Centrala pe lemne: ce trebuie să știi înainte să o cumperi
Dimensiune font:
În condițiile în care locuiești la casă, o centrală pe lemne îți asigură atât confortul termic, cât și apa menajeră necesară gospodăriei. În plus, dacă nu ai alte opțiuni, precum acces la o rețea de gaze, respectiv nu vrei o centrală electrică, ea se poate dovedi o achiziție reușită.
Să ai un spațiu dedicat pentru instalare și punere în funcțiune
Față de o centrală termică electrică sau pe gaz, o centrală termică pe lemne are nevoie de condiții mult mai stricte de funcționare. În primul rând, trebuie să ai în vedere un spațiu dedicat, respectiv așa-numita cameră tehnică a centralei. Acest spațiu, anexat casei, trebuie să fie neinflamabil și să aibă o fereastră.
De asemenea, mai trebuie să ai în vedere un coș de fum care să depășească cel mai ridicat nivel al acoperișului. Recomandat ar fi ca acesta să aibă peste 1 metru înălțime, atât pentru o funcționare optimă, cât și pentru a nu deranja vecinii cu fumul evacuat.
Ai în vedere să fie realizată o instalație termică completă
O centrală pe lemne, clasică sau cu gazeificare, mai are nevoie de o serie de echipamente și alte accesorii, precum: pompă de circulație; vas de expansiune; boiler termoelectric; puffer de acumulare (ideal pentru autonomie centrală); grup de siguranță pentru cazan; regulator tiraj pentru cazan; termostat de imersie; termoventil; sursă UPS; filtre, supape, aerisitor, set olandez etc.
Toate acestea asigură o funcționare optimă, în condiții de siguranță și, desigur, la un confort termic dorit.
Centrala termică pe lemne trebuie să fie foarte bine aleasă în raport direct cu suprafața totală a locuinței. Ca idee, o casă de cca 100 mp are nevoie de o centrală pe lemne de 24 kW. Totodată, dacă locuiești într-o zonă mai rece, de munte, cumpără o centrală cu putere mare, de exemplu de 30 kW. Altfel, o centrală de putere mică se poate defecta sau consuma mai mult decât normal.
Asigură-te că ai o sursă bună de aprovizionare cu lemne
Cât de ușor te aprovizionezi cu lemne este un aspect foarte important. Cel mai bine este să te aprovizionezi din timp cu o cantitate potrivită de lemne necesară funcționării centralei.
Dincolo de asta, și pentru lemnele cumpărate trebuie să ai un loc dedicat, ferit de umezeală. Reține faptul că o astfel de centrală termică își atinge eficiența maximă cu lemne foarte uscate, care au o vechime de cel puțin 2-3 ani.
Calitatea slabă a lemnului și lipsa curățării cazanului sunt două dintre principalele probleme care afectează funcționarea unei centrale de acest tip.
Care sunt principalele avantaje ale centralei termice pe lemn
Ai control deplin asupra ei, deoarece nu depinde de o rețea locală de gaze sau electricitate. Vorbim, așadar, despre o independență termică.
Durata de ardere a lemnului este lentă, iar o centrală pe lemne exploatează la maximum această proprietate, cu atât mai mult dacă vei cumpăra una cu gazeificare. Din aceste considerente, centrala are randament termic mare și un consum mic de lemne.
Chiar dacă poate fi vorba despre o investiție importantă, o centrală termică pe lemn, de bună calitate, poate avea o durată de funcționare de peste 20 de ani. În plus de asta, are costuri de mentenanță mult mai mici comparativ cu o centrală pe gaz.
Este simplu de utilizat, mai ales dacă ești deja acomodat cu principiul de funcționare al unei sobe clasice: tăiere lemne, curățare și încărcare cazan etc. În caz contrar, poți alege o centrală pe lemne automatizată. Deși mai complexă, vine cu mai puțină muncă din partea ta.
Îți recomandăm să apelezi la specialiști pentru alegerea și montarea centralei cu lemne. Totodată, conform legilor în vigoare, ai nevoie și de o autorizație ISCIR de funcționare.
Sursă foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau