„Kinetoterapia pediatrică implică dăruire, răbdare și imaginație”

Dimensiune font:

| 02-10-2023 10:54

 

Dialog cu dr Gabriela Vasiloiu, managerul Clinicii Kinetera, care oferă ajutor kinetoterapeutic bebelușilor născuți prematur

- Ce v-a inspirat să deschideți acest centru de kinetoterapie specializat pentru copii?

- Kinetera e rezultatul preocupărilor mele de o viață unite sub aceleași valori primite în copilărie: sănătate și educație. Am primit de la mama, care este învățătoare, respectul pentru carte și studiu și dorința de a învăța în mod continuu, iar de la tata am învățat ce înseamnă perseverența și asumarea responsabilității. Copiii mei au crescut de mici cu noțiuni de sport si nutriție, au practicat diverse sporturi și au participat la competiții, însă dezvoltarea completă a unui copil înseamnă mult mai mult de atât. Sănătatea fizică este extrem de importantă, însă la fel de mult contează și cea psihică și emoționala, dezvoltarea aptitudinilor sociale și a deprinderilor comportamentale. Copiii sunt minunați, sunt un izvor nesecat de resurse și de inspirație pentru noi, adulții. Dar cum putem aduce un echilibru în viața lor? Cum putem crește copii dezvoltați armonios? Care este rolul nostru, al părinților? Sunt întrebări care ne preocupă pe toți. În momentul în care devii mamă, prioritățile se schimbă. Ideea centrului de recuperare medicală a încolțit în mintea mea cu mult timp înainte de a avea curajul să o pun în practică. A fost o decizie îndelung chibzuită, aceea de a trece de la statutul de angajat, la cel de angajator. Viața are felul ei de a-ți arăta drumul și de a te ghida, trebuie doar să fii atent ca să vezi unde vrea să te ducă.

- Puteți împărtăși o poveste de succes care v-a marcat în mod deosebit în această călătorie?

- Am început această călătorie inspirată de poveștile de succes ale femeilor din jurul meu, povești de la care am învățat și care mi-au dat curaj și putere. Clinica avea să vină atât cu eșecuri, cât și cu succese, ambele la fel de importante în creșterea noastră. Faptul că am fost nevoiți să închidem din cauza pandemiei, la doar câteva luni de la deschidere, ne-a făcut, cu siguranță, mai puternici și mai uniți, iar modul în care am reușit să ne adaptăm și să mergem mai departe reprezintă pentru noi o poveste de succes. Am dezvoltat programe de exerciții personalizate pentru fiecare pacient, am ținut ședințe online, am menținut continuu legătura cu ei și ne-am bazat pe ajutorul părinților, în cazul copiilor. Cu sau fără pandemie, recuperarea medicală era imperativ necesară în cazul mai multor pacienți pe care îi aveam în clinică în acel moment. Comunicarea constantă, încrederea, diversificarea serviciilor, siguranța și igiena au făcut diferența și am putut trece cu bine peste acea perioadă.

- Cum ați descrie momentul în care ați văzut primul copil beneficiind de serviciile centrului dvs. și făcând progrese semnificative?

- Bucuria nu poate fi cu adevărat exprimată în cuvinte, trebuie să vii, să te apropii să simți progresele uimitoare care au loc în sala de recuperare, cu fiecare pacient în parte. Primul nostru pacient va fi mereu special pentru noi. Nu facem minuni, deși așa pot părea – de fapt, e despre multă muncă atât din partea kinetoterapeutului, cât și a copilului. E un drum anevoios cu suișuri și coborâșuri, însă rezultatul final ne emoționează. Știm că va crește un adult sănătos datorită străduinței sale, a noastre și susținerii părințilo. Privirea din ochii părinților este pentru noi un factor motivațional extrem de important ce ne amintește de fiecare dată că facem cu bucurie ceea ce trebuie. Suntem recunoscători.

- Cum sunt ajutați copiii ai căror părinți vă cer sprijinul?

- Credem că fiecare copil trebuie susținut și încurajat să-și atingă potențialul maxim de dezvoltare, de aceea va fi susținut pe acest drum de o echipă formată din kinetoterapeut și medic. Kinetoterapia pediatrică implică dăruire, răbdare, imaginație și chiar spirit ludic din partea terapeuților. În această ramură nu putem utiliza metodele clasice de recuperare aplicate adulților pentru că răbdarea copiilor este limitată și, deseori, nu înțeleg exercițiile terapeutice, riscând să nu obținem rezultatele dorite. Însă, pornind de la convingerea că toți cei mici iubesc să se joace, am introdus joaca și în programele de dezvoltare motorie. Am adaptat programele de recuperare în jocuri distractive, trasee aplicative care să stimuleze imaginația copiilor, dar și starea lor de bine. Efectuarea de exerciții într-un cadru organizat este benefică pentru copil deoarece este corectat când e nevoie și i se oferă explicații pe intelesul lui, astfel încât să se familiarizeze cu corpul uman și cu rolul diferitelor segmente ale corpului. Am tratat copii cu afecțiuni grave cum ar fi brahicefalie, plagiocefalie, hipotonie musculară, hemipareză, retard neuro-motor.

- Puteți să ne spuneți despre un moment în care ați fost profund mișcat de reziliența unui copil care a venit la centrul dvs.?

- Copiii mă uimesc continuu, au felul lor aparte de a face lucrurile grele să fie ușoare. Am întâlnit mulți copii cu o forță extraordinară. Unul dintre ei este un băiețel care a încheiat tratamentul în centrul nostru. El a fost recuperat după un accident de mașină. Deși trauma prin care a trecut a fost uriașă, el a venit aproape zilnic, timp de un an, și nu s-a plâns niciodată, deși recuperarea nu e întotdeauna ușoară. Nu s-a plâns niciodată, a lucrat constant pentru că dorința lui cea mai mare era să meargă cu bicicleta. Și acum merge.

- Ce planuri aveți și cum sperați să extindeți impactul pozitiv pe care îl aveți asupra comunității?

- Îmi doresc să devenim un centru de referință în recuperarea medicală a copiilor și a mamelor. Focusul nostru este pe bebeluși, în special pe cei născuți prematur, un segment unde este atât de multă nevoie de implicare. Ne dorim ca părinții să fie conștienți de faptul că recuperarea copiilor prematuri trebuie începută cât mai repede posibil dupa externarea lor pentru ca achizițiile motorii din primele luni să fie cât mai repede recuperate și să nu existe un decalaj foarte mare între vârsta cronologică și vârsta ajustată. Suntem implicați în comunitate prin acțiuni de caritate și evenimente pe care le organizam gratuit pentru promovarea sănătății prin mișcare. Vreau să pot dărui ceva înapoi comunității din care fac parte. M-a ajutat foarte mult să am alături oamenii potriviți, să fac parte dintr-o comunitate de femei antreprenor care pentru mine a fost atât suport, cât și o resursă de informații valoroase. Ca femeie, cred că e mai ușor să fii vulnerabil și să ceri ajutor atunci când e nevoie. Ca mamă, e foarte greu să nu mă implic emoțional în cazurile pentru care se cere ajutor. Ascult părinții și mă pun de multe ori în pantofii lor. Așa le-am înțeles mai bine nevoile și am aflat cum îi putem ajuta pe copii.

A consemnat Maura ANGHEL

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
  „Medicina în dar și credința în vindecare”
06/04/2025 20:05

* dialog cu prof. univ. dr. Daciana Elena Brănisteanu, fondatorul Primăverii  Dermatologice Iesene, care incepe astăzi in Capitala Moldovei. Un interviu despre puterea discretă a credintei si despre tr ...

„Fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, iar lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis”
26/03/2025 08:39

- Cum v-a influentat propriul parcurs profesional modul in care ii inspirati pe copii să-si descopere potentialul si să-si urmeze pasiunile? - Pentru mine, a fi invătătoare este un mod de viată, o menire ...

„Ne-am dorit atât de mult să devenim egale cu bărbații, încât, undeva pe traseu, ne-am pierdut”
23/03/2025 20:50

 - Ce v-a purtat pasii spre această meserie dură? A fost o chemare limpede sau o poveste care s-a tesut in timp? - A fost, oricat de cliseistic ar suna, chemarea destinului. Toată copilăria mi-am dori ...

„Femeile pot face orice, dar nu oricum. Grația și sensibilitatea ne permit să vedem dincolo de geometria rigidă”
23/03/2025 12:43

- Cum v-ati impletit pasii printre structuri de beton si geometrii riguroase, păstrand in suflet gratia si frumusetea de a fi femeie? – Pentru mine, ingineria constructiilor nu a fost niciodată doar de ...

„Principala cauză a alienării sociale din prezent este fluxul continuu de informații și experiențe digitale”
22/03/2025 11:30

- Oamenii au fost dintotdeauna alienati sau ceva s-a schimbat fundamental in ultimul secol? - Alienarea a fost legată in trecut de conditiile socio-economice, fiind inteleasă ca lipsa sau indepărtarea de r ...

„Arta poate fi o armă pentru evoluţie, frumuseţe, pentru OM”
21/03/2025 08:49

Muzica nu este doar o artă, ci o fortă care modelează suflete, dăramă ziduri si construieste punti intre oameni. Muzica nu este doar sunet. Este vibratie, ecou al sufletului, formă de cunoastere si dialog ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
20/03/2025 20:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Paradoxul neurologiei este că, deși se știu atât de multe și se investește enorm în cercetare, rămâne un mister de multe ori. Aidoma unei femei”
20/03/2025 18:10

-  Ce v-a atras spre neurologie si in ce fel v-a transformat această profesie, ca om? - Neurologia a fost motivul pentru care am dat admitere la Medicină. M-am indrăgostit pe loc de ea in clasa a VII-a ...

„Eu urmăresc viața liniștită, armonia și iubirea. Firescul. Bucuria de a fi ÎNTREG. Din acest spațiu, viața însăși este un vis împlinit”
20/03/2025 17:51

  * dialog cu terapeutul Cristina Mircea - Ce inseamnă pentru dumneavoastră „arta de a fi femeie” si cum s-a conturat această intelegere de-a lungul vietii? A fi femeie este naturalul. C� ...

„Există locuri pe pământ în care soarta femeilor mă înfioară și revoltă”
18/03/2025 21:55

- Care este pentru dumneavoastră cea mai profundă definitie a artei de a fi femeie? - Cea mai profundă artă de a fi femeie? Ca pentru orice om, dincolo de gen, arta de a fi tu insăti, dincolo de poncife, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei