„Kinetoterapia pediatrică implică dăruire, răbdare și imaginație”
Dimensiune font:
- Ce v-a inspirat să deschideți acest centru de kinetoterapie specializat pentru copii?
- Kinetera e rezultatul preocupărilor mele de o viață unite sub aceleași valori primite în copilărie: sănătate și educație. Am primit de la mama, care este învățătoare, respectul pentru carte și studiu și dorința de a învăța în mod continuu, iar de la tata am învățat ce înseamnă perseverența și asumarea responsabilității. Copiii mei au crescut de mici cu noțiuni de sport si nutriție, au practicat diverse sporturi și au participat la competiții, însă dezvoltarea completă a unui copil înseamnă mult mai mult de atât. Sănătatea fizică este extrem de importantă, însă la fel de mult contează și cea psihică și emoționala, dezvoltarea aptitudinilor sociale și a deprinderilor comportamentale. Copiii sunt minunați, sunt un izvor nesecat de resurse și de inspirație pentru noi, adulții. Dar cum putem aduce un echilibru în viața lor? Cum putem crește copii dezvoltați armonios? Care este rolul nostru, al părinților? Sunt întrebări care ne preocupă pe toți. În momentul în care devii mamă, prioritățile se schimbă. Ideea centrului de recuperare medicală a încolțit în mintea mea cu mult timp înainte de a avea curajul să o pun în practică. A fost o decizie îndelung chibzuită, aceea de a trece de la statutul de angajat, la cel de angajator. Viața are felul ei de a-ți arăta drumul și de a te ghida, trebuie doar să fii atent ca să vezi unde vrea să te ducă.
- Puteți împărtăși o poveste de succes care v-a marcat în mod deosebit în această călătorie?
- Am început această călătorie inspirată de poveștile de succes ale femeilor din jurul meu, povești de la care am învățat și care mi-au dat curaj și putere. Clinica avea să vină atât cu eșecuri, cât și cu succese, ambele la fel de importante în creșterea noastră. Faptul că am fost nevoiți să închidem din cauza pandemiei, la doar câteva luni de la deschidere, ne-a făcut, cu siguranță, mai puternici și mai uniți, iar modul în care am reușit să ne adaptăm și să mergem mai departe reprezintă pentru noi o poveste de succes. Am dezvoltat programe de exerciții personalizate pentru fiecare pacient, am ținut ședințe online, am menținut continuu legătura cu ei și ne-am bazat pe ajutorul părinților, în cazul copiilor. Cu sau fără pandemie, recuperarea medicală era imperativ necesară în cazul mai multor pacienți pe care îi aveam în clinică în acel moment. Comunicarea constantă, încrederea, diversificarea serviciilor, siguranța și igiena au făcut diferența și am putut trece cu bine peste acea perioadă.
- Cum ați descrie momentul în care ați văzut primul copil beneficiind de serviciile centrului dvs. și făcând progrese semnificative?
- Bucuria nu poate fi cu adevărat exprimată în cuvinte, trebuie să vii, să te apropii să simți progresele uimitoare care au loc în sala de recuperare, cu fiecare pacient în parte. Primul nostru pacient va fi mereu special pentru noi. Nu facem minuni, deși așa pot părea – de fapt, e despre multă muncă atât din partea kinetoterapeutului, cât și a copilului. E un drum anevoios cu suișuri și coborâșuri, însă rezultatul final ne emoționează. Știm că va crește un adult sănătos datorită străduinței sale, a noastre și susținerii părințilo. Privirea din ochii părinților este pentru noi un factor motivațional extrem de important ce ne amintește de fiecare dată că facem cu bucurie ceea ce trebuie. Suntem recunoscători.
- Cum sunt ajutați copiii ai căror părinți vă cer sprijinul?
- Credem că fiecare copil trebuie susținut și încurajat să-și atingă potențialul maxim de dezvoltare, de aceea va fi susținut pe acest drum de o echipă formată din kinetoterapeut și medic. Kinetoterapia pediatrică implică dăruire, răbdare, imaginație și chiar spirit ludic din partea terapeuților. În această ramură nu putem utiliza metodele clasice de recuperare aplicate adulților pentru că răbdarea copiilor este limitată și, deseori, nu înțeleg exercițiile terapeutice, riscând să nu obținem rezultatele dorite. Însă, pornind de la convingerea că toți cei mici iubesc să se joace, am introdus joaca și în programele de dezvoltare motorie. Am adaptat programele de recuperare în jocuri distractive, trasee aplicative care să stimuleze imaginația copiilor, dar și starea lor de bine. Efectuarea de exerciții într-un cadru organizat este benefică pentru copil deoarece este corectat când e nevoie și i se oferă explicații pe intelesul lui, astfel încât să se familiarizeze cu corpul uman și cu rolul diferitelor segmente ale corpului. Am tratat copii cu afecțiuni grave cum ar fi brahicefalie, plagiocefalie, hipotonie musculară, hemipareză, retard neuro-motor.
- Puteți să ne spuneți despre un moment în care ați fost profund mișcat de reziliența unui copil care a venit la centrul dvs.?
- Copiii mă uimesc continuu, au felul lor aparte de a face lucrurile grele să fie ușoare. Am întâlnit mulți copii cu o forță extraordinară. Unul dintre ei este un băiețel care a încheiat tratamentul în centrul nostru. El a fost recuperat după un accident de mașină. Deși trauma prin care a trecut a fost uriașă, el a venit aproape zilnic, timp de un an, și nu s-a plâns niciodată, deși recuperarea nu e întotdeauna ușoară. Nu s-a plâns niciodată, a lucrat constant pentru că dorința lui cea mai mare era să meargă cu bicicleta. Și acum merge.
- Ce planuri aveți și cum sperați să extindeți impactul pozitiv pe care îl aveți asupra comunității?
- Îmi doresc să devenim un centru de referință în recuperarea medicală a copiilor și a mamelor. Focusul nostru este pe bebeluși, în special pe cei născuți prematur, un segment unde este atât de multă nevoie de implicare. Ne dorim ca părinții să fie conștienți de faptul că recuperarea copiilor prematuri trebuie începută cât mai repede posibil dupa externarea lor pentru ca achizițiile motorii din primele luni să fie cât mai repede recuperate și să nu existe un decalaj foarte mare între vârsta cronologică și vârsta ajustată. Suntem implicați în comunitate prin acțiuni de caritate și evenimente pe care le organizam gratuit pentru promovarea sănătății prin mișcare. Vreau să pot dărui ceva înapoi comunității din care fac parte. M-a ajutat foarte mult să am alături oamenii potriviți, să fac parte dintr-o comunitate de femei antreprenor care pentru mine a fost atât suport, cât și o resursă de informații valoroase. Ca femeie, cred că e mai ușor să fii vulnerabil și să ceri ajutor atunci când e nevoie. Ca mamă, e foarte greu să nu mă implic emoțional în cazurile pentru care se cere ajutor. Ascult părinții și mă pun de multe ori în pantofii lor. Așa le-am înțeles mai bine nevoile și am aflat cum îi putem ajuta pe copii.
A consemnat Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau