Ziua în care clopoţelul a redevenit vedetă
Dimensiune font:
Cu emoţii şi cu discursuri tip, anul şcolar 2013/2014 a început în forţă. Prima întâlnire a oficialităţilor ieşene cu elevii şi profesorii a avut loc la Şcoala nr. 13 „Alexandru cel Bun”.
Cu o zi înainte de începerea noului an şcolar, ploua cu găleata. Ieri, soarele spunea prezent la întâlnirea cu elevii şi cu primul clinchet de clopoţel. A fost o zi ideală pentru şcolari, cadre didactice, părinţi şi bunici să regăsească.
La Iaşi, startul oficial pentru anul 2013-2014 s-a dat la Şcoala nr. 13 „Alexandru cel Bun”, din cartierul cu acelaşi nume, unitate ce împlineşte în această toamnă 40 de ani de existenţă şi de confirmare a valorii. „Astăzi, clopoţelul sună pentru peste 1.100 de elevi şi preşcolari. Clopoţelul sună şi pentru părinţi, aducându-le aminte de copilărie. Pentru profesori, clopoţelul înseamnă mobilizare”, a atras atenţia Mihai Crauciuc, directorul Şcolii nr. 13.
Emoţii şi avertismente
Emoţionaţi şi plini de vise, copii cu flori în mână priveau spre scena oficialităţilor şi încercau să fie cuminţi. Să nu le supere pe doamne, nici să nu piardă vreo urare importantă – sau vreun sfat. „Vă rugăm să aveţi grijă de carte, să creaţi performanţă din ea şi să fiţi pentru oraşul nostru speranţa pentru un viitor mai bun”, a spus Mihai Chirica, viceprimarul Iaşului. Şi, declaraţiile au continuat. „Este o zi atât de frumoasă, de importantă, în care se încununează eforturile noastre de peste ani şi bucuria pe care o regăsim în ochii copiilor – cel puţin până primesc primele teme”, a glumit Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean. Intervenţia şefei din educaţia ieşeană a trezit însă audienţa din visare. „Ar trebui să vă gândiţi, şi cei mici, şi cei mari, că încep Evaluările Naţionale. Acestea nu trebuie să vă sperie, ci trebuie să fie ca o formă de autoverificare, de raportare la cerinţele naţionale şi de pregătire pentru marile examene ale şcolii şi ale vieţii”, a atenţionat Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean. Elevii şi profesorii s-au retras apoi în clase, iar oficialităţile au plecat spre Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, pentru a suna şi acolo clopoţelul. (Anda Pintilie)
Prima zi de şcoală, în ochii copiilor:
* „Aici am venit, că este serviciul meu, până o să mă fac om mare” - Andrei, clasa pregătitoare
* „M-am foit toată noaptea, de emoţii. Am cumpărat cele mai frumoase flori pentru Doamna mea!” - Elena, clasa a II-a
* * *
La Suceava, anul nou de învăţământ a început în şcoli vechi de peste o sută de ani, după cum a spus consilierul pentru investiţii al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ştefan Văideanu. Pe lista unităţilor care nu au mai fost demult reparate sunt şcolile din Coşna, Probota (Dolhasca), Drăgoieşti, Doroteia (Frasin), Roşcani (Liteni), Râşca, Ţibeni (Satu Mare) sau Colegiului „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi. În lipsa spaţiului, elevii stau înghesuiţi în clase. Lipsa personalului administrativ, dar şi lipsa materialului didactic sau a mobilierului împiedică buna desfăşurare a cursurilor. În tot judeţul a fost reparată integral şi inaugurată o singură şcoală – cea din Grăniceşti.
Probleme sunt şi la Neamţ, însă autorităţile au dat asigurări că vor fi rezolvate. Prefectul George Lazăr a participat la festivităţile de la liceele „Petru Poni” şi „Miron Costin” din Roman, la Şcoala Gimnazială nr. 8 şi Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ.
La Bacău, peste 105.000 de elevi s-au aşezat în bănci. Dintre aceştia, peste 5.800 sunt bobocii de la clasa pregătitoare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau