CEDO a amendat România cu 15.000 de euro. A obligat bărbați transgenderi să-și facă operație pentru acte
Dimensiune font:
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, marți, că persoanele trans din România nu au la dispoziție o procedură clară pentru modificarea genului în actele de identitate, ceea ce reprezintă o încălcarea a articolului 8 din Convenția drepturilor omului, dar și că a obliga persoanele trans să se opereze pentru a-și schimba actele reprezintă o încălcare a vieții private și a autonomiei personale, a anunțat Asociația Accept.
„În [speță], a existat o încălcare a articolului 8 din convenție din cauza absenței unei proceduri clare și previzibile pentru recunoașterea juridică a identității de gen care să permită schimbarea sexului și, prin urmare, a prenumelui sau a codului numeric personal, în documente oficiale, de o manieră transparentă și accesibilă”, arată CEDO.
Avocații care i-au reprezentat pe cei doi bărbați trans la CEDO au atras atenția că este primul caz în care CEDO condamnă România în cazul unei persoane trans.
România a fost dată în judecată la CEDO de doi bărbați transgender, care au fost obligați de instanță să parcurgă intervenții chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operații care nu se pot efectua în siguranță în țara noastră. Cei doi au primit o compensație morală în valoare de 15 000 de euro în total, 9755 euro cheltuieli de judecată și 1 153 euro daune materiale.
În prezent, o persoană care vrea să-și schimbe genul în România în actele de identitate trebuie să dea în judecată autoritatea publică locală și trebuie să vină cu documente medicale, martori sau expertize medico-legale pentru a-i fi admisă cererea.
Între anii 2006 și 2017, doar 48 de persoane au demarat procedura de modificare în instanță a genului, în 32 de cazuri judecătorii au condiționat acordarea actelor de efectuarea intervenției chirurgicale.
În România trăiesc circa 120.000 de persoane transgender.
Un studiu publicat anul trecut arăta dramele prin care trec persoanele trans în România: „Lumea pare să creadă că a fi trans e o boală sau un rezultat al unei traume, [unii] au impresia că trebuie să fim «reparați», «aduși la normal». Alții cred că e o alegere sau că ne putem răzgândi”, spune un bărbat trans, din județul Hunedoara.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau