Beneficiile oțelului laminat la rece
Dimensiune font:
Nu toate procesele de fabricare a oțelului implică încălzirea oțelului la sau peste temperatura sa de recristalizare. Laminarea la rece, de exemplu, se realizează la temperatura camerei. Nu este surprinzător, e nevoie o presiune mai mare pentru a rula și a forma oțel la temperatura camerei. Deoarece oțelul laminat la rece este manipulat cu mult sub temperatura de recristalizare a oțelului, oferă totuși careva beneficii. Mai jos sunt câteva dintre principalele avantaje ale oțelului laminat la rece.
Rezistență crescută
Oțelul laminat la rece este semnificativ mai rezistent decât oțelul laminat la cald. Pe măsură ce rolele comprimă oțelul la temperatura camerei, oțelul devine mai puternic din cauza călirii prin deformare. Mai exact, cât de rezistent oțelul laminat la rece? Deși există excepții, oțelul laminat la rece este de obicei cu aproximativ 20% mai rezistent decât oțelul laminat la cald.
Finisaj îmbunătățit al suprafeței
Pe lângă faptul că este mai rezistent, oțelul laminat la rece are un finisaj îmbunătățit al suprafeței. Este mai neted și are mai puține imperfecțiuni ale suprafeței decât oțelul laminat la cald. Acest lucru nu numai că îmbunătățește estetica oțelului laminat la rece; face din oțelul laminat la rece un material mai potrivit pentru anumite aplicații, cum ar fi construcția de poduri.
Toleranțe mai restrânse
Laminarea la rece permite toleranțe mai restrânse decât laminarea la cald. Ce înseamnă asta mai exact? În prelucrarea metalelor, termenul „toleranță” se referă la grosimea totală a metalului. Oțelul laminat la rece este de obicei mai subțire - fără a sacrifica rezistența - decât oțelul laminat la cald. Ca rezultat, laminarea la rece oferă toleranțe mai restrânse, care nu se găsesc în alte procese de fabricare a oțelului.
Opțiuni multiple
Există mai multe opțiuni diferite disponibile de creare a oțelului laminat la rece, dintre care unele includ „dur complet”, „semidur”, „sfert dur” și „laminat cu acoperire”. Dintre toate aceste opțiuni, laminarea la rece „complet dură” este adesea preferată, deoarece oferă cele mai strânse toleranțe. Când este efectuată corect, laminarea la rece complet dură poate reduce grosimea oțelului cu până la 50%. Alte procese de laminare la rece pot reduce, de asemenea, grosimea oțelului, dar nu sunt la fel de eficiente ca laminarea la rece complet dură.
Care sunt dezavantajele oțelului laminat la rece?
După cum puteți vedea, oțelul laminat la rece oferă mai multe beneficii, dintre care unele includ rezistență sporită, finisare îmbunătățită a suprafeței, toleranțe mai restrânse și opțiuni multiple. Dar există și câteva dezavantaje asociate cu oțelul laminat la rece. În comparație cu oțelul laminat la cald, oțelul laminat la rece costă de obicei mai mulți bani în procesul de producție. Pentru multe companii de prelucrare a metalelor, acest lucru face ca laminarea la cald să fie un proces mai atractiv.
Un alt dezavantaj al oțelului laminat la rece este maleabilitatea sa scăzută. Este mai ușor să deformați și să manipulați forma oțelului laminat la cald, deoarece procesul necesită încălzirea oțelului la sau peste temperatura sa de recristalizare. Laminarea la rece, totuși, implică comprimarea oțelului sub role la temperatura camerei, făcând astfel mai dificilă modelarea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau