Tulburarile anxioase, de cele mai multe ori, pot afecta grav capacitatea unei persoane de a-și desfășura activitățile la locul de muncă sau la școală. Anxietatea afectează inclusiv viața socială și relațiile cu membrii familiei.
La prima vedere, anxietatea are rol de protecție, produce un răspuns fie de apărare, evitare sau colaps al corpului atunci când ne aflăm în fața unor situații amenințătoare. Tulburările anxioase pot persista și se pot agrava în timp, afectându-ne la nivel mental, emoțional și uneori chiar fizic. Este important să conștientizăm din timp problemele și să apelăm la ajutorul unui psihoterapeut, care ne va învăța cum să ne gestionăm emoțiile și ne împrietenim cu propriile noastre temeri.
Ce este anxietatea?
Anxietatea face parte din spectrul tulburărilor anxioase, descrise în DSM-V (Manual de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale), care cuprinde: anxietatea generalizată, tulburarea de panică, tulburarea anxioasă indusă de substanțe, medicamente sau afecțiuni medicale, tulburarea anxioasă de separare, fobia specifică, fobia socială, agorafobia, mutismul selectiv.
Fiecare om trăiește cel puțin o dată în viață, în anumite circumstanțe starea de anxietate manifestată printr-o profundă neliniște, nesiguranță, îngrijorare, teamă accentuată cu privire la evenimentele din viitor, nenumărate scenarii derulate la nivel mental, fără vreo bază concretă în realitate.
În lipsa unui tratament corespunzător, anxietatea poate prezenta efecte pe termen lung. Printre acestea, se numără riscul crescut pentru diferite boli cardiace, pentru dezvoltarea unor episoade depresive, izolare socială, riscul abuzului de alcool și droguri, în scopul de a ameliora emoțiile distructive resimțite, afecțiuni ale somnului, eșec în plan personal sau profesional.
Cum apare anxietatea și care sunt simptomele predominante?
Pornind de la ideea că există o componentă genetică în ceea ce privește anxietatea și problemele psihologice în general, psihologul american David H. Barlow (1988) sugerează că tulburarea de anxietate generalizată este explicată prin prisma interacțiunii reciproce a cinci factori: evenimente de viață negative, ereditate marcată printr-o vulnerabilitate biologică dobândită în cadrul moștenirii trangeneraționale a fiecărei persoane în parte, răspuns difuz la stres, vulnerabilitate psihologică manifestată prin sentimentul lipsei de control, precum și prezența ori absența abilităților de coping (modalități prin care o persoană gestionează emoțiile resimțite și situațiile imprevizibile). Alarmele false se învață prin asocieri cu stimuli din exterior sau din interior, conducând apoi la reacții de coping dezadaptativ caracterizate prin hipervigilență sau evitare.
Anxietatea se manifestă și este resimțită diferit la fiecare persoană, în parte. Este posibil ca unii să experimenteze doar simptome la nivel mental, în timp ce alții vor experimenta atât simptome mentale, cât și fizice.
Persoanele care suferă de anxietate au parte cel mai adesea de următoarele simptome: neliniște, tensiune musculară, dificultăți de concentrare, insomnii, sentimentul de pierdere al controlului asupra propriei vieți, oboseală, îngrijorare constantă, încordare, un sentiment permanent de pericol, panică, transpirații, tremurat, senzații de slăbiciune, probleme gastrointestinale, dorința de a evita lucrurile care produc incertitudine și temeri.
Anxietatea determină persoana să se concentreze mai mult asupra unei probleme, astfel aceasta nu se mai centrează pe soluții, iar calitatea vieți se degradează.
Când începe să devină dăunătoare anxietatea?
Chiar dacă toată lumea trăiește simptome specifice anxietății, la un nivel optim, funcțional, atunci când intensitatea lor depășește acest nivel, simptomele devin mai mult decât un simplu disconfort trecător. Din punct de vedere cronologic, anxietatea se poate manifesta pe o perioadă de câteva luni sau chiar de câțiva ani.
Atunci când simți că simptomele enumerate mai sus interferează cu viața ta de zi cu zi, nivelul de anxietate nu mai este unul normal și este necesar să apelezi la ajutor de specialitate, pentru ca anxietatea funcțională să nu degenereze în tulburări de anxietate cu multiple efecte negative, care îți pot paraliza capacitățile de a-ți îndeplini sarcinile zilnice afectând astfel viața personală și socială.
Cum putem trata anxietatea?
Una dintre cele mai bune modalități de tratare a simptomelor provocate de anxietate, constă în practici dobândite în cadrul psihoterapiei, cu ajutorul unui psihoterapeut. Analizând spectrul emoțional, cele mai puternice două emoții la nivelul creierului uman sunt frica și furia, iar acestea nu pot fi gestionate decât dacă devenim conștienți de ele. Din punct de vedere fiziologic, intensitatea unei emoții poate crește natural doar 90 de secunde, apoi ea este menținută sau crescută într-o manieră artificială de gândurile noastre, iar aici intervine rolul psihoterapeutului pentru identificarea și combaterea gândurilor negative.
Psihoterapia este cunoscută și ca terapie prin vorbire sau consiliere psihologică și implică colaborarea cu un terapeut pentru a reduce simptomele de anxietate.
Un specialist în psihoterapie te va ajuta să îți modifici stilul de a gândi și modul în care acționezi în fața anumitor situații stresante, precum vorbitul în public, atacurile de panică, obsesii, eșecuri. Prin psihoterapie, psihoterapeutul urmărește să corecteze toți acei factori care determină apariția simptomelor de anxietate, pe termen lung.
Vei învăța să îți controlezi anxietatea prin strategii de relaxare, vei învăța să îți observi și studiezi gândurile și comportamentele care îți alimentează anxietatea și cum să înlocuiești aceste gânduri, cu altele care te vor ajuta să gândești corect și să acționezi în consecință.
Beneficiile psihoterapiei sunt multiple, iar psihoterapia este un element imperativ pentru ameliorarea și tratarea simptomelor cauzate de anxietate. Îți vei restabili starea de echilibru mental și emoțional, vei avea mai multă claritate atunci când iei decizii, vei reuși să înțelegi factorii care îți creează blocaje emoționale, vei putea să înțelegi și confrunți traumele, pentru a le depăși și poate cel mai important, îți vei recăpăta viața de dinainte de apariția simptomelor.
Articol scris cu ajutorul
Psihoterapeutului Andra Dragan, specializat in tulburarile de anxietate si depresie.
Tulburările anxioase, de cele mai multe ori, pot afecta grav capacitatea unei persoane de a-și desfășura activitățile la locul de muncă sau la școală. Anxietatea afectează inclusiv viața socială și relațiile cu membrii familiei.
Foto: Psihoterapeut Andra Dăgan
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau