Ce să faci dacă sticla de la termopan s-a crăpat
Dimensiune font:
Ce să faci dacă sticla de la termopan s-a crăpat
În primul rând, nu intra în panică, sunt rare situațiile când trebuie să înlocuiești fereastra în întregime, de cele mai multe ori o poți repara sau înlocui numai sticla.
Fisurarea sau spargerea sticlei unei ferestre termopan poate să aibă loc în mai multe situații:
* deteriorare pe timpul transportării de la furnizor, depozitării sau montării acesteia
* lovirea accidentală - de către copii sau o altă persoană. Se întâmplă mai ales la sticla care nu este de calitate și la ferestrele care se deschid necorespunzător încurcând căile de trecere.
* usi exterior care se lovesc de pereți, mobilier din cauza vântului sau curenților de aer
* diferența mare de temperatură poate duce la afectarea ferestrelor. Dacă tâmplăria nu este realizată corespunzător și etanșeitatea acesteia este scăzută, diferența mare dintre temperatura de la interior și cea de la exterior (de exemplu iarna sau pe caniculă când ai în casă aer condiționat) poate duce la crăpături ale sticlei geamului.
* defectele de fabricație sau montarea greșită a ferestrelor care, în timp, pot provoca deteriorări atât ale sticlei, cât și ale tâmplăriei. De exemplu când o fereastră nu se închide bine, garniturile sunt deteriorate și nu pot amortiza impactul ferestrei cu rama tâmplăriei, sticla se poate fisura din cauza șocului la o închidere bruscă.
De reținut că unele fisuri sunt mari, vizibile, altele sunt minuscule și se poate să nu le observi direct. Dar poți observa că fereastra respectivă se aburește des, face condens, simți curenți de aer pe lângă ea etc.
Ce să faci în caz de sticlă termopan fisurată sau spartă?
Indiferent de cauza deteriorării geamului de la un termopan, trebuie remediat rapid pentru a nu fi afectată eficiența lui energetică. Dar depinde mult de natura și mărimea stricăciunii.
În cazul în care vorbim numai despre o zgârietură sau o crăpătură minusculă, poți rezolva problema aplicând o folie autocolantă pe toată suprafața sticlei acelei ferestre. Poate fi și una transparentă, pentru a nu-i afecta aspectul general. Sau acoperă fisura cu un strat de lac transparent.
Dacă fisura este mai mare, poți încerca o metodă de a o acoperi temporar cu un adeziv epoxic sau pe bază de silicon. Mai poți folosi un lipici special pentru parbriz cumpărat de la un magazin cu articole auto. Degresează și usucă suprafața sticlei înainte de a aplica aceste tipuri de adeziv. Pentru a nu lăsa urme mari inestetice de lipici, lipește o bandă de hârtie în jurul fisurii, mai ales în partea de jos unde se poate scurge. După aplicare așteaptă 24 de ore și apoi puți deschide/închide fereastra.
În ultimă instanță cere ajutorul unui profesionist sau o firma de termopane care să-ți schimbe sticla ferestrei deteriorate. Dacă ai garanție pentru fereastra respectivă, nu încerca să o forțezi, să scoți tu bucățile de sticlă, ci cheamă pe cei care ți-au vândut sau instalat produsul să se ocupe de tot.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau