Cum protejăm cultura legumicolă de atacul putregaiului cenușiu
Dimensiune font:
Putregaiul cenușiu, denumit și Botrytis cinerea, este una dintre cele mai păgubitoare infecții fungice care afectează culturile de legume, atât din spațiile protejate, cât și din câmp. Această boală este cauzată de o ciupercă microscopică parazită care se răspândește odată cu apariția primăverii. Temperaturile de peste 18ºC și nivelul de umiditate ce se apropie de 90% sunt condiții favorabile apariției și dezvoltării putregaiului cenușiu. În anii ploioși, atacurile Botrytis pot produce pagube importante, provocând pierderi semnificative ale recoltelor. Efectuarea corectă a lucrărilor de îngrijire și aplicarea unor tratamente eficiente vor limita șansele de apariție și proliferare a bolii, crescând calitatea și productivitatea recoltelor.
Măsuri de prevenire a putregaiului cenușiu
Boală cu largă răspândire, putregaiul cenușiu afectează florile, fructele, tulpinile și frunzele. Printre cele mai afectate culturi de legume sunt: culturile de tomate, vinete, ardei, varză. La unele plante, necroza se observă pe frunze prin apariția unor pete de culoare maronie. Infecția cu aceasta ciupercă este diferită în funcție de specie și de faza de vegetație. Pentru adoptarea unor măsuri eficiente de prevenire este esențial să se identifice etapa prin care trece infecția: Germinarea conidiilor; Atacarea țesuturilor gazdă; Evoluția ciupercii în planta gazdă.
Factorii care favorizează apariția putregaiului cenușiu sunt umiditatea ridicată și temperaturile cuprinse între 22 și 24 de grade Celsius. Acești factori reduc perioada de incubație la numai 2 zile și grăbesc apariția bolii. În sere și solarii, apariția bolii este favorizată de aerisirea corespunzătoare, udarea excesivă, folosirea îngrășămintelor în cantități mari și nebulozitatea persistentă.
Cea mai eficientă metodă de protecție a culturilor legumicole constă în aplicarea unor tratamente fitosanitare performante cu fungicide sistemice. Favorizarea instalării bolii în câmp, livezi, solarii și sere crește odată cu întrunirea condițiilor de umezeală, ventilație și luminozitate slabă. Pe lângă aplicarea tratamentelor cu fungicide, printre cele mai importante măsuri de prevenire și îngrijire a culturilor legumicole sunt: Lucrările de pregătire și îngrijire a solului, în special aerisirea și evitarea stresului hidric; Realizarea lucrărilor de copilit, desfrunzit sau cârnit, fără a răni plantele; Folosirea unor soiuri mai puțin sensibile sau a unor hibrizi rezistenți la Botrytis; Utilizarea unor cantităţi optime de fertilizatori, conform cu specificaţiile producătorilor; Îndepărtarea plantelor infectate; Rotația culturilor; Înființarea culturilor în zone cu umiditate scăzută; Plantarea răsadurilor la o distanță adecvată.
Cum protejezi eficient plantele de atacul putregaiului cenușiu?
Putregaiul cenușiu este o boală care afectează un număr mare de plante. Lăsată să evolueze, boala provoacă pagube uriașe în culturi. Pentru protecția culturilor, legumicultorii trebuie să utilizeze tratamente preventive, în special în perioada de după înflorit. Aplicarea unor tratamente adecvate cu fungicide sistemice oferă cea mai bună protecție pentru culturi. Fungicidul Signum® este cea mai inovatoare și optimă soluție de la BASF pentru combaterea putregaiului cenușiu la legume.
Produs inovator din gama AgCelence®, combină două substanțe noi cu acțiune rapidă și poate fi utilizat pentru combaterea putregaiului cenușiu la tomate. Cele două substanţe active, Piraclostrobin şi Boscalid, au moduri diferite de acţiune și oferă o protecţie sporită pentru plante, datorită intervenţiei duble, translaminare şi acropetale. Signum inhibă germinaţia sporilor de Botrytis și creşterea tubului germinativ şi blochează sporularea. Este un fungicid viabil, utilizat cu succes la culturile de tomate din toate regiunile țării. Aplicarea tratamentului Signum se face diferit în funcție de fiecare cultură de legume și de gradul de afectare al acesteia. Dacă la tomate, ardei, vinete și varză se aplică cel mult 3 tratamente, la interval de 7 zile, la salată se aplică cel mult 2 tratamente. Aplicarea se face de la apariția inflorescenței și până când fructele se coc în proporție de 50%, în doză recomandată de 1,5 kg/ha.
Tratamentele efectuate la timp vor preveni apariția și dezvoltarea bolii, reducând pierderile de producție. Un tratament eficient asigură atât o protecție completă a culturii, cât și o recoltă de calitate. Aplicarea tratamentelor fitosanitare împreună cu lucrările corecte de întreținere a solului sunt esenţiale pentru obţinerea unor recolte bogate și sănătoase.
Sursa foto: agro.basf.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau