„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”

default

Dimensiune font:

| 13-07-2017 12:20

Lăcrămioara Stratulat a fost numită în funcţia de director al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău la numai 32 de ani, iar de atunci şi-a propus să arate lumii că o doamnă poate conduce o instituţie la fel de bine ca un bărbat. De aproape 10 ani este directorul Complexului Muzeal „Moldova” Iaşi.

 

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi de aproape zece ani, a povestit despre proiectele pe care le-a desfăşurat fără reţinere din Palatul Culturii, despre planurile măreţe la care visează alături de colegii de breaslă şi despre piedicile care au făcut-o mai puternică şi mai dornică de a convinge că dincolo de orice obstacol stau experienţa, capabilitatea şi buna educaţie a unui om.

- Cum se prezintă activitatea Complexului Muzeal la un an de la redeschidere?

- În măsura în care noi suntem destul de puţin ajutaţi, se prezintă foarte bine, pentru că public avem, organizăm activităţi pe categorii de vârstă, asta în afară de ceea ce oferim ca vizitare a expoziţiilor deschise. Putem acoperi o varietate foarte mare de gusturi şi curiozităţi, pentru că încercăm pe cât ne stă în putinţă să stârnim curiozitatea. Cunoaşterea pleacă de la curiozitate, acesta este primul pas.

- Ce îi interesează pe vizitatorii Palatului?

- Depinde de vârstă, de educaţia pe care o au şi de gusturi. Cei mici, desigur, sunt foarte curioşi în privinţa unor experimente, dar nu numai ei, ci şi însoţitorii lor păreau interesaţi. Punem foarte mult accent pe tot ceea ce înseamnă creativitate şi inedit. Muzeul trebuie să vină în completarea şcolii. Un profesor, într-o oră, nu reuşeşte să acopere decât curicula şcolară, iar noi exact asta vrem să facem: să acoperim aceste zone. În general, dorinţa noastră este de a-i învăţa de mici să intre într-o instituţie de cultură, indiferent că ea se numeşte „muzeu”, „sală de spectacol” sau „bibliotecă”. Putem să ne creştem tinerii frumos.

 

- V-aţi dezvoltat mult în acest sens, în a apropia tinerii de muzeu.

- Da, avem un departament de marketing care îşi face bine treaba. De altfel, cred că suntem singurul muzeu din România care are un manual de identitate vizuală, de la cărţile de vizită până la orice hârtie care pleacă din biroul nostru. Despre tinerii de altă vârstă vă pot spune că suntem la al patrulea an în care organizăm activităţi de voluntariat, în special pentru studenţi. Facem o selecţie a lor în funcţie de timpul pe care îl au, de ceea ce îşi doresc şi în funcţie de limbile străine cunoscute; în situaţia în care noi suntem într-un deficit de personal destul de mare, ei ne ajută foarte mult. Practic noi ne creştem tinerii, îi alegem pe cei mai valoroşi, astfel încât în momentul în care avem un post liber ei concurează între ei.

 

- Ce se poate face în legătură cu deficitul de personal?

- Ceea ce a stat de noi, am făcut. Am „bombardat” Ministerul Culturii cu memorii şi ceea ce am obţinut este destul de puţin. Legea ne obligă să avem un număr fix de pompieri, de supraveghetori, de muzeografi, de cercetători, dar suntem la limita de avarie. În 2010 s-au făcut nişte restructurări destul de mari de personal şi de atunci am mai plombat pe ici pe colo. Am fost foarte insistenţi, dar situaţia ne îngrijorează, mai ales pentru faptul că se aude, din nou, că se blochează posturile. Nu sunt bani la Minister, iar singura noastră carenţă este lipsa resursei umane, iar la noi nu poate lucra oricine. În momentul în care scoatem un post la concurs punem nişte condiţii mai deosebite, fiindcă avem bunuri de patrimoniu, avem tezaur.

 

- Cum comentaţi acuzaţiile că „Palatul riscă să se dărâme”?

- Suntem încă în perioada de garanţie, este o clădire uriaşă, 36.000 de mp, aşezată pe un sit arheologic, care a presupus un proiect deosebit de complex şi foarte greu de realizat. O parte din Palat are fundaţie, restul Palatului este pe fundaţiile zidurilor curţilor domneşti. Prima lucrare cu care a început această extraordinară restaurare a Palatului, îi zic extraordinară pentru că în urma cutremurelor din '40, din '77, doar s-au plombat pe ici pe colo, iar acum este pentru prima oară în viaţa acestei clădiri când restaurarea este completă. Acum să vină unul care nici nu era avizat să spună asta, că până la urmă noi am aflat cine este şi el nu are nicio legătură cu construcţiile şi cu arhitectura. Noi avem dosare pline cu acte, cu expertize făcute de comisii naţionale a monumentelor istorice care ne-au vizitat de foarte multe ori pe parcursul lucrării. Nu suntem inconştienţi, noi stăm aici mai mult decât stăm acasă; că apare câte o fisură, da, ea apare şi când îţi construieşti o casă, d-apoi la una care e aşezată pe nişte ruine. Absolut tot ce este se remediază, am explicat că nu sunt fisuri de profunzime, ci de suprafaţă, că am fi fost primii care ne-am fi speriat. Avem ingineri care se ocupă de lucrare, clădirea este monitorizată, cei de la ISC monitorizează şi ei...

 

- Aveţi multe controale?

- Da! Iar pe lângă acestea, există un organism de pe lângă Ministerul Culturii, Unitatea de Management al Proiectului, iar ei au avut legal datoria de a supraveghea şantierul. Eu personal am angajat un diriginte de şantier, tocmai pentru că nu ne era indiferent, asta este casa noastră. De aceea ne-am şi mâhnit când apar lucruri de genul în presă. Trebuie puţin respect pentru munca noastră. Noi am avut grijă de patrimoniul acesta, am împachetat fiecare piesă, dar despre asta nu vorbeşte nimeni niciodată. Apare câte unul şi zice că se dărâmă Palatul. Vă daţi seama, nu ne este uşor să citim aşa ceva când ştim că am făcut sacrificii. Pe mine mă îngrijorează că oamenii, deşi nu toţi, nu se bucură de simbolul Iaşului. Această lucrare este una care a început şi s-a terminat. Câte lucrări încep în România şi nu se mai termină?! Nimic nu este perfect în lumea sta, dar nici nu poţi să zici că se dărâmă, ar fi nedrept.

 

- Acum, la zece ani de când aţi început activitatea de director aici, cum aţi făcut tranziţia de la Bacău la Iaşi?

- În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place. Aproape de când am terminat facultatea am început să lucrez la un muzeu, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, care are aproape aceeaşi structură ca Palatul Culturii, însă la o altă dimensiune. Începând ca învăţăcel, am parcurs toate treptele, deci am luat-o de la muzeograf 4, ultima treaptă, până la şef de secţie, iar după aceea am ocupat postul de director. Când am concurat pentru postul de director de acolo eram cea mai tânără dintre ei şi nu m-am gândit neapărat că o să iau acest examen, dar era singura şansă pentru un tânăr să spună cam cum gândeşte el organizarea unui muzeu şi ce vrea să facă în calitate de director. La Complexul Muzeal din Bacău am ridicat o clădire nouă. Am venit aici cu un bagaj de cunoştinţe, nu numai manageriale.

La un an după ce am venit la Palatul Culturii am început să închidem muzeele pe rând, să împachetăm, să vedem ce presupune un şantier de o asemenea dimensiune, să formăm o echipă de lucru, să reorganizăm partea de resurse umane. Imediat după, au început să apară şi satisfacţiile; la expoziţia Cucuteni a venit şi Comisia Naţională, ceea ce a însemnat o avansare profesională. Nu neg faptul că unul din motivele pentru care am venit la Iaşi a fost Cultura Cucuteni. Este o parte a istoriei noastre cu care am fost pe locul întâi în Europa, iar noi nu ştim să fructificăm asta. Acea expoziţie a fost singura la nivel mondial unde trei ţări – România, Ucraina şi Republica Moldova – şi-au dat mâna şi au organizat un eveniment de asemenea anvergură. La vremea aceea aveam un ministru şi un secretar de stat care înţelegeau importanţa acestor lucruri şi ne-au sprijinit. Iar pentru România, care avea o imagine afectată, a fost un adevărat succes.

 
Vas din cultura Yangshao


Vas din cultura Cucuteni

- Cum mai poate fi promovată Cultura Cucuteni acum?

- Una dintre idei este să punem în paralel Cultura Cucuteni cu Yangshao. Cultura lor are o întindere cronologică mai mare decât a noastră, de la anul 800. Ne-am dat seama că obiectele noastre seamănă pe o perioadă mai mică de timp. Vom publica tot ce am văzut acolo şi tot ce am aflat. Este un lucru extraordinar pentru noi, fiindcă oamenilor nu le este uşor să ajungă acolo. Colegii noştri din China vor veni aici – o parte în august, o parte în septembrie şi o să legăm mai bine această colaborare. Sunt foarte mândră că am reuşit să facem asta. Bineînţeles, îmi doresc să facem o mare expoziţie Cucuteni. După ce am terminat cu expoziţia de la Vatican mi-am fixat nişte repere, iar unul dintre ele a fost China, tocmai pentru a da nişte răspunsuri. Pentru această secvenţă de timp, materialul arheologic este uimitor de asemănător cu cel de la noi, de la Cucuteni. Şi ca motive, şi ca formă, şi ca simboluri. Fantastic! Deocamdată nu am găsit nişte răspunsuri, ci doar le intuim.

 

- Care credeţi că sunt acestea?

- Eu cred că au avut loc nişte migrări de populaţie, de la ei spre noi şi de la noi spre ei; s-au întâlnit. Aşa cum bine ştiţi Drumul Mătăsii, noi le-am propus colegilor noştri chinezi să refacem drumul ceramicii pictate care ar include suprafeţe uriaşe, multe ţări, o parte dintre ele nu se află într-o situaţie politică foarte bună, însă este un proiect care se poate desfăşura pe mai multe generaţii. Nu am vorbit în presă niciodată despre lucrul ăsta. Este o dorinţă foarte mare a noastră şi să vedem cum am putea face, fiindcă dacă sari o ţară cum este Irak, nu este bine. Ca la un puzzle uriaş din care lipsesc piese. Orice proiect, ca să fie înfăptuit, are nevoie, în primul rând, de pace. După aceea de o finanţare corespunzătoare, de resurse umane, de specialiştii principali. Şi pentru că depăşeşte zona Europei, ar fi un proiect mondial.

 

- Într-o lume în care bărbaţii sunt puşi la conducere, cum stă o doamnă pe scaun de director?

- Am depăşit de mult treaba asta, nu mă mai gândesc. Atunci când am fost la Bacău, o lungă perioadă de timp am fost cel mai tânăr director de muzeu din România. La 32 de ani. Poate că acum lucrurile s-au aşezat altfel, dar spun cu mâhnire că atunci când mergeam la şedinţe la Bucureşti sau ne întâlneam prin alte părţi nu prea aveam corespondent de vârstă, să fie şi femeie. Toţi aveau 60, 65, 70 de ani, cam aşa. Un decalaj foarte mare de generaţii nu era foarte bun pentru mine. Sigur, întâlnim persoane misogine în toate structurile, iar mulţi nu au gândit că poate o femeie să ţină în mână un şantier de talia asta. Dar... de ce nu? Atâta timp cât are o experienţă şi oameni în jur care să o susţină, ce contează că eşti femeie sau bărbat? Suntem în secolul XXI, trebuie să depăşim lucrul ăsta, dar dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că un om trebuie ales indiferent de etnie, sex, vârstă, ci văzut ce este el capabil să facă. Nu trebuie să avem prejudecăţi că este femeie, ungur, ţigan sau ce este, ci important este ce ştie să facă, pentru ce este el pregătit profesional, deşi, pentru a fi directorul unei instituţii, trebuie să ai o anumită generozitate din naştere, să fii foarte echilibrat cu nervii, să rezişti la stres. Nu te învaţă nimeni, trebuie să te autoeduci. Când ai un post de conducere la un anumit nivel, generalizând, trebuie să ai puterea de a finaliza ceva, mai ales cu bine.

Aceşti aproape zece ani au însemnat şi foarte multe sacrificii personale. O oră destul de târzie la care ajuns aproape foarte des acasă. Înţelegerea familiei există de cele mai multe ori.

 

- Regretaţi sacrificiile făcute?

- Da, regret. Chiar regret că nu am avut mai mult timp pentru copilul meu. Să ies cu ea în parc... încercam să le împart pe cât puteam, dar pot să spun cu tristeţe că am acordat mult mai mult timp locului meu de muncă în general. Noroc că am avut un copil bun. O mai luam uneori şi cu mine pe şantierul arheologic, dar rar, fiindcă un copil trebuie să îşi respecte orele de somn, de mâncat.

 

- Acum aveţi mai mult timp pentru dumneavoastră?

- Pentru mine, personal, nu prea am, să ştiţi, iar ăsta ar fi un al doilea regret (râde). Aş vrea să merg la sală, să mă plimb mai mult. Dar sunt ok, mă simt bine, fac ceea ce îmi place şi sunt implicată total în asta şi dacă ar fi să o iau de la capăt, tot aşa aş face. Mă consider un om norocos, pentru că fac ceea ce îmi place şi se vede ceva din asta. În general, nu-mi place să epatez. Nu sunt din categoria celor care vor statuie. Oamenii trebuie să fie şi modeşti în ceea ce fac. Noi suntem muritori. Dacă Dumnezeu ne-a dat şansa să fim implicaţi într-o lucrare importantă în viaţa unei comunităţi, este şansa noastră şi trebuie să o ducem până la capăt. Asta ţine şi de educaţie. Întâlnesc atât de mulţi oameni, zilnic, cu care am această problemă încât sunt sătulă de chestia asta.

 

- Sunt curioasă ce face coordonatorul principal al Palatului în timpul liber.

- În foarte puţinul timp liber pe care îl am, aş sta să văd filme bune. Sunt o mare cinefilă şi sunt şi o mare apărătoare a animalelor, îmi plac foarte mult, şi aşa mi-am crescut şi fata, însă ea trece dincolo de orice limită. Este mult mai exagerată ca mine. Vizitez cu ea, de multe ori, diverse adăposturi, sau salvez animăluţe. Fac şi chestii de astea. În rest, încerc să-mi petrec, atât cât pot, timpul cu familia mea.

 

- Călătoriţi?

- Da! Îmi place să transform călătoriile în interes de serviciu şi să îmi fac timp să mă plimb. Când am fost în China a fost aproape imposibil să merg să văd ceva sau să cumpăr nişte atenţii. De obicei le împletesc. Da, un alt hobby al meu este să călătoresc, iar meseria de muzeograf este una din meseriile care poate fi „furată” în sens pozitiv. În momentul în care merg la un muzeu sunt atentă la modul de organizare, mă uit la sistemul de alarmă, la prize, la cum sunt îmbrăcaţi, cât sunt de politicoşi... chestii de organizare. După aceea, ori atunci ori revin apoi, mă uit şi la obiecte – cum au fost restaurate, dacă sunt bine puse în valoare. Nu vă zic câte modele de vitrine am în cap, mi-am făcut schiţe, fotografii acolo unde ai voie, mai fotografiez pe ascuns, mă mai prin ăştia, mă mai scot afară. (râde)

 

- Vi s-a întâmplat să fiţi dată afară din cauza asta?

- Da, sigur! În Grecia de două ori şi în Statele Unite o dată. Revenind, nu poţi prelua tot ce vezi fiindcă trebuie adaptat la genul nostru de clădire, de patrimoniu. Sigur, partea tehnică de muzeologie se schimbă ca orice înseamnă muzeotehnică. În expoziţiile pe care o să le avem, o să punem accent pe interactivitate, trebuie să fie în mişcare. Am fost la o conferinţă în străinătate şi am fost întrebată cum văd organizarea acelui muzeu – să se facă cu obiecte clasice sau cu obiecte interactive, dar ideal ar fi să le poată îmbina. Asta avem şi noi în plan.

 

- Care sunt locurile în care aţi călătorit şi v-au rămas în suflet?

- Un mare impact asupra mea a fost prima bursă în străinătate pe care am primit-o prima dată în viaţa mea, în Irlanda. Pe atunci nu era internet, era vară, m-am dus complet nepregătită, fiindcă nu ştiam că acolo plouă în fiecare zi. Cea mai mare temperatură a fost de 20 de grade Celsius şi am murit de frig, a trebuit să-mi cumpăr haine. Muzeele pe care le-am văzut şi oamenii pe care i-am întâlnit acolo au avut un mare impact asupra mea.

 

- Aş vrea să transmiteţi câteva cuvinte pentru oamenii care au venit şi o să (re)vină la Palat.
- Le spun că atât eu, cât şi colegii mei, îi aşteptăm cu multă căldură. Suntem o mână de profesionişti şi dacă tot am muncit atât să realizăm ceva, această muncă nu are finalitate dacă nu avem şi vizitatori.

 

A consemnat Larisa LAZĂR 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

„Cinematografia ne face să trăim mai multe vieţi, cu fiecare film în parte”
25/05/2017 04:49

Ambasador cultural al Festivalului Serile Filmului Romanesc de trei ani şi prezentă la cea de-a VIII-a ediţie a festivalului, Irina-Margareta Nistor a acordat un interviu cotidianului „Evenimentul Regi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei