Ai o proprietate pe care vrei s-o închiriezi? Iată 4 aspecte de care să ții cont
Dimensiune font:
Închirierea unui apartament are multiple avantaje atât pentru chiriaș, cât și pentru proprietar. În timp ce chiriașul are mai puține responsabilități în ceea ce privește administrarea spațiului, proprietarul obține o sursă suplimentară de venit, din chirii.
Dacă ești proprietar și îți dorești să închiriezi apartamentul, există o serie de aspecte importante de luat în considerare, pentru a te asigura că totul se desfășoară fără probleme. De la respectarea reglementărilor în vigoare și până la stabilirea prețului potrivit, este important să fii bine informat și pregătit, înainte de a-ți închiria apartamentul. Iată 4 aspecte pe care să le ai în vedere înainte de a-ți închiria proprietatea:
Reglementările legale
Veniturile obținute din chirii sunt impozabile, astfel că este nevoie să înregistrezi contractul de închiriere la ANAF, în cel mult 30 de zile de la semnare. Începând cu luna ianuarie a acestui an, impozitul este de 10% și se calculează în funcție de venitul brut obținut din chirii.
Pentru plata impozitului, este necesar să completezi și să depui Declarația unică în SPV (Spațiul Privat Virtual) sau în format fizic, la ghișeul ANAF.
Evaluarea chiriei
Înainte de a închiria apartamentul, trebuie să te asiguri că prețul cerut este just. Ar trebui să cauți informații despre chiriile din zonă și să compari prețurile, pentru a te asigura că nu percepi o sumă prea mare sau prea mică pentru apartamentul tău. Totuși, există câteva lucruri de care să ții cont în evaluarea chiriei, pentru a te asigura că obții un randament cât mai mare al investiției tale:
Localizarea proprietății – pentru imobilele localizate în dezvoltări rezidențiale, cu acces facil la mijloacele de transport în comun, magazine, săli de sport, restaurante și obiective turistice, de obicei se percep chirii mai mari, tocmai datorită beneficiilor pe care acestea le aduc chiriașilor.
Dimensiunea și condiția proprietății – o proprietate mai spațioasă și mai bine întreținută poate justifica o chirie mai mare decât una mai mică și mai veche.
Costurile de întreținere și reparație – înainte de a decide prețul chiriei, trebuie să iei în considerare costurile de întreținere și de reparație ale proprietății. În general, proprietățile mai noi și mai bine întreținute necesită mai puține reparații și întreținere, ceea ce poate justifica o chirie mai mare.
Descoperă mai multe informații despre cum poți obține un randament chirie mai mare, pe termen lung.
Asigurarea proprietății
Pe lângă asigurarea obligatorie PAD, atunci când alegi să îți închiriezi imobilul ai putea să iei în considerare și încheierea unei asigurări facultative pentru locuință și bunuri. Iată 2 dintre cele mai importante beneficii ale acesteia:
Protecție împotriva răspunderii civile – asigurarea facultativă pentru locuință poate oferi protecție împotriva răspunderii civile, în cazul în care cineva este rănit sau suferă daune în proprietatea ta. Această acoperire poate ajuta la protejarea economiilor tale, în cazul unor reclamații și acțiuni judiciare.
Protecția bunurilor din locuință – în cazul unor evenimente neprevăzute, care cauzează anumite daune bunurilor din locuința ta, asigurarea facultativă îți oferă despăgubiri financiare, în funcție de valoarea poliței pe care o plătești.
Gestionarea proprietății
În calitate de proprietar, vei fi responsabil pentru întreținerea proprietății și a echipamentelor din apartament. Este important să te asiguri că proprietatea este într-o stare bună de funcționare și să efectuezi reparațiile necesare în timp util. De asemenea, trebuie să fii disponibil pentru a aborda orice probleme sau solicitări ale chiriașului.
Este important de reținut, aici, faptul că toate cheltuielile necesare pentru diverse reparații în apartament trebuie suportate de către tine. De aceea, dacă îți dorești să achiziționezi un apartament cu scop de investiție, te poți orienta către unul aflat în clădiri construite în ultimii ani, deoarece există un risc mai mic de apariție a problemelor.
Închirierea unui imobil poate fi o sursă constantă de venit, însă vine cu anumite responsabilități de care să ții cont. Informează-te cu privire la procesul de închiriere și asigură-te că obții profitul dorit, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
sursă foto: shutterstock.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau