Cum gestionezi întrebarea despre așteptările salariale la interviu
Dimensiune font:
La fiecare proces de recrutare vine și momentul discuțiilor despre salariul pe care ți-l dorești. În special în cazul femeilor, această discuție poate cauza o reducere semnificativă a așteptărilor. Fie că este vorba de frica de a fi refuzat sau de a avea așteptări prea mari de la posibilul angajator, mulți aplicanți se sfiesc să-și arate adevăratele standarde. Acest lucru poate afecta pe termen lung starea de bine oferită de job, dar și sentimentul că ești plătit în funcție de valoarea pe care o aduci companiei. Pentru a-ți seta obiective exacte când vine vorba de această parte a interviului, iată câteva aspecte de care să ții cont:
Ajustează-ți așteptările în funcție de companie
Când îți cauți un loc de muncă aplici, cel mai probabil, la mai multe joburi și participi la mai mult de un interviu. Companiile pot fi diferite ca mărime, număr de angajați și servicii sau produse oferite. Acest lucru te obligă să-ți ajustezi așteptările pe toate planurile, în funcție de profilul firmei. O companie mică, de maxim zece angajați, tip start-up, nu va avea același buget pentru salariile angajaților precum o corporație care activează la nivel internațional. Din acest motiv este recomandat să ții cont de aceste detalii atunci când răspunzi la întrebarea despre salariul pe care îl ceri. Poți folosi și un calcul de salarii 2021 pentru a-ți face o idee spre sumele pe care companiile le cotizează la stat pentru fiecare salariu plătit angajaților și să te orientezi în funcție de acestea. Dacă salariul pe care ți-l dorești se apropie sau se încadrează în bugetul companiei, ai mai multe șanse de a fi acceptat.
Cunoaște-ți valoarea
Un alt segment de angajați este al celor care își cunosc atât de bine abilitățile și au adunat suficientă experiență pentru a se aștepta să fie plătiți în funcție de abilități, nu de companie. Dacă lucrezi într-un domeniu specific de mulți ani și ești foarte bun la ceea ce faci, poți să aștepți o remunerație pe măsură din partea oricărei firme la care aplici. Angajatorul va realiza că ești o piesă esențială a companiei sale și că activitatea acesteia nu poate merge mai departe fără un talent precum al tău. Dar pentru a putea cere o sumă considerabilă în fața oricărui angajator este important să poți dovedi de ce ești indispensabil pentru compania la care aplici. Acest lucru se poate face prin teste de abilități din partea angajatorului sau prin intermediul recomandărilor din partea celor cu care ai lucrat și colaborat în trecut. Asigură-te că ai mereu posibilitatea de a te afirma prin rezultatele obținute până acum și că experiența ta este relevantă pentru jobul la care aplici.
Oferă un răspuns flexibil
Participând la mai multe interviuri și analizând ofertele de pe piața muncii ajungi să cunoști mai bine posibilitățile oferite de companiile din domeniul în care activezi. Este important să începi căutările după discuții cu prieteni sau cunoscuți care au locuri de muncă similare sau luând în considerare ofertele pe care le-ai primit până acum. Așteptările prea optimiste pot să-ți ridice probleme și să îngreuneze procesul de angajare. Prospectează piața muncii cu atenție și ajustează-ți dorințele în funcție de salariile care se oferă în fiecare domeniu. Oferă un răspuns flexibil și dă angajatorului un răspuns care acoperă un interval de sume, în funcție de informațiile pe care le aduni. Odată ce acesta vine cu oferta, ai la dispoziție încă o șansă de a negocia salariul final, dar și posibilitatea de renegociere după o anumită perioadă. Mulți dintre angajatori oferă această posibilitate după șase luni de muncă sau o creștere implicită după cele trei luni de probă.
Așteptările salariale diferă de la angajat la angajat, motiv pentru care companiile setează un buget flexibil, pentru a se adapta la nevoile candidaților. Nu te sfii să ceri suma pe care consideri că o meriți, dar oferă atenție tuturor aspectelor importante.
Sursă foto: pexels.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau