Ce lucrări de vară trebuie făcute în livadă
Dimensiune font:
Ce lucrări de vară trebuie făcute în livadă
Deși s-ar putea crede că vara, în afară de recoltatul fructelor de sezon, nu prea sunt alte lucrări de făcut, pentru a avea fructe și pomi sănătoși trebuie să acordă atenție câtorva activități importante.
Tăierea în verde
Deși prea puțini știu despre aceasta, tăiierea în verde, ce se face în lunile iunie-iulie, are ca scop o creștere armonioasă a pomilor și pregătirea lor pentru fructificarea din sezonul următor. În această perioadă se stabilizează producția de fructe, iar tăierile care se efectuează acum nu mai pot declanșa reacții nedorite, cum ar fi apariția lăstarilor din cioturi sau să se ridice în sus mlăditele orizontale.
Tăierea pentru iluminare
Este recomandată în cazul pomilor fructiferi care au o creștere puternică, dar o producție redusă. Aceste lucrări se realizează în iulie și august și au ca scop potolirea creșterii mlădițelor și creșterea producției. Se recomandă tăierea crengilor întregi, chiar dacă au fructe pe ele. În livezile de meri, pomicultorii cu experiență care procedează așa se asigură în acest fel că pomii rodesc mai bine, au o mai bună simetrie, iar fructele sunt mai durabile. Pentru succesul tăierii de august, se recomandă ca înaintea ei să nu se fi efectuat altă tăiere timp de cel puțin un an și jumătate. Tăierea de vară se poate aplica sâmburoaselor timpurii după recoltare.
Scară aluminiu, verifica produsul dorit pe emag
Tăierea ramurilor afectate
În primul rând, dincolo de tratamentele preventive împotriva bolilor și dăunătorilor, vom ține sub observație permanentă apariția primelor semne de boală ale pomilor. Ajutați de o scară mobilă vom fi obligați să tundem pomii, adică acele ramuri care prezintă semnele de infestare. Sunt câteva afecțiuni (dintre care, monilioza este cea mai gravă) care impun această acțiune severă. Apoi, dacă anotimpul este ploios vom supraveghea apariția putregaiului și a rapănului în special la meri și peri. Dacă este secetă, pe lângă udarea pomilor sub observare este apariția făinării și a manei, bășicarea frunzelor sau ciuruirea lor, la piersic, cais, cireș. La fel, apariția omizilor este de observat. În acest caz, dacă fructele sunt aproape de recoltat de preferat ar fi, cu ajutorul unei scări aluminiu să acționăm țintit, prin îndepărtarea manuală a focarelor de dăunători.
Lucrări de fertilizare
În perioadele lungi de secetă accentuată, pe lângă udarea pomilor, din abundență, este indicată și fertilizarea acestora cu diferite tipuri de îngrășământ, lichide sau solide, prin aplicare la rădăcina pomului, fie foliare, prin stropire, cu ajutorul unei scări aluminiu în V și a unei pompe de spate.
Scară aluminiu – oferte emag
Lucrări pentru fructificare sporită
Merii, perii, prunii și piersicii pot fi stimulați să rodească mai bine dacă crengile de rod sunt coborâte cu ajutorul unor greutăți legate de ele cu ajutorul unei scări. Dacă la rodire se constată o sarcină prea mare pe creangă, greutățile vor fi înlăturate.
Recoltatul fructelor
Nu vorbim despre livezile mari, acolo unde, în funcție de fructe, recoltarea se poate face și mecanizat. În livada proprie, de acasă, de bază rămâne recoltarea manuală a acestora atunci când fructele au atins maturitatea deplină și ținând cont de destinația acestora: pentru consum imediat, pentru comercializare sau pentru realizarea de dulcețuri, gemuri, sucuri, siropuri sau nectare. Indiferent de scop, acumularea maximă de fructoză din fruct este esențială atât pentru gustul fructului propriuzis cât și a produselor obținute inclusiv prin reducerea cantității de zahăr utilizat. La recoltat avem nevoie, în primul rând de o scară aluminiu, preferabil, extensibilă suficient pentru a ajunge la cele mai de sus ramuri, fie ramificată fie susținută de pom. Indiferent de formă, această trebuie să vă asigure a stabilitate fermă, să nu reprezinte pericole de alunecare. Ancorarea suplimentară este de preferat atunci când există incertitudini asupra stabilității terenului sau a ramurilor. Existența unor ,,cârlige” la scară, la diferite înălțimi, pentru agățarea recipientelor pentru fructe, este de preferat și e indicată. Înainte de a vă apuca de treabă, inspectați cu atenție scara, să nu prezinte crăpături în brațe sau trepte, să nu aibă muchii tăioase sau exfolieri ale materialului, periculoase.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau