest punct am investit timp în autoeducare, am învățat să prioritizez sănătatea mentală și starea de bine pentru a gestiona mai bine stresul și solicitările. M-am concentrat pe stabilirea unei relații profesionale solide cu colegii mei de breaslă, indiferent de sex. Am avut mereu grijă să îmi fac treaba foarte bine și să îmi ating obiectivele propuse.
- Ce te motivează să continui să practici arhitectura și designul interior în ciuda provocărilor?
- Arhitectura și designul interior reprezintă o parte importantă din identitatea mea și mă definesc ca persoană, motiv pentru care îmi doresc să continuu să practic această profesie cu pasiune. Îmbinarea formelor, texturilor și culorilor în spații funcționale, pline de înțelesuri personale, emoție și trăiri, mă fascinează și astăzi, după atâția ani de practică profesională. Faptul că pot influența mediul în care trăim și lucrăm prin intermediul proiectelor mele mă încurajează să îmi exprim creativitatea și să îmi dezvolt stilul propriu. Este o responsabilitate și o oportunitate de a aduce schimbări pozitive. Deși viața de arhitect este una plină de provocări și obstacole, satisfacția de a vedea cum un proiect finalizat își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor, îmbunătățindu-le modul de viață, de lucru, starea de spirit sau de coexistență, mă încurajează și mă motivează să continui să mă implic cu dăruire în ceea ce fac.
„Arhitectura și designul interior mă definesc ca persoană”
- Care este viziunea ta despre viitorul arhitecturii și designului interior și cum crezi că poți contribui?
- Din punctul meu de vedere, viitorul, indiferent de domeniul la care facem referință, este definit în linii mari de două concepte: digitalizare și sustenabilitate. Raportându-mă la arhitectură și design interior, pot spune că inovațiile și valorile celor două concepte sunt deja prezente. Atât în arhitectură, cât și în design, noile tehnologii precum integrarea inteligenței artificiale în procesele de proiectare sau vizualizarea cu ajutorul realității virtuale augmentate sunt folosite deja. Vin în ajutorul nostru prin simplificarea anumitor procese, dar și în ajutorul beneficiarilor, prin facilitarea înțelegerii proiectelor. Comunicarea între arhitect și beneficiar sau public este mult îmbunătățită. Consider că în viitor, accentul se va pune din ce în ce mai mult pe durabilitatea și sustenabilitatea materialelor și nu numai. Ca arhitect, trebuie în primul rând să ne adaptăm și să învățăm să încorporăm în practicile noastre aceste noi concepte și tehnologii pentru a putea rămâne relevanți realității în care activăm. Pentru a contribui la această direcție, sunt la curent cu noile tehnologii și tendințe din domeniu, să mă implic în proiecte care pun accent pe sustenabilitate și eficiența energetică, și să colaborez cu profesioniști din diferite domenii pentru a aduce inovații și soluții creative în proiectele mele. De asemenea, voi încuraja constant educația și conștientizarea în rândul beneficiarilor mei și a comunității în general, cu privire la importanța unui design responsabil și sustenabil.
- Cum îți găsești echilibrul între estetică și funcționalitate în proiectele tale, având în vedere pasiunea ta pentru frumos și design interior?
- Mă inspiră frumosul în toate manifestările sale și consider că o bună parte din entuziasmul pe care îl am pentru a practica această meserie se trage din pasiunea pentru estetică. Pe de altă parte, prin prisma formării mele profesionale ca arhitect, am învățat să pun, de multe ori, funcționalitatea în prim plan, uneori poate în detrimentul „frumosului”. Totuși, încerc să îmbin principiile funcționaliste cu elemente estetice care să aducă frumusețe și armonie în spațiul construit. Echilibrul nu este întotdeauna ușor de găsit întrucât există, de cele mai multe ori, diverse constrângeri în special de natură financiară. Cu toate acestea, consider că mereu este loc pentru frumos chiar în cadrul unui buget restrâns. Astfel, de-a lungul timpului am învățat, prin expunere constantă la diverse publicații de specialitate, la medii variate și la multiple lucrări ale profesioniștilor acestui domeniu, cum să îmbin armonios necesitatea justificată a unui spațiu funcțional cu plăcerea de a trăi într-un mediu infuzat cu elemente estetice, plăcute atât ochiului cât și sufletului.
„Voi încuraja constant educația și conștientizarea cu privire la importanța unui design responsabil și sustenabil”
- Cum crezi că ar trebui să se schimbe mentalitatea din industria construcțiilor pentru a fi mai inclusivă și mai echitabilă pentru femei și minorități de gen?
- Este adevărat că în domeniul construcțiilor există un procent mai mare de bărbați, iar stereotipurile conform cărora femeile sunt, de cele mai multe ori, discriminate sau marginalizate, sunt și ele adevărate. Consider că pentru a face acest segment echitabil pentru toată lumea ar trebui să existe câteva schimbări majore în mentalitate și practicile existente. În momentul de față, numărul femeilor care profesează în acest domeniu este în creștere de la an la an, lucru încurajator pentru societate. Pentru a accelera totuși această schimbare în cadrul mentalului colectiv, trebuie să punem mai mult accent pe educație și promovare. În contextul de față, când spun educație, mă refer în primul rând la o înțelegere generală asupra faptului că genul nu dictează capacitățile intelectuale, prin urmare nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere. Consider că această educație ar trebui să se petreacă pe o scară de la mare la mic, prin puterea exemplului, facând astfel referire la companiile din domeniul construcțiilor care au cu adevărat puterea de a avea un impact semnificativ în mentalul colectiv. Acestea ar putea promova angajarea femeilor în cadrul tuturor structurilor companiilor.
- Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ai învățat din experiența ta pe șantiere și cum te-au influențat acestea în abordarea ta profesională?
- Experiența pe șantier m-a învățat un lucru foarte important de-a lungul timpului și anume că toți suntem o echipă. De la beneficiar până la arhitect, până la constructorii de pe șantier, toți avem același scop comun și anume finalizarea proiectului. Astfel, pentru ca această echipă să funcționeze eficient și la capacitate maximă, este nevoie de comunicare. Planificarea riguroasă și organizarea sunt cruciale pentru succesul unui proiect. Anticiparea potențialelor obstacole și gestionarea situațiilor dificile sunt posibile în urma structurării și definirii activităților și responsabilităților. Când apar situații neprevăzute sau diverse probleme, acestea necesită o rezolvare rapidă și eficientă. Am învățat să fiu flexibilă și inventivă și mi-am dezvoltat abilitatea de a găsi soluții creative care să se preteze nevoilor proiectelor mele. Nu în ultimul rând, am învățat că siguranța tuturor celor implicați în proiectul de construcție trebuie să fie mereu o prioritate absolută. În consecință, nu fac niciodată rabat de la standardele de siguranță și iau toate măsurile necesare pentru a evita incidentele neplăcute. Toate aceste lecții m-au ajutat de evoluez profesional, să am o atitudine corectă față de echipă, să fiu mai încrezătoare în abilitățile mele și să am o abordare proactivă în rezolvarea situațiilor neașteptate.
- Ce îți dorești să realizezi în următorii ani în ceea ce privește cariera ta în arhitectură și design interior?
- Vreau să mă bucur în continuare de munca pe care o fac și ca neajunsurile sau neplăcerile, inevitabile în acest domeniu, să nu îmi afecteze percepția asupra carierei pe care mi-am construit-o. Intenționez să îmi mențin parcursul ascendent prin educație profesională continuă și să lucrez în echipe talentate, la proiecte din ce în ce mai complexe și interesante care să îmi stimuleze creativitatea și abilitățile. De asemenea, îmi propun să îmi construiesc o reputație solidă și să fiu recunoscută ca un profesionist în domeniul arhitecturii și designului interior. Întrucât am în jurul meu colege pe care le consider exemple profesionale de succes, sper la rândul meu să devin o sursă de inspirație pentru alte femei care vor să urmeze o carieră în arhitectură.
- Cine este profesionistul Raluca Zaharia și cine este femeia Raluca Zaharia? Ce pasiuni are, ce vise? Ce te-a atras la IW?
- Pentru mine, echilibrul între profesionistul Raluca Zaharia și femeia Raluca Zaharia este extrem de important. Ca profesionist, îmi dedic timpul și energia în mod constant pentru a-mi atinge obiectivele și pentru a fi productivă în ceea ce fac. Sunt o persoană creativă, dar și cu o înțelegere tehnică a construcțiilor și a materialelor, care îi place să lucreze cu oameni și pentru oameni. Mă motivează responsabilitatea care îmi este atribuită în a traduce cerințele și visurile în concepte și planuri concrete, respectând în același timp standardele de siguranță, eficiență și estetică. Pe de altă parte, este la fel de important pentru mine să rămân conectată cu latura mea feminină. Îmi acord timp pentru a-mi îngriji mintea și sufletul și pentru a mă bucura de momentele de relaxare în care îmi recâștig echilibrul interior și să mă reconectez cu mine însumi. Sunt o femeie cu multe pasiuni, idei, care își dorește să se exprime, să creeze și să se bucure de prieteni și familie. Sunt o persoană deschisă, empatică și comunicativă, care își dorește să contribuie la binele celor din jur. Sunt recunoscătoare pentru tot ceea ce am și sunt determinată să trăiesc fiecare zi din plin, cu pasiune și entuziasm. Din dorința de a ajuta, de a împărtăși din experiențele mele, am decis să mă alătur acestui club. La IW mă atrag colectivul, femeile excepționale pe care le-am întâlnit și entuziasmul lor, posibilitatea de a realiza proiecte care pot ajuta comunitatea. Cred în impactul pe care doar împreună îl putem avea, astfel implicându-mă în proiectele propuse de IW mă simt împlinită și utilă.
A consemnat Maura ANGHEL
Caseta 1
„Mă inspiră frumosul în toate manifestările sale și consider că o bună parte din entuziasmul pe care îl am pentru a practica această meserie se trage din pasiunea pentru estetică. Pe de altă parte, prin prisma formării mele profesionale ca arhitect, am învățat să pun, de multe ori, funcționalitatea în prim plan, uneori poate în detrimentul „frumosului”. Totuși, încerc să îmbin principiile funcționaliste cu elemente estetice care să aducă frumusețe și armonie în spațiul construit. Echilibrul nu este întotdeauna ușor de găsit întrucât există, de cele mai multe ori, diverse constrângeri în special de natură financiară. Cu toate acestea, consider că mereu este loc pentru frumos chiar în cadrul unui buget restrâns” – Raluca Zaharia
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau