Arculata, pâinea care a supraviețuit dezastrului din Pompei
Dimensiune font:
O descoperire a arheologilor care lucrau în situl fostului oraș Pompei a uimit experții culinari. Cercetătorii au identificat o bucată de pâine carbonizată, dar totuși cu forma intactă: arculata.
Această pâine de dimensiuni reduse, în formă de inel, a ridicat multe semne de întrebare, însă un arheolog gastronomic a încercat să găsească răspunsuri: Farell Monaco s-a întors în timp și a documentat bucătăria vechiului Pompeii, pentru a reproduce, la rândul ei, rețeta.
Farell Monaco, de profesie brutar și arheolog gastronomic, studiază de șapte ani cultura antică a pâinii, iar o bună parte din această perioadă a fost dedicată bucății de pâine descoperite în Pompei. „Foarte probabil aceste inele mici de pâine, care erau vândute de comercianții ambulanți. Din punct de vedere arheologic, ele au fost ignorate, însă eu am decis să aflu cum au fost create, cum erau folosite, ce denumire li s-a dat și ce gust aveau”, a spus Farell Monaco.
Cu mulți ani înainte de descoperirea Brutăriei lui Modestus (excavată în 1846), în septembrie 1821, o echipă de arheologi italieni începeau o zi obișnuită de lucrări la situl Pompei. La un moment dat, ei au descoperit o bottega (un butic), unde se afla ceva și mai uimitor: o bucată de pâine mică, în formă de inel, alături de câteva castane, smochine uscate și prune. Deși era carbonizată, pâinea era, totuși, intactă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau