Cele mai frecvente si mari greseli ale parintilor in educatia copilulu
Dimensiune font:
In materie de educatie, adesea cele mai bune intentii au efect contrar. Nu mai suntem pe vremea cand constrangerea era parghia cea mai sigura (de fapt nici atunci nu era) pentru a domina conduita copilului.
Astazi, el isi domina singur conduita, arta parintelui fiind aceea de a-l convinge ceea ce e bine pentru el, de a-l face sa inteleaga ca tatal sau mama ii sunt prieteni, salvatori la nevoie si confidenti de incredere.
Increderea si nu actul de autoritate apropie copilul de parinte. Cine nu intelege aceasta subtilitate, face greseli, de felul celor dintre care portalul Pulsplus enumera cateva.
Fereste-te de vorbe goale
Exemplul clasic este cel al copilului care nu s-a spalat pe dinti, iar mama il pedepseste anuntandu-l ca nu-i mai cumpara dulciuri o saptamana. Dar chiar a doua zi, merg amandoi la cofetarie si servesc cate o prajitura. Ce va gandi copilul? Ca mama vorbeste ca sa se afle in treaba.
N-o sa-i mai pese altadata de amenintarile ei, dar nici nu se va grabi sa se spele pe dinti, daca nu-i place. Cu rabdare, i se poate explica unde duce lipsa de igiena. Doar cu multa rabdare si fara amenintari este mai eficient.
Nu se pedepseste copilul de doua ori
Si aici e un exemplu clasic. Copilul a spart geamul la scoala si i s-a scazut nota la purtare. Vine necajit acasa, unde il cearta ambii parinti si chiar il priveaza de o favoare. Gresit. Pentru ce a facut, i s-a scazut nota. Si-a primit pedeapsa. De ce trebuie pedepsit de doua ori?
Mama si tata trebuie sa-l consoleze, iar copilul sa simta ca-i sunt mai apropiati ei decat dirigintele care i-a scazut nota. Fireste, nu-l vor lauda pentru spargerea geamului, dar il pot povatui cum sa se fereasca altadata de pozne.
Tipatul
Unii cred ca, tipatand la copil "ii intra mai bine in cap". Dojana cu voce ridicata nu face decat sa adanceasca o rana care deja doare. Daca te-ai hotarat sa-l dojenesti, fa-o cu calm, convingator, sa inteleaga nu sa tremure.
Lucruri bune si nu prea pe care parintii le fac pentru copii
Esti un prost!
Orice ar face, copilul nu trebuie jignit. Il pot jigni altii, dar in familie el trebuie sa se simta ca este cel mai bun, cel mai frumos si cel mai inteligent. Faptul ca a gresit nu inseamna ca e un prost. Greseala trebuie explicata in fondul ei si nu prin jigniri, la care copilul este cel putin la fel de sensibil ca adultii.
Nu implica terte persoane
Exista situatii intime, care trebuie discutate intre patru ochi. Sa nu crezi ca va avea un bun efect educativ, daca ii spui: "Uite! A aflat si nenea Sandu ce ai facut". Asta cu atat mai mult, cu cat poate nenea Sandu nici nu afla daca nu-i spuneai tu.
Efectul? Altadata se va feri de cei din jur dar, mai grav, in mintea lui te va califica drept "paracios".
Impunerea solutiilor este un drum spre nicaieri
De obicei, mamelor li se pare ca fetele si baietii nu stiu sa caute solutia la ce le trebuie sau ce le place. Asa ca, ele aleg fularul, prajitura, bombonele, caciulita, ghiozdanul, caietele, pixul. Pe scurt, totul. Ideea este cam asta: el e copil si nu stie ce-i trebuie; eu insa stiu.
Gresit. Acest copil va fi toata viata un papa-lapte, nu va avea initiativa, nu va avea idei si va astepta sa-l indrume un altul. Si cine stie ce indrumari va primi de la cine stie cine!
Arta de a spune "Nu"
Sunt situatii cand nu esti de acord cu copilul si nimic nu este mai contraproductiv decat sa i-o retezi scurt: "Nu!". Copilul are si el o logica, iar daca ii dai acest raspuns, trebuie sa i-l explici cu rabdare. S-ar putea sa nu accepte explicatia, iar atunci ii detaliezi motivele.
Daca n-ai motive, mai bine nu-l refuza. Dar indiferent daca-l refuzi sau nu, trebuie sa intelegi ca situatia este delicata si trebuie tratata cu mult tact. Se impune sa-i explici cu rabdare, pentru ca si el sa te asculte in acelasi fel.
Comparatiile nu te avantajeaza
Exemplul este clasic: uite ce harnic este cutare la lectii. Asta demoralizeaza, mai ales ca, de obicei, el va fi comparat in fiecare situatie cu un alt "cutare". In mintea lui, copilul gandeste asa: mama il prefera pe cutare si nu pe mine. Iti convine?
Banii de buzunar
Azi toti copiii au bani de buzunar. S-ar simti pe picior de inferioritate, daca altii au si el nu. Ideea "ce-ti trebuie tie bani?" nu tine de vremurile noastre. Singura grija este sa stii discret cum ii administreaza. Fa-ti-l prieten si iti va spune el.
Pe de alta parte, trebuie o oarecare abilitate, ca sa te convingi ca e corect in ce spune. Asta tine de diplomatia fiecarui parinte.
Pedeapsa fizica
Am lasat acest capitol la sfarsit, pentru ca problema nu se pune. Cine isi inchipuie ca isi poate stapani copilul cu pedeapsa fizica, acela a ramas cu mintea intr-un alt secol.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau