Studenţia pe bază de dosar rămâne la putere
Dimensiune font:
* deşi s-a tot discutat despre reintroducerea admiterii serioase la facultate, în Iaşi nu s-a schimbat mai nimic faţă de anii trecuţi * numai artiştii şi viitorii medicinişti vor avea de trecut prin focul examenelor * pentru alţii, testarea va fi o excepţie
La Universitatea „Al. I. Cuza”, perioada admiterii este 15-19 iulie. Pentru cele 15 facultăţi se anunţă nu mai puţin de 3.630 de locuri la buget, la care se mai adaugă 2.870 de locuri la taxă. Principalul criteriu de admitere îl reprezintă notele de la Bacalaureat, luate fiecare în parte sau, pur şi simplu, media finală a examenului. Probe suplimentare vor fi susţinute la Facultatea de Drept – unde jumătate din notă va însemna un test de limba română, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – probă sportivă sau probă scrisă la biologie, pentru Kinetoterapie, Facultatea de Informatică – test de informatică sau matematică şi la Teologie Ortodoxă – cu o importanţă de 50% a unei probe scrise. Pentru specializările la care se face predare în limbi străine de la facultăţile de Geografie şi Geologie şi Economie şi Administrarea Afacerilor, candidaţii vor susţine teste de limbă – franceză, respectiv engleză.
„Examenul ar fi o nebunie în vremurile astea. Şi aşa nu mai sunt prea mulţi elevi care să termine Bac-ul cu bine. Să le mai punem un examen de triere... înseamnă să nu mai avem cu cine lucra” – cadru didactic de la Universitatea „Al. I. Cuza”
Testele grilă îi salvează pe politehnişti de ruşinea de la Bac
La Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” (UTI), pentru cele 11 facultăţi sunt 2.945 de locuri la buget şi 643 la taxă. Tinerii se vor putea înscrie aici în perioada 15-31 iulie. Examen definitoriu rămâne la Arhitectură, cu o probă eliminatorie care valorează 80 de procente din nota finală, restul de 20% calculându-se din media examenului de Bacalaureat. Apoi, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, pentru Ingineria sistemelor va fi concurs de dosare, dar la Calculatoare şi tehnologia informaţiei, un test grilă va conta în proporţie de 90%. În rest, la UTI se vor îmbina rezultatele de la Bacalaureat. O variantă specială de admitere există la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, dar şi la Facultatea de Mecanică. Tinerii cu note mai mici decât consideră că ar merita, pot opta pentru varianta unui test grilă la matematică sau la fizică.
Admitere cu examen sau mini-examen la „Cuza” şi la Politehnică
Drept
Teologie Ortodoxă
Educaţie Fizică şi Sport
Informatică
Arhitectură
Automatică şi Calculatoare – Calculatoare şi tehnologia informaţiei
Examenele îşi spun cuvântul la Medicină şi la Arte
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” scoate la concurs, în perioada 15-25 iulie, 585 de locuri cu finanţare de la buget şi 380 la taxă. Media finală se va calcula din 50 de procente din nota la examenul scris la limba şi literatura română şi 50 de procente – nota de la matematică, istorie sau una dintre probele scrise la alegere.
Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” păstrează tradiţia. Cea mai mare parte din nota de admitere va fi stabilită în urma susţinerii unui test grilă. Pentru a deveni studenţi ai Universităţii de Arte „George Enescu”, fiecare tânăr va avea de susţinut probe care să-i justifice competenţele şi talentul. Talent de care candidaţii care se vor prezenta la celelalte universităţi, cu dosarul – nu-i va întreba nimeni. Nici dacă-l au, nici dacă-l vor scoate vreodată la iveală. (Anda Pintilie)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau