Propunerea prin care se pot direcţiona 3,5% din impozitul pe venit către şcoli discriminează comunităţile vulnerabile
Dimensiune font:
World Vision România susţine că propunerea legislativă prin care se pot direcţiona 3,5% din impozitul pe venit către şcoli discriminează comunităţile vulnerabile, deoarece se "va adânci inechitatea" dintre unităţile de învăţământ din oraşele mari, în care părinţii au posibilităţi financiare, şi cele de la sat.
Potrivit unui comunicat al organizaţiei transmis, scopul redistribuirii impozitului pe venit este ca aceste fonduri să ajungă în sectorul privat, neguvernamental, nu tot în bugetul gestionat de stat.
În cazul în care modificarea legislativă propusă este aprobată, mecanismul redirecţionării impozitului de venit prin completarea formularului de 3,5% pierde scopul pentru care a fost creat, afirmă World Vision.
Conform comunicatului, organizaţia a reuşit să integreze la început de an şcolar încă 100 de copii în programul "Pâine şi Mâine", datorită oamenilor care au redirecţionat 3,5% din impozitul pe venit. Prin acest program, copii de la sate din clasele I - IV primesc zilnic la şcoală o masă caldă şi două ore de ajutor pentru teme, cât şi rechizite, îmbrăcăminte, echipamente digitale sau consiliere psihologică, în funcţie de nevoi. Totodată, părinţii copiilor beneficiază de educaţie parentală, iar profesorii de programe de formare.
Din februarie şi până în mai, organizaţia a desfăşurat o campanie pentru colectarea de formulare de redirecţionare a 3,5% din impozit. Datorită banilor redirecţionaţi, în anul şcolar 2022 - 2023, vor putea fi incluşi la toate clasele de I - IV din Şcoala Gimnazială nr. 1 Unirea, judeţul Călăraşi, aproximativ 100 de copii, majoritatea din familii în risc de sărăcie şi excluziune socială.
Judeţul Călăraşi este pe locul al IV-lea în clasamentul celor mai sărace judeţe, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Totodată, este şi printre judeţele cu cele mai multe medii sub 5 la Evaluarea naţională şi la Bacalaureat, se arată în comunicatul citat.
În total, doar prin Programul "Pâine şi Mâine", care a început în 2016, World Vision România susţine în prezent peste 1.400 de copii de la sate care învaţă în ciclul primar.
World Vision România menţionează că, prin Programul "Pâine şi Mâine", s-au obţinut următoarele rezultate: jumătate dintre şcoli raportează o prezenţă a copiilor de 99%, iar o treime de 100%; 74% apreciază că prezenţa la şcoală a copiilor a crescut cu mai mult de 40%; 85% dintre copii şi-au îmbunătăţit rezultatele la matematică, iar 82% la limba română.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau