Veste bombă pentru elevii claselor a XII-a
Dimensiune font:
Cu mai puţin de o săptămână înainte de prima probă a Bacalaureatului, profesorii ameninţă din nou cu boicotarea examenelor. Principala nemulţumire o reprezintă sumele primite pentru asistenţă şi corectarea lucrărilor.
Cu nici măcar o săptămână înainte de debutului Bacalaureatului, profesorii ameninţă, din nou, cu boicotarea examenelor. Nemulţumirea principală o reprezintă sumele mici primite de supraveghetorii şi evaluatorii la examenul naţional, considerate „umilitoare” în raport cu gradul de responsabilitate. Astfel, din ce în ce mai multe cadre didactice refuză să facă parte din comisiile de examinare pe acest motiv, dar şi din cauza lipsei de fonduri pentru acordarea integrală a drepturilor financiare obţinute de aceştia prin sentinţe judecătoreşti. Anunţul a fost făcut de conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), aceştia primind zilnic astfel de semnale de la liderii sindicatelor afiliate. „Un profesor primeşte 19 lei/zi pentru asistenţă şi 3 lei pentru o lucrare corectată la acest examen de bacalaureat. Cum să nu se simtă umiliţi? Cum să fie ei motivaţi cu această sumă? Cum să dorească ei să facă parte dintr-o comisie de Bacalaureat, mai ales acum, când se pune o presiune imensă pe ei, având în vedere scandalurile din anii trecuţi, care au aruncat o pată de noroi asupra întregului învăţământ din România?”, a precizat Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.
În acest sens, sindicaliştii se adresează Guvernului pentru a găsi soluţii în ceea ce priveşte suplimentarea sumelor, ca şi pentru plata drepturilor salariale obţinute în instanţă, corespunzătoare trimestrelor I şi II ale anului 2014.
Situaţia este reclamată şi la Iaşi, unde o parte dintre profesori refuză să ia parte la Bacalaureat pe motiv că sumele diferă foarte mult de perioada 2007-2008. Atunci, un număr foarte mare de dascăli îşi dorea să supravegheze elevii în timpul testărilor sau să îi examineze şi să le corecteze lucrările. „Spre exemplu, în anii 2007 sau 2008, pentru o singură zi de examen, cadrele didactice primeau aproximativ cât se primeşte acum pentru toată perioada Bacalaureatului”, a menţionat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.
Nu vor fi probleme nici anul acesta
Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) îi liniştesc pe elevi şi pe părinţi, asigurându-i că la nivelul judeţului sunt deja înscrişi aproximativ 1.000 de profesori. „Trebuie luat în calcul că în Iaşi sunt peste 10.000 de profesori care fac parte din diverse sindicate. Nu avem nicio informaţie că sunt profesori care refuză să ia parte la examenul de Bacalaureat, cu atât mai mult cu cât participarea este benevolă”, a specificat Sabina Manea, purtător de cuvânt al ISJ Iaşi.
De asemenea, pe 24 aprilie, Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei Naţionale, anunţa că, începând cu anul şcolar 2014-2015, vor fi redactate o serie de proiecte pentru alocarea de fonduri europene în vederea asigurării unei recompense financiare pentru cadrele didactice care se implică în simulările şi evaluările naţionale. Nu este prima dată când profesorii vor să boicoteze un examen naţional din dorinţa de a-şi primi drepturile salariale restante sau pentru mărirea salariului, această situaţie fiind întâlnită aproape în fiecare an. Andreea IGNEA
***
”Un profesor primeşte 19 lei/zi pentru asistenţă şi 3 lei pentru o lucrare corectată la acest examen de bacalaureat. Cum să nu se simtă umiliţi?” - Simion Hăncescu, preşedinte FSLI
* * *
„Nu avem nicio informaţie că sunt profesori care refuză să ia parte la examenul de Bacalaureat, cu atât mai mult cu cât participarea este benevolă” - Sabina Manea, purtător de cuvânt ISJ Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau