Ce înseamnă că o clădire are un consum de energie aproape egal cu zero
Dimensiune font:
Toate clădirile noi, a căror recepție la finalizarea lucrărilor a fost realizată în baza autorizației de construcție care a fost emisă începând cu 31 decembrie 2020, ar trebui să fie clădiri care au un consum de energie aproape egal cu zero.
Excepție de la această prevedere din Legea nr. 372/2005 (modificată și completată) fac clădirile noi care se află în proprietatea sau administrarea autorităților administrației publice ce sunt recepționate în baza autorizației de construire care a fost emisă după 31 decembrie 2018 și care vor fi de asemenea clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.
Aceste clădiri sunt unele cu o performanță energetică foarte ridicată, unde consumul de energie pentru este aproape de zero sau foarte scăzut.
Informații utile despre performanța energetică a clădirilor și certificatul energetic puteți afla și din articolul: "Cum să-ți transformi locuința într-una eficientă energetic".
Pentru a îndeplini această regulă, clădirile își pot acoperi din necesarul de energie într-o proporție de cel puțin 30%, cu energie care provine din surse regenerabile, produsă la fața locului sau în apropiere (la o distanță de cel mult 30 de km față de coordonatele GPS ale clădirii, această regulă fiind valabilă din 2021).
Proporțiile minime de energie din surse regenerabile, în care este inclusă și energia din surse regenerabile care a fost produsă la fața locului sau în vecinătate, pe o rază de 30 de km în raport cu coordonatele GPS ale clădirii – în cazul perioadelor: 2031-2040, 2041-2050 și după 2051 se stabilesc din hotărâre de Guvern.
Cum se stabilește nivelul necesarului de consum în cazul acestor clădiri
Pentru clădirile cu un consum de energie apropiat de zero, necesarul de energie, inclusiv cel care provine din surse regenerabile, este stabilit prin reglementări tehnice. Ponderea energiei regenerabile este stabilită diferențiat, pe funcțiunile clădirilor și pe zone care au potențial pentru acest tip de energie.
Primarii localităților care au mai mult de 5000 de locuitori trebuie să elaboreze planuri locale pentru a spori numărul de clădiri noi și existente cu un consum de energie apropiat de zero. În aceste planuri pot fi incluse obiective care să difere în funcție de zonele climatice și de funcțiunile clădirilor, planuri care vor fi aprobate de consiliile locale.
Finanțarea acestora se poate realiza atât din bugetele proprii ale administrației publice locale, cât și din fonduri structurale și de coeziune ale UE. De asemenea, aceste măsuri pot fi luate și de primarii celorlalte localități din mediul urban sau rural.
Ce cuprinde un plan local pentru creșterea numărului de clădiri noi cu consum zero de energie
În planurile elaborate de autoritățile publice locale sunt cuprinse, în general, politici și măsuri financiare sau de altă natură menite să încurajeze promovarea clădirilor cu un consum de energie aproape de zero, dar și măsuri care se referă la utilizarea energiei din surse regenerabile, atât în cadrul clădirilor noi, cât și al celor existente care trec printr-o renovare majoră.
Scopul tuturor acestor măsuri este ca toate clădirile rezidențiale și nerezidențiale ce se construiesc să răspundă nevoilor de încălzire, iluminat, prepararea apei calde menajere, a răcirii sau ventilării printr-o performanță energetică sporită.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau