Alegerea Motocultorului: Ce Utilaj Îți Trebuie Pentru Gospodăria Ta
Dimensiune font:
https://cdn.pixabay.com/photo/
Utilaje indispensabile pentru prelucrarea solului din grădină, respectiv pentru pregătirea acestuia înainte de plantare, motocultorul sau motosapa sunt instrumente motorizate care au o utilitate considerabilă. Acestea te ajută să faci lucrările de pregătire a solului pentru plantare fără prea mare efort, dat fiind că este vorba despre utilaje motorizate pe care le poți manipula cu ușurință. Modul de alegere a motocultorului sau motosapei se face în funcție de anumite criterii, aceasta depinzând nu numai de suprafața de teren care trebuie să fie lucrată, ci și de rezultatele pe care dorești să le obții.
Care este utilitatea unui motocultor sau a unei motosape?
Atât motocultorul, cât și motosapa sunt utilizate, în egală măsură, pentru pregătirea corectă a solului înainte de a planta semințele. Acestea permit tăierea plantelor, înlăturarea buruienilor, ararea și sfărâmarea bulgărilor de pământ, astfel încât acesta să fie pregătit în mod corespunzător pentru însămânțare sau pentru plantările viitoare.
Deși cele două utilaje au aceeași funcție, performanțele acestora sunt diferite. Astfel, un motocultor este mai puternic, face posibilă prelucrarea mai bună a solului, la nivel mai adânc, poate fi utilizat pe suprafețe mai mari și, totodată, poate fi echipat cu accesorii de lucru pentru gradina, fie că este vorba despre un accesoriu de tuns iarba sau despre un plug.
Alegerea unor motocultoare si motosape eficiente, utile pentru lucrarea pământului, trebuie să se facă în funcție de anumite criterii. Ai posibilitatea de a alege dintre astfel de utilaje care funcționează pe benzină sau cu curent electric, care au puteri mai mari sau mai mici și la care pot fi atașate diverse accesorii.
Electric sau termic? Ce motocultor să alegi?
Un motocultor sau o motosapă sunt instrumente relativ ușor de manevrat, care pot fi echipate cu freze, accesorii sub forma unor gheare care au menirea de a amesteca solul. Acestea pot fi transportate și depozitate cu ușurință, fiind în acest fel foarte practice în utilizare. Din punct de vedere al modului de alimentare, există motocultoare electrice, respectiv motocultoare termice.
Un motocultor electric trebuie să fie alimentat cu curent electric pentru a funcționa, ceea ce poate limita modul de utilizare a acestuia. De asemenea, un motocultor electric poate fi utilizat doar pentru lucrări mici, iar terenul trebuie să fie unul ușor de lucrat. În schimb, marele avantaj al acestui tip de motocultor este faptul că este silențios comparativ cu motocultorul termic.
Un motocultor termic are o autonomie mai mare decât cel electric, nefiind nevoie de conectare la priză pentru a fi utilizat. De asemenea, acesta poate fi utilizat pentru prelucrarea a suprafețe mai mari de pământ, iar puterea mai mare este dată, de regulă, de motorul în 4 timpi cu care acesta poate fi echipat.
Diferența dintre un motocultor și o motosapă
Motocultorul, mai ales dacă este vorba despre un motocultor profesional, este mai eficient, dar mai greu și mai dificil de manevrat decât o motosapă. Datorită puterii sale (motorul său este de 5 până la 8 CP), motocultorul oferă rezultate mai bune, deoarece permite lucrul solului mai dificil, pe suprafețe mari și cu o precizie mai mare. Spre deosebire de motosapa, motocultorul este echipat cu roți late și aderă mai bine la sol. Pentru a facilita aratul solului, motocultorul are mai multe viteze de lucru, iar unele modele au treapta de mers înapoi. La acesta pot fi atașate și alte accesorii, așa cum este plugul sau chiar o mică remorcă.
Cum alegi lamele motocultorului?
Alegerea lamelor motocultorului depinde de domeniul în care trebuie folosit. De exemplu, dacă doreşti să cultivi o grădină, ar trebui să utilizezi un cultivator cu mâner lung și lame scurte. Lamele unui motocultor sunt, de fapt, nişte roți cu gheare, iar numărul și dimensiunea acestor lame determină lățimea de lucru și adâncimea motocultorului. Ele vin în diferite forme şi sunt concepute pentru a lucra la diferite adâncimi.
Aceste lame pot avea diferite lăţimi:
- lăţime de 110 cm - cu 8 lame;
- lăţime de 80/90 cm - cu 6 lame;
- lăţime de 70 cm - cu 4 lame.
Diametrul lor, sau mai precis, raza lor, determină adâncimea la care lamele vor pătrunde în sol şi reprezintă un criteriu esenţial pentru alegerea unui motocultor.
Lamele unui motocultor afânează solul până la o anumită profunzime, însă nu pot înlocui total aratul, mai ales dacă solul este lutos.
Alegerea uneia dintre cele două tipuri de utilaje pentru lucrul pământului depinde mai ales de natura terenului, de suprafața care trebuie lucrată, respectiv de cantitatea de muncă care trebuie efectuată.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau