Ce trebuie să știi înainte de a avea prima mașină: 3 aspecte la care să fii atent
Dimensiune font:
De îndată ce ai obținut permisul auto, gândul îți zboară la cum vei avea propria mașină și la drumurile pe care le vei face din plăcere. Și nu doar atunci când ești tânăr posesor al permisului visezi să ai o mașină a ta. Bucuria este aceeași și pentru persoanele care de-a lungul timpului au fost pasagerii din dreapta și au visat la drumuri lungi în mașina personală.
Cu toate acestea, o mașină înseamnă mai mult decât un drum făcut din plăcere. Ai nevoie de mai multe lucruri care să te ajute să o pui în funcțiune, dar și să o menții pe termen lung. Mai jos sunt doar trei dintre ele.
Asigurarea mașinii
Odată ce ai mașina înmatriculată, ești obligat prin lege să închei o asigurare RCA. Neînmatricularea ei poate aduce sancțiuni drastice pentru șoferi, cum ar fi și reținerea certificatului de înmatriculare.
Însă, dacă analizezi cu atenție toate detaliile procedurilor, nu vei fi pus în această situație. Prețul unei asigurări RCA diferă în funcție de societatea de asigurări care îți va întocmi actele. Există și opțiunea prin care poți să anticipezi costurile asigurării, pentru a nu fi luat prin surprindere de preț.
Perioada pentru care se poate încheia o asigurare RCA este cuprinsă între o lună și douăsprezece luni. Cea de o lună este recomandată doar pentru numerele provizorii, de aceea cele mai multe solicitări sunt pentru șase, respectiv douăsprezece luni.
Asigurarea RCA acoperă pagubele materiale precum:
avariile altor vehicule;
distrugerea de bunuri;
alte costuri stabilite de legea RCA.
Suplimentar, se poate încheia și o asigurare CASCO care oferă o protecție completă pentru pagubele suferite de propria mașină.
Sistemul bonus malus
Probabil nu ai auzit despre conceptul de bonus malus înainte de a avea mașina ta. Este timpul să afli acum. Autoritățile au adoptat o modalitate de a recompensa șoferii care nu sunt implicați în trafic.
Cum funcționează? Șoferii care respectă legea primesc o reducere a prețului la RCA, iar conducătorii auto care generează daune sunt obligate să plătească o asigurare cu până la 80% mai scumpă. Strategia în cauză se numește sistemul bonus malus, adică bonus pentru șoferii responsabili și malus pentru cei care au incidente în trafic.
Bonus (B) - clasa de bonus prin care poți obține reduceri la prețul asigurării RCA;
Malus (M) - clasa de malus care duce la creșterea prețului de asigurări RCA.
Clasele se pot schimba în fiecare an, după prezența sau absența accidentelor din anul precedent. Astfel, dacă ești un șofer care nu a produs o daună în trafic în anul anterior, vei avansa cu o clasă. Sunt opt clase bonus prin care poți obține o reducere de până la 50% a prețului pentru polița RCA.
Schimbarea anvelopelor
Șofer sau nu, oricine știe că nu poți să conduci vara cu anvelope de iarnă sau invers, iarna cu cele de vară. Ce trebuie să știi ca șofer este că, pentru mașina ta, ai nevoie să o echipezi cu patru anvelope asemănătoare, indiferent de anotimp. Asta pentru că în cazul în care există o diferență între cele două rânduri de anvelope, nu vor putea răspunde rapid la comenzi și vei simți dificultăți în controlarea vehiculului.
În codul rutier este precizat că diferența de profunzime dintre canalele principale ale celor două anvelope nu trebuie să depășească 5 milimetri.
Dacă îți dorești, de asemenea, să schimbi anvelopele mașinii tale, este important să le montezi pe cele mai uzate în spate. Cele din față sunt controlate de către volan, și trebuie să asigure eficiență maximă în orice context.
Anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când șoseaua este acoperită de polei și când temperatura scade sub șapte grade. Nu este un termen fix de a le schimba, doar că trebuie să ții cont de condițiile meteo.
Există mai multe aspecte pe care trebuie să le iei în considerare de îndată ce ai propria mașină. Ia în vedere și cele prezentate mai sus pentru drumuri lungi și fără griji.
Sursa foto: Shutterstock.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau