Anxietatea se tratează cu Psihoterapie

ART3716 (003) (1)

Dimensiune font:

| 26-04-2022 14:32

 Tulburarile anxioase, de cele mai multe ori, pot afecta grav capacitatea unei persoane de a-și desfășura activitățile la locul de muncă sau la școală. Anxietatea afectează inclusiv viața socială și relațiile cu membrii familiei.

 La prima vedere, anxietatea are rol de protecție, produce un răspuns fie de apărare, evitare sau colaps al corpului atunci când ne aflăm în fața unor situații amenințătoare. Tulburările anxioase pot persista și se pot agrava în timp, afectându-ne la nivel mental, emoțional și uneori chiar fizic. Este important să conștientizăm din timp problemele și să apelăm la ajutorul unui psihoterapeut, care ne va învăța cum să ne gestionăm emoțiile și ne împrietenim cu propriile noastre temeri.

Ce este anxietatea?

Anxietatea face parte din spectrul tulburărilor anxioase, descrise în DSM-V (Manual de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale), care cuprinde: anxietatea generalizată, tulburarea de panică, tulburarea anxioasă indusă de substanțe, medicamente sau afecțiuni medicale, tulburarea anxioasă de separare, fobia specifică, fobia socială, agorafobia, mutismul selectiv.
Fiecare om trăiește cel puțin o dată în viață, în anumite circumstanțe starea de anxietate manifestată printr-o profundă neliniște, nesiguranță, îngrijorare, teamă accentuată cu privire la evenimentele din viitor, nenumărate scenarii derulate la nivel mental, fără vreo bază concretă în realitate.
În lipsa unui tratament corespunzător, anxietatea poate prezenta efecte pe termen lung. Printre acestea, se numără riscul crescut pentru diferite boli cardiace, pentru dezvoltarea unor episoade depresive, izolare socială, riscul abuzului de alcool și droguri, în scopul de a ameliora emoțiile distructive resimțite, afecțiuni ale somnului, eșec în plan personal sau profesional.
 
Cum apare anxietatea și care sunt simptomele predominante?
Pornind de la ideea că există o componentă genetică în ceea ce privește anxietatea și problemele psihologice în general, psihologul american David H. Barlow (1988) sugerează că tulburarea de anxietate generalizată este explicată prin prisma interacțiunii reciproce a cinci factori: evenimente de viață negative, ereditate marcată printr-o vulnerabilitate biologică dobândită în cadrul moștenirii trangeneraționale a fiecărei persoane în parte, răspuns difuz la stres, vulnerabilitate psihologică manifestată prin sentimentul lipsei de control, precum și prezența ori absența abilităților de coping (modalități prin care o persoană gestionează emoțiile resimțite și situațiile imprevizibile). Alarmele false se învață prin asocieri cu stimuli din exterior sau din interior, conducând apoi la reacții de coping dezadaptativ caracterizate prin hipervigilență sau evitare.
Anxietatea se manifestă și este resimțită diferit la fiecare persoană, în parte. Este posibil ca unii să experimenteze doar simptome la nivel mental, în timp ce alții vor experimenta atât simptome mentale, cât și fizice.  
Persoanele care suferă de anxietate au parte cel mai adesea de următoarele simptome: neliniște, tensiune musculară, dificultăți de concentrare, insomnii, sentimentul de pierdere al controlului asupra propriei vieți, oboseală, îngrijorare constantă, încordare, un sentiment permanent de pericol, panică, transpirații, tremurat, senzații de slăbiciune, probleme gastrointestinale, dorința de a evita lucrurile care produc incertitudine și temeri. 
Anxietatea determină persoana să se concentreze mai mult asupra unei probleme, astfel aceasta nu se mai centrează pe soluții, iar calitatea vieți se degradează.
 
Când începe să devină dăunătoare anxietatea?
Chiar dacă toată lumea trăiește simptome specifice anxietății, la un nivel optim, funcțional, atunci când intensitatea lor depășește acest nivel, simptomele devin mai mult decât un simplu disconfort trecător. Din punct de vedere cronologic, anxietatea se poate manifesta pe o perioadă de câteva luni sau chiar de câțiva ani.
Atunci când simți că simptomele enumerate mai sus interferează cu viața ta de zi cu zi, nivelul de anxietate nu mai este unul normal și este necesar să apelezi la ajutor de specialitate, pentru ca anxietatea funcțională să nu degenereze în tulburări de anxietate cu multiple efecte negative, care îți pot paraliza capacitățile de a-ți îndeplini sarcinile zilnice afectând astfel viața personală și socială. 
 
Cum putem trata anxietatea?
Una dintre cele mai bune modalități de tratare a simptomelor provocate de anxietate, constă în practici dobândite în cadrul psihoterapiei, cu ajutorul unui psihoterapeut. Analizând spectrul emoțional, cele mai puternice două emoții la nivelul creierului uman sunt frica și furia, iar acestea nu pot fi gestionate decât dacă devenim conștienți de ele. Din punct de vedere fiziologic, intensitatea unei emoții poate crește natural doar 90 de secunde, apoi ea este menținută sau crescută într-o manieră artificială de gândurile noastre, iar aici intervine rolul psihoterapeutului pentru identificarea și combaterea gândurilor negative.
 
Atunci când te confrunți cu simptome specifice anxietății, alege să le conștientizezi din timp și să începi să înveți gestionarea lor solicitând ajutorul unui Psiholog si Psihoterapeut specializat in anxietate din Iasi
 
Psihoterapia este cunoscută și ca terapie prin vorbire sau consiliere psihologică și implică colaborarea cu un terapeut pentru a reduce simptomele de anxietate. 
Un specialist în psihoterapie te va ajuta să îți modifici stilul de a gândi și modul în care acționezi în fața anumitor situații stresante, precum vorbitul în public, atacurile de panică, obsesii, eșecuri. Prin psihoterapie, psihoterapeutul urmărește să corecteze toți acei factori care determină apariția simptomelor de anxietate, pe termen lung. 
Vei învăța să îți controlezi anxietatea prin strategii de relaxare, vei învăța să îți observi și studiezi gândurile și comportamentele care îți alimentează anxietatea și cum să înlocuiești aceste gânduri, cu altele care te vor ajuta să gândești corect și să acționezi în consecință.
Beneficiile psihoterapiei sunt multiple, iar psihoterapia este un element imperativ pentru ameliorarea și tratarea simptomelor cauzate de anxietate. Îți vei restabili starea de echilibru mental și emoțional, vei avea mai multă claritate atunci când iei decizii, vei reuși să înțelegi factorii care îți creează blocaje emoționale, vei putea să înțelegi și confrunți traumele, pentru a le depăși și poate cel mai important, îți vei recăpăta viața de dinainte de apariția simptomelor.  
 
Articol scris cu ajutorul  Psihoterapeutului Andra Dragan,  specializat in tulburarile de anxietate si depresie.Tulburările anxioase, de cele mai multe ori, pot afecta grav capacitatea unei persoane de a-și desfășura activitățile la locul de muncă sau la școală. Anxietatea afectează inclusiv viața socială și relațiile cu membrii familiei.
 
Foto: Psihoterapeut Andra Dăgan 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Rolul colagenului și al elastinei în menținerea unui ten sănătos
24/11/2024 15:25

Un ten luminos, neted si ferm nu este doar un simbol al frumusetii, ci si un indicator al sănătătii generale. În spatele unui aspect tanăr al pielii se află două proteine esentiale: colagenul si ela ...

Lumina din gesturi. Puterea ritualurilor în timpul prezentului
24/11/2024 14:06

   În iuresul zilelor noastre, ritualurile sunt fărame de sacru, adăpostite in gesturi mici si momente de respiro. Ele dau sens si formă trecerii noastre prin timp, fie că apartin unor tradi ...

Sindromul impostorului.Umbra succesului care apasă pe umerii multora
23/11/2024 15:06

Într-o sală de conferinte elegantă dintr-un hotel central, Claudia priveste zambind inspre cei peste o sută de oameni care o ascultă fascinati. Este specialistă in tehnologie, invitată să sustin ...

Slugărnicia - Umbra docilității și a interesului personal
23/11/2024 14:04

Într-un colt de cafenea linistit, un angajat povesteste cu jumătate de zambet si o doză de frustrare ascunsă despre colegul care, cu o elegantă calculată, face reverente invizibile sefului de fiecare ...

Procrastinarea sau arta subtilă de a amâna viața
22/11/2024 12:39

Într-o dimineată linistită de marti, Andrei priveste absent ecranul laptopului său. Deadline-ul pentru un raport important este doar la cateva ore distantă, dar browserul său este deschis la un video ...

 Umbrele motivației pierdute. Când visele devin fragmente
22/11/2024 12:19

Într-un apartament mic, intr-un colt al orasului, Andreea isi priveste cana de cafea goală. Nu stie cand a răcit. Poate e de dimineată. Poate de ieri. În jurul ei, lucrurile par inghetate in timp ...

Persoanele care dețin termometre cu mercur riscă închisoarea
21/11/2024 19:16

 Dacă detii un termometru cu mercur, risti să te confrunti cu dosar penal. Conform articolului 359 din Codul Penal, simpla detinere a unui astfel de termometru constituie infractiune. Persoanele surprins ...

Hygge la bloc. Apartamente transformate în oaze de confort urban
21/11/2024 16:12

Într-un timp in care totul se miscă rapid, ideea de a crea un spatiu care incetineste ritmul vietii a castigat popularitate inclusiv printre ieseni. Blocurile standard de apartamente, candva criticate pe ...

Economia dietelor nesănătoase. Costurile ascunse ale alimentației procesate și fast-food
21/11/2024 15:56

Un hamburger suculent sau o portie de cartofi prăjiti, cumpărate in cateva minute si consumate pe fugă, par solutii rapide pentru mesele zilnice. Dar ce se ascunde dincolo de ambalajele colorate si sloganuri ...

Cuptorul de pizza de grădină: ce modele sunt cele mai populare și cum să-l folosești
21/11/2024 14:59

 Un cuptor de pizza de grădină este visul oricărui iubitor de preparate italiene autentice. Dacă iti place să organizezi seri in aer liber cu prietenii sau familia, gătitul in grădină poate deveni ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei