Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”

default

Dimensiune font:

| 19-08-2017 06:00

 În urmă cu exact 80 de ani, în Zvoriştea, judeţul Suceava, se năştea cel care avea să devină unul dintre cei mai mari lingvişti români * astăzi, 19 august 2017, prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel îşi aniversează cei 80 de ani într-un mod inedit şi special: lansarea volumului omagial „Împotriva derivei”, care însumează 30 de scrisori apărute în revista „Timpul” * cu doar o zi înainte de marele eveniment, profesorul a vorbit cu redactorul „Evenimentului Regional al Moldovei” despre greşelile existente în discursul public, despre generaţiile de studenţi care i-au trecut prin mâini, dar şi despre tendinţele jurnalismului 

 

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce îl înconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare împlinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră.

- Domnule profesor, ce sentimente vă încearcă atunci când remarcaţi greşeli grave de exprimare?

- Cu totul diferite. Noi, în jurnalistică, distingem discursuri spontane şi discursuri elaborate. Dacă este vorba despre un text pregătit şi gândit dinainte este inadmisibil să faci greşeli, dar dacă este vorba despre o bâlbă în timpul unui discurs spontan, poţi trece cu vederea. Să vă dau un exemplu, chiar astăzi am citit un text care suna cam aşa: «datorită poliţiei, teroriştii nu şi-au putut duce la bun sfârşit acţiunea ucigaşă». Care-i bun sfârşitul unui atentat?! Autorul textului respectiv este complet lipsit de fior semantic.

Pe de altă parte, greşelile sunt de diferite categorii: sunt pur şi simplu bâlbe şi sunt greşeli din tendinţele limbii române. De exemplu, nu se mai foloseşte prepoziţia pe, «omul pe care l-am văzut», dar este o trăsătură a secolului al XVI-lea care reînvie. Trebuie să facem diferenţe între una şi alta. Un alt exemplu pe care l-am sesizat într-un film documentar se referă la utilizarea cuvântului decât; în documentar se spunea «poţi să împuşti decât doi tapiri pe an». Decât este numai. Acestea încep să devină tendinţe ale vorbirii inculte.

Noi nu le pretindem tuturor să vorbească cultivat. Este greşită atitudinea unor predicatori ai limbii române care îi acuză şi batjocoresc pe cei care fac greşeli de care nu sunt responsabili. Atentat la limba română este atunci cânt tu, specialist fiind, trebuie să fii atât de atent la vorbirea ta, dar şi la vorbirea celuilalt. Pentru că în momentul în care eşti persoană de public relations îţi studiezi adversarul şi încerci să utilizezi orice abatere a lui ca să-l ironizezi, ca să-i afli slăbiciunea. Sunt greşeli şi greşeli. Un jurnalist şi un om de relaţii publice trebui să-şi gândească vorbirea aşa cum un şahist îşi gândeşte mişcările cu 3,4 mutări în avans.

 

Greşelile din discursul spontan, despre care aţi vorbit, sunt pardonabile indiferent de gravitatea lor?

Nu, este vorba despre simple bâlbe, este vorba de acordul de sens şi nu de formă sau altele, care sunt de acum, markeri ai evoluţiei vorbirii populare. Şi dacă popular se vorbeşte aşa, noi nu ne putem lupta cu vorbirea populară. Deci aparţin unui anumit registru, unui anumit mediu şi nivel de cultură. Acelea nu pot fi catalogate ca atare. Dar când tu te pregăteşti şi nu-ţi ţâţâie inima semantic şi stilistic în legătură cu ceea ce vrei să spui şi cu ce vrei să obţii şi nu poţi folosi vorbirea interlocutorului pentru a te pune în evidenţă şi pentru a atinge un scop, să spunem, de evidenţiere, atunci e posibil să treci de cealaltă parte.

Nu aş putea spune că sunt unele pardonabile şi altele nu, depinde tot de mediu. Dacă eu, profesor la jurnalistică, aş vorbi cu dezacorduri, fără să fi avut intenţia de a sublinia un fapt, atunci este impardonabil. Dacă un deputat care vorbeşte despre Legea vânătorii spune «branconaj» în loc de «braconaj», atunci este impardonabil, dacă el, în schimb, ar zice «vulpili» în loc de «vulpile», este pardonabil.

Eu nu aş admite la Facultatea de jurnalism studenţi care nu dau un test de adecvare la meserie, un test de creativitate, de apetit şi de performanţă în domeniul comunicării. Nu ai să admiţi la Conservator un afon şi nici la balet o persoană cu platfus (n.r - malformaţie congenitală a piciorului la care talpa este prea puţin scobită), aşa nici la jurnalism nu ar trebui admişi cei care nu au gustul vorbirii performante, nu au spiritul de observaţie dezvoltat şi nu au ambiţie

 

Consideraţi că asistăm la o devalorizare a jurnalismului?

Este jurnalism şi jurnalism. Sunt oameni care se văd ca nişte predicatori în templu limbii române, aşa cum spuneam, şi care acuză în stânga şi în dreapta. Există „Revista 22”, „Dilema veche”, „România literară”, există Andrei Pleşu şi există un fel de ziare pe care le citesc cei la care merge orice. Există diferite publicuri şi diferite pretenţii, iar jurnaliştii care nu au pretenţii pentru ei înşişi vor rămâne copiii de mingi de la tenis toată viaţa.

 

Aţi menţionat vorbirea corectă şi vorbirea performantă. Care este diferenţa dintre acestea şi mai ales, spre care ar trebui să tindă publicul larg şi spre care ar trebui să tindă elitele?

Într-adevăr sunt adeptul unui jurnalism de elită şi a unui jurnalism de consum. Eu publicului nu-i pot cere nimic, publicul este cel care îmi cere mie şi care îmi spune ce vrea. Trebuie să respectăm un contract de comunicare. Ce cred eu despre mine, ce cred eu despre cel pentru care scriu şi ce relaţie se creează pe baza celor două imagini. Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut. Trebuie să fii adecvat pentru fiecare public. Pe mine trebuie să mă intereseze performanţa.

 

Care este cea mai mare împlinire pe care v-a oferit-o viaţa de profesor?

Cred că sunt momente de acestea. Iată, în volumul omagial (n.r. - „Împotriva derivei”), apare un text de a lui Adrian Hazaparu, fost student, care scrie despre cum i-am pus eu 10 cu distincţie la primul examen pe care l-a dat cu mine şi despre cum lucrarea de doctorat, pe care nu am condus-o eu, mi se datorează. Asta e o satisfacţie, când un fost student îşi deschide sufletul şi îţi spune cât de mult ai reprezentat pentru dânsul.

Şi când publici o carte. De exemplu această carte (n.r. - „Împotriva derivei”) reprezintă rubrica mea „Împotriva derivei” de la revista „Timpul”, la care eu am ridicat ştacheta un pic. Ce se întâmplă, chiar materia cursului o pot trata pe două niveluri. Este nivelul studenţilor de anul I faţă de care trebuie să fii un picuţ precaut, pentru că unii sunt mai informaţi şi mai cu deschidere şi alţii pot să fie mai indiferenţi şi atunci nu poţi ridica prea mult ştacheta şi să-i laşi în urmă pe cei care nu sunt performanţi. Dar, după aceea dacă tratezi temele într-o rubrică la o publicaţie de cultură poţi să orchestrezi motivul şi să vorbeşti despre teoria motivului, să faci un pic filozofia cunoaşterii şi celelalte. Acestea toate îmbracă un profil al profesorului care se crede realizat.

 

Aţi observat schimbări la generaţiile de studenţi în faţa cărora aţi predat? Credeţi că acestea au evoluat, involuat sau pur şi simplu au stagnat?

Da, s-au produs unele schimbări. Cei care au venit prima dată la departamentul nostru, asta a fost în 1996 când s-a înfiinţat, aveau altă mentalitate. Erau reflexe ale mentalităţii părinţilor lor. Toţi mă întrebau unde îi voi trimite după ce termină facultatea, iar eu le răspundeam «nicăieri». Acum, studenţii din anul I se duc şi îşi găsesc joburi pe ici, pe colo şi mă întreabă la ce job să mai aplice. Deci iată, asta este mentalitatea. În rest, eu aş zice că nu este nicio schimbare nici de la perioada studenţiei mele. Toţi au aceeaşi lumină de aşteptare în ochi, unii mai adormită, alţii mai accentuată şi pe toţi îi paşte confruntarea cu viaţa. Asta era şi atunci, asta este şi acum. Toţi reprezintă o vârstă a aşteptării.

 

De ce ar trebui absolvenţii de liceu să se îndrepte spre Facultatea de Jurnalism?

Nu ar trebui să se îndrepte. Cei care au o tentaţie ar trebui să se ducă, restul nu ar trebui nici să se gândească la aşa ceva. Cei care vin cu 10 de la liceu, dar nu au simţul comunicării şi interesul pentru performanţă în relaţii sociale nu ar trebui să calce şi nici nu ar trebui admişi aici (n.r. – Facultatea de Jurnalism). Când s-a înfiinţat departamentul se dădea un test de creativitate. Am făcut parte din primele comisii şi am eliminat absolvenţi care au luat 10 la gramatică, dar au picat testul de creativitate. Nu ar trebui să vină decât cei care nu pot rezista tentaţiei. Este o meserie de vocaţie, este un învăţământ de vocaţie.

A consemnat Diana MOLDOVANU

 

 

* * *

«Cred că veniţi din stele, atâta timp cât fetiţa mea vă adoră!». Când citeşti de la tatăl unei foste studente aşa ceva, asta este satisfacţia unui profesor” - prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel

 

 

* * *

Stelian-Traian Dumistrăcel (n. 19 august 1937, Zvoriştea, Suceava) este, din 1958, cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Filialei Iaşi a Academiei Române. Din 1996, anul înfiinţării Departamentului de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, susţine cursuri de limba română şi de stilistică şi retorică, din perspectiva pragmaticii comunicării. A publicat, în calitate de autor şi coautor, peste trei sute de titluri şi aproape o mie de articole în periodice culturale şi în presa cotidiană. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

„Cinematografia ne face să trăim mai multe vieţi, cu fiecare film în parte”
25/05/2017 04:49

Ambasador cultural al Festivalului Serile Filmului Romanesc de trei ani şi prezentă la cea de-a VIII-a ediţie a festivalului, Irina-Margareta Nistor a acordat un interviu cotidianului „Evenimentul Regi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei