Ziua Învățătorului
Dimensiune font:
„Scopul educației este transferul de flacără.” - Vasile Ghica
Când este Ziua Învățătorului?
Ziua Învățătorului se sărbătorește în data de 5 iunie, în România, dată ce coincide cu data de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc. Acesta a înființat prima școală cu predare în limba română, în 1818, în București. Aceasta este Școala de la Sfântul Sava.
Cum a luat naștere Ziua Învățătorului?
Ziua Învățătorului a fost aprobată în data de 9 octombrie 2007 de Parlament. Ulterior, a fost promulgată și o lege (nr. 289 din 29 octombrie 2007) cu privire la această zi importantă. Această sărbătoare se dorește a fi una educațională, ce sprijină manifestarea culturală.
Diferența dintre Ziua Învățătorului și Ziua Profesorului
Ziua Mondială a Profesorilor, cunoscută și sub numele de Ziua Internațională a Educației, este o zi organizată anual pe 5 octombrie. Înființată în 1994, aceasta comemorează semnarea recomandării UNESCO din 1966 cu privire la statutul cadrelor didactice. Această recomandare prezintă standardele referitoare la politica personalului din educație, recrutare și formare inițială, precum și formarea continuă a cadrelor didactice, angajarea acestora și condițiile de muncă.
Ziua Mondială a Profesorilor își propune să se concentreze pe aprecierea, evaluarea și îmbunătățirea educatorilor lumii și să ofere o oportunitate de a lua în considerare problemele legate de profesori și predare.
In România, Ziua Profesorului este marcată diferit de Ziua Învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013, conform unei decizii luate de Ministrul Educației Naționale. Astfel, Ziua Învățătorului se dorește a fi un prilej bun de reflecție asupra școlii și a celor care profesează în ea, o oportunitate pentru a ne manifesta gratitudinea față de dascăli. Nu întâmplător a fost aleasă ziua de 5 iunie, ce reprezintă data nașterii „fondatorului învățământului în limba națională în Țara Românească” - Gheorghe Lazăr.
Despre Gheorghe Lazăr
Gheorghe Lazăr s-a născut în data de 5 iunie 1779, în Avrig. El a fost teolog, pedagog, inginer și traducător român. În plus, el este considerat și cel ce a fondat învățământul în limba română.
El a fost un fiu de țăran liber, ce a fost luat în casa baronului Samuel von Brukenthal. Acesta l-a îndrumat constant către studiu și astfel, a urmat școala primară la Avrig, gimnaziul la Cluj și la Sibiu. Mai târziu, a studiat Filosofia și Dreptul la Cluj. La Universitatea din Viena a învățat filosofia, teologia și științele fizico-matematice.
În 1816, acesta s-a mutat la București și s-a angajat ca profesor. În acea vreme, învățământul se desfășura în limba greacă, iar Gheorghe Lazăr era un susținător al ideii de înființare a unei școli românești. A primit aprobarea de a crea o astfel de școală în 1881, când a luat naștere prima instituție de învățământ în limba română.
Doi dintre elevii care au studiat aici au fost Petrache Poenaru (inventatorul stiloului) și Theodor Pallady (pictor).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau