Pensiile speciale ale magistraților ar urma să fie anulate în procedură de urgență, mâine, pentru a debloca banii din PNRR
Dimensiune font:
Pensiile speciale ale magistraților ar urma să fie anulate în România iar această anulare va fi reglementată printr-un proiect de lege care va fi depus la Parlament în ziua de marți, 8 aprilie.
Crin Antonescu, în calitate de candidat al coaliției PSD - PNL - UDMR - minorități la alegerile prezidențiale, a anunțat, în ziua de 7 aprilie, că proiectul de lege va purta semnăturile celor patru lideri ai acestor formațiuni. Eliminarea pensiilor speciale este necesară pentru ca UE să deblocheze banii din PNRR alocați României.
”Aş vrea doar să vă anunţ un lucru care s-a decis acum, şi după aceea n-am să iau întrebări deocamdată, doar acest anunţ. Există o sumă de cel puţin 230 de milioane de euro care sunt blocaţi din PNRR. Aceștia sunt bani care se cuvin tuturor românilor şi nu pot rămâne blocaţi (...). Am solicitat cu fermitate azi coaliţiei de guvernare, în această dimineaţă, să terminăm odată cu pensiile speciale din magistratură, cu vârstele de pensionare diferite, pentru că vreau să există un principiu de echitate pentru toţi cetăţenii acestei ţări”, a spus Crin Antonescu, după şedinţa coaliţiei.
El a precizat că magistraţii care vor intra în magistratură trebuie să iasă la pensie la 65 de ani, precum toţi ceilalţi cetăţenii ai ţării. ”Am cerut acest lucru coaliţiei, s-a acceptat acest principiu. Mâine va fi depus la Parlament un proiect de lege semnat de toţi cei patru preşedinţi ai partidelor care compun coaliţia de guvernare”, a anunţat Antonescu.
Candidatul coaliţiei a mai spus că este vorba de pensiile speciale din magistratură şi de vârsta de pensionare în magistratură.
”Detalii despre această lege veţi afla începând de mâine. Ceea ce am vrut eu să vă anunţ astăzi este că am cerut acest lucru coaliţiei şi coaliţia l-a acceptat”, a completat Crin Antonescu.
Pensiile speciale, în special cele acordate în domeniul magistraturii, au fost în centrul controverselor din societatea românească în ultimii ani, precizează Newsweek Romania. În timp ce susținătorii acestor beneficii invocă specificul profesiei și riscurile implicate, criticii atrag atenția asupra discrepanțelor majore dintre pensiile speciale, care pot ajunge la zeci de mii de lei, și pensiile primite de restul cetățenilor care au contribuit proporțional la sistemul public.
De-a lungul timpului, propunerile legislative privind limitarea sau eliminarea pensiilor speciale au stârnit reacții ferme din partea sistemului judiciar. Magistrații au organizat proteste și au sesizat CCR, invocând amenințări la adresa independenței Justiției.
Propunerea legislativă susținută acum de cei patru lideri ai coaliției ar putea relansa dezbaterea publică privind echitatea în sistemul de pensii și ar putea genera o nouă rundă de confruntări între puterea executivă și autoritatea judecătorească.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau