Ce se întâmplă în organismul nostru atunci când ne îndrăgostim. Descoperirea oamenilor de știință
Dimensiune font:
Atunci când o persoană se îndrăgostește, în organismul ei se eliberează o substanță chimică care declanșează anumite reacții fizice specifice. Mai exact, devenim roșii în obraji, inima ne bate rapid când stăm lângă persoana respectivă iar palmele ne transpiră inexplicabil.
Conform cercetătorilor, persoanelor care se îndrăgostesc le crește nivelul dopaminei, adrenalinei și norepinefrinei. Precizăm că adrenalina și norepinefrina sunt substanțeșe „vinovate” pentru bătăile rapide ale inimii, dar și de stările de neliniște și agitație. Dopamina, în schimb, este responsabila stării de euforie.
Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne îndrăgostim
Oamenii de știință au făcut mai multe scanări cu ajutorul rezonanței magnetice pe oamenii îndrăgostiți. S-a dovedit că atunci când doi oameni se îndrăgostesc, se activează centrul plăcerii din creier. Fluxul sanguin crește în această zonă, care este și responsabilă și pentru comportamentele obsesiv-compulsive.
Există și un motiv științific pentru care ne concentrăm toată atenția pe partenerul de care ne-am îndrăgostit. Medicul Mary Lynn spune că dragostea scade nivelul de serotonină, care se regăsește la persoanele cu tulburări obsesiv, compulsive.
„ Acest lucru poate explica de ce ne concentrăm atenția pe partenerul nostru în etapele timpurii ale unei relații, iar alte lucruri nu ne mai interesează”, a explicat medicul, conform Sciencefocus.ro.
Dragostea chiar este oarbă
În același timp, oamenii de știință trag și un semnal de alarmă în ceea ce privește expresia „ dragostea este oarbă”. Aceasta nu este doar o zicală din bătrâni, ci are un adevăr foarte mare. Expresia respectivă este valabilă fiindcă oamenii în general au tendința de a idealiza partenerul și de a vedea doar lucruri pe care și le doresc să le vadă etape ale la relație.
Puțini știu că există 3 faze ale iubirii, respectiv dorința, atracția și atașamentul. Prima fază dorința este dominată de hormoni. În cea de-a doua fază, atracția, partenerii simt o fixație incredibilă față de celălalt din cuplu. Atașamentul, ultima vază, apare atunci când organismul deja se învață cu stimulii plăcerii.
Bătăile inimii îndrăgostiților se sincronizează
Conform cercetătorilor de la o universitate din Londra, atunci când două persoane de îndrăgostesc, li se dezactivează anumite părți din creier. Una dintre aceste părți este amigdala. Această parte din creier înregistrează anxietatea și declanșează un semnal de alarmă. Astfel, chiar dacă nivelul de cortizol din corpul celui care se îndrăgostește, crește foarte mult, persoana descoperă că de fapt este mulțumită și fericită.
Când doi oameni se îndrăgostesc sentimentele sunt atât de puternice încât impactul asupra corpului este foarte mare. Mai exact s-a demonstrat că cei care dorm în același pat ajung ca bătăile inimii lor să se sincronizeze. De asemenea, cercetătorii au mai observat faptul că persoanele îndrăgostite ajung să respire în același timp.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau