Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”

default

Dimensiune font:

| 12-10-2017 04:45

 Prof. dr. Florin Mitu face parte dintre creatorii şcolii cardiologice ieşene moderne. Cu multiple stagii medicale de perfecţionare efectuate în Elveţia şi Belgia, s-a axat pe diagnosticul corect al bolilor cardiovasculare, dar mai ales pe prevenţia şi recuperarea cardiovasculară a acestor pacienţi. A terminat facultatea în 1986, cu media 10, fiind şef de promoţie, dar nu s-a lăudat nicio clipă cu realizările sale.

Este medic primar de Medicina Internă şi Cardiologie şi specialist în recuperare medicală. Totodată, el este şi şeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară a Spitalului de Recuperare din Iaşi şi profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”, pe disciplina Semiologie medicală. Are, de asemenea, competenţă în ecocardiografie, din 2014 este profesor habilitat şi din 2005 e Fellow al Societatii Europene de Cardiologie. Are peste 250 lucrări publicate şi peste 30 cărţi sau capitole de carte de specialitate, dar şi multe hobby-uri între care se numără sportul, muzica clasică, lectura şi călătoriile.

Spune că Medicina a fost pentru el dragoste la prima vedere şi că firea lui calmă şi optimistă, dar şi calitatea de a fi aproape de pacienţi nu numai fizic, ci şi cu sufletul, l-a îndreptat spre această meserie. 

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc în bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin Mitu a avut plăcerea de povesti în cadrul unui interviu acordat reporterilor „Evenimentul Regional al Moldovei”

- Domnule doctor, de regulă, majoritatea medicilor cu care am avut onoarea să interacţionez au ales Medicina fiindcă au avut în familie membri sau chiar părinţi care s-au îndreptat spre acest domeniu şi de acolo au moştenit pasiunea aceasta. Dumneavoastră nu aţi avut pe nimeni în familie de profesie medic. Totuşi, de unde această pasiune?
- Încă din liceu îmi doream să ajut oamenii şi cred că acest lucru m-a făcut să mă gândesc la această oportunitate, de a urma Medicina. Pe de altă parte, citeam foarte mult în perioada aceea cărţi despre medici celebri, despre chirurgi cardiovasculari. Îmi amintesc de profesorul Barnard (Christian Barnard, n.r.), care tocmai făcuse primul transplant cardiac şi m-a impresionat această posibilitate de a da viaţă unor persoane care sunt, să spunem, în situaţii deosebite din punct de vedere cardiac. Cred, pe de o parte, că dorinţa de a ajuta oamenii m-a convins să dau la Medicină, dar şi faptul că aici este nevoie deosebită de comunicare cu pacienţii şi cred că am această calitate de a fi în apropiere de pacienţi fizic, dar şi cu sufletul. Medicina a fost o dragoste la prima vedere, pentru că singur m-am apucat de citit cărţi de medicină, dar şi firea mea mai calmă, mai optimistă, o fire tonică, perseverentă, mi-a dat o bucurie de a fi alături de pacienţi. Sunt şi acum pacienţi care vin şi îmi mulţumesc că pe lângă modul profesional de a-i trata, am calitatea de a vorbi cu ei, de a intra în problemele lor şi de a da un gând bun, pentru că a gândi pozitiv este un alt element pe care un medic trebuie să-l aibă. Trebuie să le dai o speranţă în funcţie de boala pe care o au, dar trebuie să plece de la tine cu încredere şi cu dorinţa de a participa şi ei la însănătoşire, pentru că dacă omul nu crede în şansa de a se însănătoşi sau de a ameliora afecţiunea pe care o are, nu are întotdeauna o evoluţie bună. Contează mult şi tonusul lui. Pe lângă medicaţie, tratament şi urmărire, contează şi această legătură între medic şi pacient.

„Dacă eşti hotărât şi mergi perseverent spre o direcţie clară, ai rezultate foarte bune”

- De-a lungul timpului, aţi urmat diverse stagii de pregătire în Belgia şi în Elveţia. V-a trecut vreodată vreun gând de a rămâne să profesaţi acolo?
- M-am gândit puţin la acest aspect şi am avut o oportunitate. Când am fost în Elveţia mi s-a propus acest lucru, dar atunci era născut numai un copil şi mă gândeam totuşi că este greu să pleci cu un copil mic, şi am optat pentru a rămâne în România şi pentru a continua activitatea la Spitalul de Recuperare. Şi cred că nu a fost rău, pentru că dezvoltarea ulterioară mi-a confirmat că dacă eşti hotărât şi mergi perseverent spre o direcţie clară, ai rezultate foarte bune. Eu am continuat atât personal, cât şi ştiinţific, pe domeniul recuperării cardiovasculare şi pot să spune că în prezent am adus clinica pe care o coordonez de mai mulţi ani, la nivele de standard europene, atât în ceea ce priveşte dotarea, cât şi pregătirea echipei. Lumea ştie deja că la Iaşi există o clinică de elită în ceea ce priveşte recuperarea bolilor cardiovasculare.
- Deci nu aveţi regrete că nu aţi rămas în altă ţară...
- Nu, nu-mi pare rău şi cred că este nevoie de medici buni în România, dornici şi pasionaţi de a face Medicină, de a ajuta pacienţii. Eu sfătuiesc şi tinerii care doresc să rămână aici şi le spun că sigur sunt oportunităţi, numai că trebuie să le caute.
- Sunteţi şeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară de la Spitalul de Recuperare din Iaşi. Ce înseamnă, pe înţelesul tuturor, „recuperare cardiovasculară”? Ce presupune asta?
- Recuperarea cardiovasculară abordează comprehensiv un bolnav care a avut un eveniment cardiovascular, fie că vorbim de un pacient care a fost operat pe inimă, care are un stent sau care a suferit un infarct miocardic. Ceea ce este important este să prevenim alte evenimente cardiovasculare. Şi este nevoie pentru asta de o echipă complexă formată din cardiolog, nutriţionist, psiholog, dietetician, kinetoterapeut.
- Deci dumneavoastră îi ajutaţi pe pacienţi să nu mai ajungă din nou într-o situaţie urâtă, la un eveniment cardiovascular, să spunem aşa...
- Da, cam cu asta ne ocupăm.
- Există o anumită medie de vârstă la care bolile de inimă apar mai frecvent?
- Bolile de inimă apar în general la persoanele care au şi factori de risc. Fireşte că sunt şi boli genetice, dar vorbim aici de cele dobândite. Cei care au factori de risc, obezitate, fumat, sedentarism, diabetul, care trebuie şi el echilibrat, sunt predispuşi, indiferent de vârstă. Şi trebuie corectaţi aceşti factori, iar cei cărora au avut un eveniment, ca să nu mai aibă, eu le spun mereu un număr de telefon uşor de ţinut minte: 035140530. 0 înseamnă să nu fumăm, 3 - să facem trei kilometri de mişcare pe zi, 5 - să avem cinci porţii de crudităţi pe zi; 140 - să nu depăşim tensiunea sistolică 140; 5 - să nu depăşim colesterolul 5 miliomoli, 3 - să nu depăşim colesterolul LDL 3 şi 0 - să nu avem greutate în plus, să nu avem diabet. Este un număr al prevenţiei, un număr care poate salva viaţa şi este bine ca oamenii să se ţină de el, de respectarea lui.
- Am observat că alcoolul nu a fost inclus în acest număr al prevenţiei. E vreun motiv anume?
- Nu a fost inclus pentru că alcoolul poate fi şi un factor de protecţie, dar şi un factor de risc. Dacă îl consumăm în cantităţi foarte mici şi, mai ales, dacă nu avem o boală care să interzică consumul de alcool, se poate consuma şi poate fi un factor de protecţie. Ghidurile recomandă cam 30 de mililitri de alcool la bărbat şi 20 de mililitri la femeie, pe zi, dacă nu sunt aceste contraindicaţii. Asta înseamnă un pahar sau două de vin roşu pentru că are şi antioxidanţi, la bărbaţi, şi un pahar de vin la femei. Pe lângă factorul de protecţie indus de antioxidanţii din vin, pentru că mai ales în vinul roşu există antioxidanţi care ne protejează de evenimente cardiovasculare, există şi factorul care limitează stresul, pentru că în viaţa actuală în care suntem aşa stresaţi, este nevoie şi de un pic de relaxare.
- Stresul în ce măsură afectează inima?
- Afectează mult, dar este un factor greu de cuantificat pentru că, din păcate, toate chestionarele, tot ce înseamnă evaluarea psihologică, încă nu se fac aşa cum ar trebui peste tot şi nu sunt metode de a include pacienţii aşa cum ar fi necesar în anumite terapii de relaxare, de schimbare a comportamentului. Stres avem toţi, fie că suntem într-o anumită profesie sau alta. Este stres profesional, stres social, stres comunitar şi stres familial şi trebuie abordate toate aceste aspecte.

„Ciocolata în cantităţi mici poate să ne protejeze de bolile de inimă”

- Cafeaua este sau nu bună pentru inimă? Unele studii spun că este nocivă, altele că este benefică inimii. Dumneavoastră ce părere aveţi?
- Cafeaua este un factor de protecţie atunci când e consumată în cantităţi mici. S-a dovedit şi chiar în ghidurile actuale se menţionează că un consum de până la 150 de mililitri de cafea pe zi are rol de protecţie şi scade riscul de evenimente cardiovasculare. Mai ales, cafeaua cu un conţinut nu foarte ridicat de cofeină este bună. Sunt două tipuri de cafea: robusta şi arabica. Robusta are de trei ori mai mare concentraţia de cofeină decât cafeaua arabica. Pe de altă parte, trebuie consumată cafea la filtru. Dacă bem cafea la ibric, în zaţul de cafea sunt nişte reziduuri care ne cresc colesterolul, în special colesterolul aterogen şi duce la creşterea riscului de evenimente cardiovasculare. De aceea, englezii au introdus primii filtrul de cafea, tocmai ca să filtreze aceste reziduuri şi să nu mai apară riscul de îmbolnăvire. Deci, cafeaua în cantităţi mici este benefică. Pe lângă stimularea atenţiei, concentrării, are şi un efect antioxidant. La fel şi la ciocolată. Ciocolata în cantităţi mici, până la 150 miligrame pe săptămână, poate să ne protejeze de bolile cardiovasculare. Totuşi, să nu uităm că în alimentaţie trebuie consumate foarte multe vegetale. Ghidurile recomandă cam 500-600 de grame de legume, fructe, pe zi, împărţite cum vrea fiecare. Contează, de asemenea, şi concentraţia de acizi graşi mononesaturaţi şi Omega 3. Aici vorbim de ulei de măsline, ulei de floarea soarelui, uleiuri vegetale care ne protejează şi trebuie să predomine în alimentaţie.
- Totuşi, aţi observat şi dumneavoastră că mulţi oameni preferă carnea de porc, prăjelile, mâncarea de tip fast-food...
- Într-adevăr, este o deficienţă a lumii contemporane pentru că această alimentaţie de tip fast-food, în care sunt foarte multe alimente procesate, care aduc pe de-o parte hidraţi de carbon, deci energie în cantităţi mai mari şi ne face să ne îngrăşăm şi, pe de altă parte, aduc grăsimile saturate, care ne cresc riscul aterogen. Şi atunci, nu te miri că o persoană care are alimentaţie de tip fast-food, după 10-20 de ani de ani de astfel de alimente, face un infarct, un eveniment cardiovascular.
- Sunt oamenii destul de conştienţi de legătura aceasta dintre alimentaţie şi bolile de inimă sau mai este de lucrat mult la acest capitol?
- Au început să fie puţin mai conştienţi. Contează foarte mult atât atitudinea medicilor, a mass-media, dar şi a persoanelor în cauză. Din păcate, reclamele induc concepţii greşite şi nu e în regulă. Trebuie toate gândite când vorbim de modul de percepţie al acestor alimente în populaţie. Educaţia în familie este şi ea foarte importantă. Copiii trebuie educaţi de mici de părinţi în ceea ce priveşte o alimentaţie echilibrată, normală. Nu trebuie să avem anumite principii în alimentaţie. Nu putem spune că un aliment e mai bun ca altul. Dacă se consumă în cantităţi echilibrate, fiecare aliment are aportul lui. Şi grăsimile saturate pot fi consumate, dar în cantităţi mici. Şi sigur că o alimentaţie echilibrată trebuie susţinută şi de mişcare, de activitate fizică. Fiecare o poate face cum vrea, fie că vrea să meargă pe scări, pe jos, ori să alerge, să înoate, să facă ciclism. Nu poţi să faci un sport, dar poţi să mergi pe jos. Poţi să laşi maşina la o staţie depărtare de locul de muncă şi să mergi pe jos până acolo sau să urci pe scări şi să nu foloseşti liftul. Lucrurile simple le putem face cu toţii, oricând.
- Se poate recupera o persoană în totalitate, după un eveniment cardiovascular?
- Sigur că recuperarea nu va fi la fel ca la 20 de ani. Dar, noi putem scădea acest risc de a mai face vreun eveniment cardiovascular. Prin recuperare, putem scădea mortalitatea şi evenimentele cu mai mult de 20-30 %. Este foarte important să limităm acest risc de recidivă la un pacient. În primul rând, calitatea vieţii este alta. O persoană care intră în programe de recuperare, are un tonus mai bun, este mai energică, dornică de a-şi relua activitatea profesională şi socială. Pe de altă parte, îşi corectează din acei factori de risc. Să nu uităm că această recuperare trebuie să o facem nu numai individual, dar şi în grup. Cei care participă la şedinţe de recuperare de grup au evoluţie mai rapidă pentru că văd că şi cel de lângă ei, care a avut acelaşi eveniment, poate reuşeşte să facă mai mult şi se mobilizează şi, astfel, această competiţie între diferiţi oameni, îi ajută pe toţi să crească, să-şi amelioreze starea de sănătate, să corecteze din factorii de risc.
- Sunt bărbaţii mai afectaţi decât femeile de boli de inimă?
- Există o relaţie clară între bolile cardiovasculare şi patologia la femei. Până la menopauză femeile au o anumită protecţie estrogenică. Aceşti hormoni estrogeni protejează femeile de riscul de îmbolnăvire prin boli cardiovasculare, dar apoi ajung la acelaşi nivel de risc pe care îl are şi un bărbat. Din păcate, bărbaţii au o speranţă de viaţă cu 7-10 ani mai mică decât femeile. În România, s-a ajuns acum la aproape 78 de ani la femei şi 70 de ani la bărbaţi. Deci, bărbaţii sunt mai afectaţi şi, din păcate, bolile cardiovasculare rămân pe primul loc ca mortalitate, dar şi ca morbiditate în lume. 60% din decesele totale sunt datorate bolilor cardiovasculare. Deci, 6 din 10 persoane fac boli cardiovasculare

.- Care sunt simptomele care ar trebui să dea de gândit în cazul unui infarct?

- În primul rând, cei cu factori de risc, fumători, obezi, cu colesterol mare, cu diabet, dacă au dureri în piept, obligatoriu trebuie să meargă la medic pentru că poate fi un infarct miocardic. Sunt şi înţepături la tineri care pot să nu aibă semnificaţie şi să apară prin tulburări elecrolitice, deficit de magneziu, de calciu sau poate fi o tulburare minoră o spasmofilie.

A consemnat Roxana NĂSTASĂ

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

„Cinematografia ne face să trăim mai multe vieţi, cu fiecare film în parte”
25/05/2017 04:49

Ambasador cultural al Festivalului Serile Filmului Romanesc de trei ani şi prezentă la cea de-a VIII-a ediţie a festivalului, Irina-Margareta Nistor a acordat un interviu cotidianului „Evenimentul Regi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei