„ Învățarea unei limbi străine în calitate de adult poate fi o provocare”

346099029_1186860651884096_1954892973914299733_n

Dimensiune font:

| 22-05-2023 20:28

 Dialog cu teacher Camelia Marțincu, fondatoatea centrului Better English

 

- Ați deschis o școală de limba engleză bazată pe un mod inedit de învățare. Cum ați ales acest model?

- Din dorința de a schimba mentalitatea în ceea ce priveşte predarea şi învăţarea limbii engleze și de a aduce plusvaloare. Am început să predau engleza și franceza în 2004, imediat după terminarea facultății, la o școală privată locală, iar apoi, în timpul masterului, am fost contactată de o firma de training lingvistic din București pentru a preda engleza de afaceri in-company, la sediul mai multor firme din Iași. Am acceptat fără ezitare, și după mai multe traininguri urmate la București cu traineri din Anglia, m-am întors în Iași și am pătruns în lumea dinamică, alertă și strictă a corporațiilor. Mi-a plăcut foarte mult încă de la început acest mediu pentru că m-a ajutat să-mi dezvolt o etică de muncă puternică, solidă, bazată pe un potențial ridicat de adaptabilitate, profesionalism, încredere și dorința sinceră de a oferi cursuri de înaltă calitate, perfect adaptate nevoilor cursanților mei.
Deoarece existau însă anumite constrângeri de organizare și administrare din partea firmei de training cu care colaboram, constrângeri de care cursanții mei nu erau mulțumiți, am decis ca după 2 ani, la îndemnul lor, să deschid centrul Better English pentru a crea un mediu de învățare inspirator și personalizat pentru clienții mei adulți şi adolescenți.

Am ales, de asemenea, să îmi continuu formarea profesională în Anglia, la Londra şi Cambridge, unde am urmat cursuri intensive pentru predarea limbii engleze generale și de afaceri adulților, cursuri acreditate de Universitatea Cambridge, și am înțeles că investiția în dezvoltarea mea profesională și personală este un must dacă vreau să mențin standarde ridicate în livrarea sesiunilor de training. La aceste cursuri am realizat că, mai mult decat profesorul care transmite cunoștințe și corectează, trebuie să fiu trainer, facilitator și coach.

Prin urmare, am vrut să ofer o abordare diferită față de metoda tradițională de predare a limbilor străine la noi în țară, care nu reușeste să satisfacă în mod adecvat cerințele și interesele specifice ale fiecărui cursant. O limbă străină nu este o disciplină de studiu, ca fizica sau geografia. Este o competenţă, o abilitate, un instrument de comunicare, iar parcurgerea monotonă a unui manual şi lucratul compulsiv de fişe de gramatică nu conduc la rezultate eficiente. Învăţarea unei limbi străine înseamnă în primul rând dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba respectivă. De aceea, cursurile Better English sunt interactive, axate pe conversaţie şi dezvoltarea abilităţilor soft, prin activităţi atent concepute şi alese, centrate pe cursant.
Unul dintre principiile mele de bază este adaptabilitatea. Înțeleg că fiecare persoană are stilul și ritmul său propriu de învățare, așa că mă strădui să identific și să mă adaptez la nevoile individuale ale fiecărui cursant. Astfel, pot crea un plan de învățare personalizat, care să permită obținerea rezultatelor dorite într-un mod eficient și plăcut. Și pentru a putea acorda atenţie maximă fiecărui participant la curs, lucrez fie one-to-one, fie în grupe formate din maximum 4 persoane.
- Ce spun cursanții dvs? Care au fost cele mai frumoase realizări?

- Cred că recenziile lor de pe rețelele de socializare spun totul. Și acolo este doar o mică parte din feedback-ul pe care îl primesc. Indiferent de formatul pe care l-au ales (online sau față-în-față), cursanții mei sunt foarte mulțumiți de experiența lor de învățare și apreciază abordarea personalizată, interactivă, atmosfera pe care o găsesc la cursuri și mai ales faptul că au în față un trainer foarte bine pregătit, dedicat, care livrează ce promite, ajutându-i să progreseze și să-și atingă scopul mult visat:
• rezultate excelente la examenele internaționale Cambridge English sau IELTS, care le deschid ușa către oportunități educaționale și profesionale mai bune;
• trecerea cu succes a interviurilor în limba engleză și obținerea joburilor dorite;
• promovări în carieră - capacitatea de a interacționa eficient și de a comunica în mod clar și concis în medii internaționale îi ajută să-și impresioneze superiorii și să avanseze pe scara profesională;
• obținerea finanțării pentru proiecte – cu unii dintre cursanții antreprenori am lucrat pentru a obține finanțare de la fonduri de investiții pentru proiectele lor. Pitch-urile pe care le-am pregătit împreună i-au ajutat să-și prezinte ideile într-un mod captivant și convingător, câștigând astfel susținerea financiară necesară.
Toate aceste realizări vorbesc de la sine. Sunt fericită că pot contribui la succesul profesional și personal al cursanților mei, iar fiecare feedback pe care îl primesc de la ei nu poate decât să mă motiveze și să imi confirme, încă o dată, că fac bine ceea ce fac.

- Cât de greu este, ca adult, să înveți o limbă străină? Este mit sau adevăr faptul că unii nu au deloc talent la o limbă străină?

- Învățarea unei limbi străine în calitate de adult poate fi o provocare, însă nu există nicio dovadă că unii adulți nu au deloc talent în acest sens. Ce vreau să subliniez este faptul că fiecare persoană are propriul său ritm și stil de învățare, iar succesul în învățarea unei limbi străine depinde de mai mulți factori:
• Motivația și dedicarea. Motivația joacă un rol crucial în învățarea unei limbi străine. Dacă un adult este motivat și dedicat să învețe, va fi mai probabil să obțină rezultate bune. Pe de altă parte, lipsa de motivație poate face procesul de învățare mai dificil.
• Experiența anterioară și expunerea la limbi străine. Adulții care au avut expunere anterioară la limbi străine sau au învățat o limbă străină în copilărie pot beneficia de anumite avantaje. Cu toate acestea, chiar și cei fără experiență anterioară pot învăța cu succes o limbă străină prin abordări adecvate.
• Metoda și resursele de învățare. Dupa cum am spus anterior, alegerea metodei potrivite și utilizarea resurselor adecvate pot face o diferență semnificativă în învățarea unei limbi străine. Abordările interactive, personalizate și adaptate nevoilor individuale ale cursantului sunt cele eficiente.
• Exercițiul regulat și practica consecventă. Învățarea unei limbi străine necesită timp, răbdare și practică regulată. Adulții perseverenti, care se angajează într-o practică constantă, prin interacțiunea cu alti vorbitori, conversații și exercițiu regulat, își vor îmbunătăți în mod semnificativ abilitățile lingvistice.

În concluzie, cu perseverență și efort, orice persoana motivată poate realiza progrese semnificative în învățarea unei limbi străine, iar “nu am talent” este un mit în spatele căruia se ascunde de fapt comoditatea și scuza de a abandona procesul de învățare.

- Cum ați ales acest domeniu? Care a fost momentul în care ați știut că veți deveni teacher?

- Încă din copilărie, am avut o atracție pentru limbi străine și pentru modul în care acestea pot conecta oamenii și culturile diferite. Au fost două momente în care am conștientizat avantajul pe care mi-l oferea cunoașterea limbii engleze: primul, în școală primară, când, în timpul unui schimb de experiență cu elevi din Anglia, am putut interacționa cu ei fără probleme (și am și corespondat o lungă perioadă de timp – prin poștă pe vremea aceea, ne trimiteam scrisori, desene, ilustrate), iar al doilea, mai târziu, când am început să scriu în jurnal în limba engleză și eram bucuroasă că, în sfârșit, fratele meu nu mai înțelegea ce scriam.

Am fost întotdeauna o elevă și o studentă muncitoare, am realizat că îmi place să învăț și să împărtășesc cunoștințele mele altora, să ajut și să am un impact bun asupra lor. Eram profesoară pentru fratele meu, pentru copiii vecinilor sau colegi de clasă, iar mai târziu, în timpul facultății, pentru copii și adulți din Iași. Am știut de pe băncile școlii ca voi deveni cu adevărat profesoară, nu m-am gândit nicio clipă să aleg o altă meserie, a fost o alegere atât de naturală și asumată!

- Cum este să fii teacher Cami?

- Este absolut minunat, un vis împlinit pentru mine!
Soțul meu, care mă susține enorm de mult în tot ce fac și de la care am învățat și învăț foarte multe lucruri pe partea de business, îmi spune de multe ori că trăiesc într-un balon roz. Și are dreptate. Better English este balonul meu roz, pe care l-am creat cu mult drag și multă pasiune, și la care muncesc de peste 16 ani! 16 ani în care am învățat ce înseamnă să ai un business, să fii one-woman show pe o piață în plină expansiune, 16 ani de cursuri personalizate, de calitate, de muncă, multă muncă asiduă, constantă și asumată, în care am cunoscut o mulțime de cursanți extraordinari. Sunt extrem de fericită că mi-am ales o meserie atât de nobilă și frumoasă, cea mai frumoasă dintre toate pe lumea aceasta, care îmi permite (și mă obligă în același timp) să învăț permanent, să particip la cursuri și conferințe în afara țării pentru a fi la curent cu tot ce e nou în acest domeniu și care îmi dă posibilitatea să cunosc atâția oameni minunați, pasionați de lifelong learning (învățare pe tot parcursul vieții) și perfecționare la rândul lor! Le sunt recunoscătoare tututor cursanților mei pentru tot ce am învățat și continui să învăț de la ei, pentru faptul că mă determină să îmi doresc să devin din ce în ce mai bună în ceea ce fac, ei la rândul lor fiind specialiști, vârfuri în diverse domenii: IT, banking, medicină, psihologie, educație, vânzări, antreprenoriat, justiție, horeca, energie, pharma, etc! Sunt mândră că aleg Better English, iar faptul că pentru o perioada de timp fac parte din viața lor și sunt aici pentru a-i ajuta, a-i asista în atingerea unui țel, este o bucurie și o satisfacție enormă pentru mine! Este foarte bine în balonul meu roz și nu intenționez să ies din el!

- Ce faceți atunci când nu sunteți profesor de limba englezî? Ce alte pasiuni aveți? Ce vă bucură sufletul cel mai mult?

- Pasiunea mea cea mai mare este meseria mea. Pe lângă pedagogie, metode noi de predare a limbii engleze, psihologie și dezvoltare personală, citesc foarte mult pentru a putea fi la curent cu tot ce e nou în domeniile în care activează clienții mei. Astfel, îi pot înțelege și pot adapta cât mai bine sesiunile de curs la nevoile lor.
Ce mă bucură însă foarte mult este faptul că de la o vreme reușesc să mențin o balanță între viață profesională și cea personală. Înțeleg că pentru a livra calitate e important să fii odihnit, să ai grijă de tine și să fii bine cu tine însuți.
Prin urmare, când nu sunt profesor, petrec timp de calitate cu soțul meu și prietenii apropiați. Îmi place să mă bucur de compania lor, să împărtășim experiențe și să avem conversații profunde și pline de semnificație. Relațiile interpersonale autentice și conexiunea cu cei dragi îmi aduc bucurie și împlinire.
Călătoriile sunt o altă mare pasiune. Îmi place să descopăr și să vizitez locuri noi, să-mi lărgesc orizonturile, să învăț despre lume și să obțin o perspectivă mai largă asupra vieții.
Încerc de asemenea să petrec cât mai mult timp în natură, mă plimb, îmi îngrijesc florile din balcon și mai nou, pictez.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei