5 defecțiuni comune care pot apărea și la autoturismul tău
Dimensiune font:
Deținerea unui autoturism îți aduce beneficii evidente în deplasările tale urbane și extra-urbane, însă, cu timpul, pot apărea mai multe defecțiuni considerate comune la majoritatea autoturismelor. Uite cinci dintre acestea, pe care să le ai în vedere prin simptomele specifice care pot apărea.
1.Arderea unui bujii
Bujia este o piesă consumabilă importantă în procesul de ardere a combustibilului în compartimentul motor. Fiecare cilindru are repartizată o bujie. De exemplu, o mașină cu patru cilindri are patru bujii. Practic, acestea aprind benzina, prin scânteie, sau motorina, prin incandescență, în camera de combustie. În principiu, bujiile au o durată de viață destul de lungă, care poate să reziste și peste 100.000 de km, dar se confruntă cu problema deteriorării în timp. Uite ce simptome trebuie să ai în vedere: pornire greoaie a motorului; motor care are un zgomot neuniform; dificultăți în accelerarea și turația motorului; apariția unui fum negru, fapt ce indică o ardere incorectă a carburantului.
2. Defectarea alternatorului
Alternatorul este un dispozitiv responsabil pentru menținerea în funcțiune a sistemului electric, lucrând în tandem cu bateria mașinii. Sistemul electric înseamnă sursele de iluminat, instrumentele de navigație și audio, climatizarea, ABS-ul și alte componente care funcționează pe baza curentului electric. Așadar, rolul alternatorului este foarte important. Un alternator defect înseamnă că va trebui să tragi mașina pe partea dreaptă, chiar dacă bateria este într-o stare bună. Asta pentru că problemele electrice ale unui mașini se datorează, de cele mai multe ori, din cauza alternatorului. Principalele defecțiuni ale alternatorului se leagă de: ruperea tamburului sau a curelei; problemele legat de cablaje; uzură din cauza vechimii alternatorului. Aruncă o privire pe anunturi de mecanica si electrica pentru a găsi piesa potrivită și a rezolva defecțiunea de care te lovești.
3. Defectarea demarorului
Demarorul este o piesă electromecanică, fapt pentru care mai este denumit și electromotor, care asigură punerea în funcțiune a motorului mașinii, fie că introduci cheia în contact, fie că apeși pe un simplu buton de start. Practic, acesta asigură acel imbold necesar de convertire a energiei electrice în energie mecanică. Demarorul se poate defecta din cauza: supraîncălzirii; solenoidului defect, care este responsabil cu câmpul magnetic; coroziunii.
4. Probleme cu ambreiajul
Ambreiajul este un ansamblu de piese, de la volantă, disc și placă, până la rulmentul de presiune, fapt pentru care se caracterizează printr-o complexitate aparte. Pe scurt, ambreiajul asigură întreruperea fluxului de putere între cutia de viteze și motor. De cele mai multe ori, ambreiajul cedează din cauza stilului agresiv de condus sau a utilizării necorespunzătoare, de exemplu, staționarea cu ambreiajul apăsat la semafor sau în ambuteiaje. Uite trei semne care ar trebui să te îngrijoreze și să te facă să te duci la un service pentru un diagnostic concret: ambreiajul patinează, adică ai o turație mare, respectiv viteza de deplasare este mică (motorul și transmisia nu se mai conectează corespunzător); zgomote deranjante la apăsarea pedalei de ambreiaj, respectiv la cuplarea/decuplarea volantei; poziția anormală a pedalei de ambreiaj. De exemplu, dacă este prea sus, asta indică o uzură a plăcii și discului.
5. Probleme cu planetarele
Inițial, planetarele se regăseau doar pe mașinile cu tracțiune față, dar acum le vei găsi pe toate automobilele cu suspensie independentă. Planetarele fac parte din sistemul de transmisie al mașinii, fiind practic un ax central care prezintă niște articulații la capete. Planetarele joacă un rol important în dinamica roților mașinii. Deși sunt considerate piese auto durabile, ele se pot defecta, având următoarele simptome specifice: zgomote sau „bătaie” la plecarea de pe loc și, mai ales, în timpul efectuării virajelor mai strânse, indică o funcționare necorespunzătoare; deteriorarea sau ruperea burdufului interior permite intrarea prafului la rulmenți, respectiv pierderea de vaselină necesară lubrifierii, ceea ce duce la uzura planetarelor; un caz aparte este axul central îndoit în urma accidentelor rutiere grave. În concluzie, dacă depistezi simptome care pot reprezenta defecțiuni din cele menționate în acest articol, apelează la un service auto. Orice problemă mecanică evidentă, mai ales pe care o conștientizezi, îți poate pune siguranța rutieră în pericol.
Sursa foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau