Activitatea banală care îmbunătățește memoria și te ajută să fii mai organizat. Ce trebuie să faci zilnic începând de astăzi
Dimensiune font:
Toți oamenii trebuie să cunoască activitatea banală care îmbunătățește memoria și te ajută să fii mai organizat. Un studiu publicat luni în Journal of Epidemiology & Community Health și citat de CNN arată exact ce trebuie să facem pentru a avea o minte antrenată.
Activitatea banală care îmbunătățește memoria și te ajută să fii mai organizat
S-a aflat care este activitatea banală care îmbunătățește memoria și te ajută să fii mai organizat, în urma unui studiu publicat recent în Journal of Epidemiology & Community Health. Cercetătorii au ajuns la concluzia că efectuarea a 10 minute de efort moderat sau viguros în fiecare zi îmbunătățește memoria și activitățile cognitive, în general.
Studiul a presupus fixarea unor monitoare de activitate pe coapsele a aproape 4.500 de persoane din Regatul Unit și urmărirea mișcărilor lor timp de 24 de ore, pe parcursul a șapte zile. Cercetătorii au examinat apoi modul în care comportamentul participanților le-a afectat memoria pe termen scurt, capacitatea de rezolvare a problemelor și abilitățile de procesare.
Diferențe vizibile
Diferența a fost una vizibilă chiar și la persoanele care au petrecut chiar și intervale mici de timp în activități mai viguroase (chiar și șase-nouă minute), în comparație cu statul jos, dormitul sau alte activități sedentare, pentru că au avut scoruri mai mari la cogniție, potrivit autorului studiului, John Mitchell, doctorand al Consiliului de Cercetare Medicală de la Institutul de Sport, Exercițiu și Sănătate de la University College London.
Dar ce anume este activitate fizică moderată? Ei bine, în această categorie intră chiar și mersul pe jos sau cu bicicleta în ritm alert sau alergatul pe scări în sus și în jos, iar la mișcarea viguroasă sunt încadrate activități precum aerobicul, joggingul, alergarea, înotul și mersul pe bicicletă la deal, care cresc ritmul cardiac și accelerează respirația.
Studiul a constatat că efectuarea a circa zece minute de efort moderat sau viguros (chiar și mai puțin) în fiecare zi a îmbunătățit memoria de lucru a participanților la studiu, însă cel mai mare impact l-a avut asupra proceselor executive, cum ar fi planificarea și organizarea.
Vești proaste pentru sedentari
Cercetătorii au recunoscut că îmbunătățirea cognitivă a fost modestă, dar pe măsură ce s-a petrecut mai mult timp cu antrenamentul mai energic, beneficiile au crescut.
„Având în vedere că nu monitorizăm cogniția participanților pe parcursul mai multor ani, s-ar putea ca acest lucru să fie pur și simplu faptul că acele persoane care se mișcă mai mult tind să aibă o cogniție mai bună în medie”, a spus John Mitchell.
Steven Malin, profesor la Universitatea Rutgers din New Jersey, a declarat pentru CNN că studiul oferă o nouă perspectivă asupra modului în care activitatea interacționează cu comportamentul sedentar, precum și cu somnul.
„Înțelegerea interacțiunii dintre somn și diverse activități fizice nu este adesea examinată”, a declarat Malin, care nu a fost implicat în noul studiu.
Veștile sunt proaste pentru persoanele sedentare. Concluziile arată și că petrecerea mai mult timp dormind, stând jos sau angajat doar în mișcare ușoară e legată de un impact negativ asupra creierului. Studiul a arătat că cogniția a scăzut cu 1% până la 2% după ce s-a înlocuit o porțiune echivalentă de activitate fizică moderată sau viguroasă cu opt minute de comportament sedentar, șase minute de intensitate luminoasă sau șapte minute de somn.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau