* un Iaşi mai curat, oameni mai fericiţi, cu locuri de muncă şi cu posibilitatea de a se deplasa mai uşor prin oraş – acestea sunt visele copiilor * dorinţe, dar şi rezolvări la cele mai stringente probleme au dat elevii în eseuri în care se imaginau în poziţia de primari pentru o zi * 18 dintre cele aproape 100 de lucrări au fost premiate cu diplome, cărţi, dar şi bani
Poate că teoria este mai uşoară decât practica. Sau, poate că vârsta fragedă a unor elevi îi face să fie, încă, visători. În cadrul Săptămânii Europene a Democraţiei, aproape 100 de tineri s-au înscris la concursul de eseuri în care s-au imaginat în postura de „Primar pentru o zi”.
Toţi elevii, dar şi profesorii coordonatori au primit diplome şi cărţi. Însă, unii s-au remarcat în mod deosebit prin scrierile lor. Astfel, s-au dat 12 premii III, cinci premii II şi un premiu I. Premianţii au primit şi bani – câte 50, 80, respectiv 200 de lei.
Mai mult decât participarea la o competiţie, elevii şi-au luat foarte în serios rolul. Au recunoscut greutăţile unui primar, dar au oferit şi soluţii de rezolvare la o parte dintre problemele eterne ale Iaşului. Mulţi dintre tineri au mers pe latura ecologiei. Au vorbit despre respectarea mediului, despre mersul pe jos sau cu bicicleta, dar şi despre amenzile care ar trebui date celor ce aruncă gunoaie pe jos. Nici latura socială nu a fost neglijată. Astfel, s-a pus accent pe ajutorarea săracilor şi pe oferirea de locuri de muncă, dar şi pe respectarea performanţelor în educaţie şi pe încurajarea acestora. „Au scris foarte mulţi copii. Sunt profunzi, sunt preocupaţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Cunosc foarte multe lucruri. Au scris despre bucuria primarului de a oficia căsătoriile, apoi au scris despre faptul că, de exemplu, părinţii lor ajunge greu la lucru”, a povestit primarul Gheorghe Nichita.
Cererile elevilor nu sunt supranaturale
Copiii îşi doresc un mare muzeu al Iaşului, dar şi o grădină zoologică. De departe, eseul lui Alexandru Ioan Darie s-a remarcat ca lucrare câştigătoare. Premiul I a însemnat, cu adevărat, o muncă uriaşă pentru elev din clasa a XII-a, care a analizat oraşul din toate perspectivele, a scos neajunsurile în evidenţă, dar a oferit şi soluţii. „Mi-am dat seama că este o problemă pe ceea ce înseamnă barndul Iaşului. Nu avem o imagine unitară şi asta ne afectează în ceea ce înseamnă turismul şi felul în care ne văd cei din ţară şi din străinătate. Infrastructura este o altă problemă pe care o putem observa. Şi aici ar trebui redirecţionate anumite fonduri, pentru a accelera lucrările care se fac acum în oraş. O altă componentă despre care am scris în eseu este cea culturală. Promovarea şi susţinerea proiectelor culturale. Aceasta este, în fond, egida sub care Iaşul se remarcă în România”, şi-a prezentat ideile de primar pentru o zi Alexandru Ioan Darie.
Nu se teme să fie primar în realitate
Tânărul crede că se va descurca destul de bine şi ca adult, în politică. El crede că va aduce un plus de valoare în viitorul ieşenilor. Până atunci, trebuie doar să observe şi, eventual, să plece în străinătate, la studii. Pentru viitorul lui, deocamdată – mai bun. Ştie că tot ceea ce scrie în eseu ar putea fi concretizat. Dar, de ce nu se întâmplă şi în realitate? „Aş încerca să găsesc, totuşi, nişte circumstanţe atenuante, gândindu-mă la buget şi, poate, la multitudinea de probleme pe care primarul trebuie să le rezolve”, a spus, precaut, Alexandru. „Însă, cred că dacă ar exista o mai mare focalizare pe un anumit proiect, acesta ar putea fi dus la bun sfârşit. Aici reiau ideea din eseu, aceea a brandului Iaşului. Acesta este o mare lipsă a oraşului nostru. Alte oraşe au reuşit să rezolve problema, cred că şi noi am putea”, susţine tânărul învingător.
Fiecare elev a plecat fericit de la premiere. Pentru că un primar adevărat le-a spus că şi ei au stofă de primari. Tinerii de astăzi vor putea fi, în viitor, primari ai Iaşului, dar şi ai altor oraşe importante din ţară şi din străinătate. (Anda Pintilie)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau