5 defecțiuni comune care pot apărea și la autoturismul tău

defectiuni-comune-masina

Dimensiune font:

| 23-08-2022 11:05

Deținerea unui autoturism îți aduce beneficii evidente în deplasările tale urbane și extra-urbane, însă, cu timpul, pot apărea mai multe defecțiuni considerate comune la majoritatea autoturismelor. Uite cinci dintre acestea, pe care să le ai în vedere prin simptomele specifice care pot apărea.

1.Arderea unui bujii

Bujia este o piesă consumabilă importantă în procesul de ardere a combustibilului în compartimentul motor. Fiecare cilindru are repartizată o bujie. De exemplu, o mașină cu patru cilindri are patru bujii. Practic, acestea aprind benzina, prin scânteie, sau motorina, prin incandescență, în camera de combustie. În principiu, bujiile au o durată de viață destul de lungă, care poate să reziste și peste 100.000 de km, dar se confruntă cu problema deteriorării în timp. Uite ce simptome trebuie să ai în vedere: pornire greoaie a motorului; motor care are un zgomot neuniform; dificultăți în accelerarea și turația motorului; apariția unui fum negru, fapt ce indică o ardere incorectă a carburantului.

2. Defectarea alternatorului

Alternatorul este un dispozitiv responsabil pentru menținerea în funcțiune a sistemului electric, lucrând în tandem cu bateria mașinii. Sistemul electric înseamnă sursele de iluminat, instrumentele de navigație și audio, climatizarea, ABS-ul și alte componente care funcționează pe baza curentului electric. Așadar, rolul alternatorului este foarte important. Un alternator defect înseamnă că va trebui să tragi mașina pe partea dreaptă, chiar dacă bateria este într-o stare bună. Asta pentru că problemele electrice ale unui mașini se datorează, de cele mai multe ori, din cauza alternatorului. Principalele defecțiuni ale alternatorului se leagă de: ruperea tamburului sau a curelei; problemele legat de cablaje; uzură din cauza vechimii alternatorului. Aruncă o privire pe  anunturi de mecanica si electrica pentru a găsi piesa potrivită și a rezolva defecțiunea de care te lovești.

3. Defectarea demarorului

Demarorul este o piesă electromecanică, fapt pentru care mai este denumit și electromotor, care asigură punerea în funcțiune a motorului mașinii, fie că introduci cheia în contact, fie că apeși pe un simplu buton de start. Practic, acesta asigură acel imbold necesar de convertire a energiei electrice în energie mecanică. Demarorul se poate defecta din cauza: supraîncălzirii; solenoidului defect, care este responsabil cu câmpul magnetic; coroziunii.

4. Probleme cu ambreiajul

Ambreiajul este un ansamblu de piese, de la volantă, disc și placă, până la rulmentul de presiune, fapt pentru care se caracterizează printr-o complexitate aparte. Pe scurt, ambreiajul asigură întreruperea fluxului de putere între cutia de viteze și motor. De cele mai multe ori, ambreiajul cedează din cauza stilului agresiv de condus sau a utilizării necorespunzătoare, de exemplu, staționarea cu ambreiajul apăsat la semafor sau în ambuteiaje. Uite trei semne care ar trebui să te îngrijoreze și să te facă să te duci la un service pentru un diagnostic concret: ambreiajul patinează, adică ai o turație mare, respectiv viteza de deplasare este mică (motorul și transmisia nu se mai conectează corespunzător); zgomote deranjante la apăsarea pedalei de ambreiaj, respectiv la cuplarea/decuplarea volantei; poziția anormală a pedalei de ambreiaj. De exemplu, dacă este prea sus, asta indică o uzură a plăcii și discului.

5. Probleme cu planetarele

Inițial, planetarele se regăseau doar pe mașinile cu tracțiune față, dar acum le vei găsi pe toate automobilele cu suspensie independentă. Planetarele fac parte din sistemul de transmisie al mașinii, fiind practic un ax central care prezintă niște articulații la capete. Planetarele joacă un rol important în dinamica roților mașinii. Deși sunt considerate piese auto durabile, ele se pot defecta, având următoarele simptome specifice: zgomote sau „bătaie” la plecarea de pe loc și, mai ales, în timpul efectuării virajelor mai strânse, indică o funcționare necorespunzătoare; deteriorarea sau ruperea burdufului interior permite intrarea prafului la rulmenți, respectiv pierderea de vaselină necesară lubrifierii, ceea ce duce la uzura planetarelor; un caz aparte este axul central îndoit în urma accidentelor rutiere grave. În concluzie, dacă depistezi simptome care pot reprezenta defecțiuni din cele menționate în acest articol, apelează la un service auto. Orice problemă mecanică evidentă, mai ales pe care o conștientizezi, îți poate pune siguranța rutieră în pericol.

Sursa foto: Shutterstock

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:31

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Arta de a renunța. Calmul vine atunci când nu mai lupți cu totul
18/11/2024 08:56

Alergăm adesea după control, după certitudini, după un echilibru ce pare mereu la un pas distantă. Însă, in acele momente de liniste, cand totul pare să se oprească pentru o clipă, răzbate o i ...

Echilibrul trupului și al spiritului. Secretele celor trei dosha în medicina ayurvedică
17/11/2024 18:13

Într-un colt al lumii unde intelepciunea antică se imbină armonios cu observatia atentă asupra naturii, Ayurveda – sistemul traditional de medicină al Indiei – descifrează tainele sănăt ...

Alimentația ca elixir
17/11/2024 15:30

Frumusetea si sănătatea sunt strans legate de ceea ce punem in farfurie, iar nutritia devine un instrument esential in mentinerea pielii luminoase, a părului sănătos si a unei energii care radiază vitalit ...

Ritualuri zilnice pentru o stare de bine
17/11/2024 14:27

Există o magie aparte in gesturile mici, acele momente pe care le dedicăm exclusiv nouă. Fie că este vorba despre o baie aromată, cateva clipe de liniste alături de un jurnal sau o simplă respiratie cons ...

FRF: „Nu avem nicio emoție” Sursele GOLAZO.ro din interiorul Federației spun că, pe probe, UEFA are o singură variantă: 3-0 pentru noi la „masa verde”
16/11/2024 12:23

  Romania - Kosovo. Sursele GOLAZO.ro au dezvăluit că FRF asteaptă o solutionare favorabilă in urma incidentelor de aseară, cu o victorie prin forfait, 3-0. UEFA analizează gravitatea fap ...

Secretele tinereții fără vârstă: În căutarea frumuseții de durată
15/11/2024 17:10

Într-o lume in care timpul lasă inevitabil urme asupra chipului nostru, visul tineretii fără varstă a devenit o prioritate pentru multe femei. Noile descoperiri din domeniul ingrijirii pielii si ter ...

Somnul de frumusețe: mit sau realitate?
15/11/2024 15:28

Într-o lume tot mai grăbită, unde orele de somn sunt adesea sacrificate pe altarul productivitătii sau al divertismentului, conceptul de „somn de frumusete” poate părea un mit romantic. Da ...

Beneficiile uimitoare ale îmbrățișărilor
15/11/2024 15:10

Beneficiile uimitoare ale imbrătisărilor De multe ori ne imbrătisăm reciproc atunci cand suntem fericiti sau atunci cand ne intalnim cu persoane pe care le iubim. Simtim bucurie si fericire atunci cand i ...

Mâncăruri rare de sărbători: Rețete din colțurile uitate ale lumii
15/11/2024 14:41

Sărbătorile sunt o invitatie la explorare culinară, o călătorie in care aromele, culorile si traditiile se intalnesc pe farfurie. De la gusturile exotice ale tropicelor la retetele aproape uitate din Europ ...

Cum poti avea cea mai frumoasa gradina cu plante ornamentale
15/11/2024 14:32

 Grădina ta este locul unde natura isi face simtită prezenta, iar alegerea plantelor ornamentale potrivite poate transforma orice spatiu intr-un colt de rai. Arbustii si arborii ornamentali sunt elemente ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei