Cum să întreții peștii dintr-un acvariu. 10 sfaturi esențiale!
Dimensiune font:
Cei care au o fascinație pentru pești și viața acvatică în general se bucură foarte mult de un acvariu în care pot recrea un mic ecosistem adaptat nevoilor acestor înotătoare. Cu toate acestea, este o responsabilitate care necesită o investiție de timp și bani, deoarece un mediu artificial de acest tip poate face viața peștilor care locuiesc acolo să devină mai vulnerabilă dacă nu știi cum să-l întreții.
Dacă vrei să afli cum să păstrezi un acvariu curat, urmează aceste sfaturi extrem de utile, pentru a nu pune în pericol viața peștilor tăi.
Înainte de a ști cum să păstrezi un acvariu curat, este necesar să ai la îndemână tot ceea ce este necesar, atât pentru a curăța regulat acvariul, cât și pentru a garanta igienizarea minimă a apei, în fiecare zi.
1. Cel mai important lucru este să ai un filtru. Există mai multe tipuri de filtre pentru acvarii, atât mecanice, cât și chimice, însă este de preferat să ai cel puțin un filtru biologic. Când adăugăm pești în rezervor, aceștia transportă deja bacterii care secretă amoniac, iar un filtru biologic ajută la descompunerea acestei substanțe în compuși mai puțin dăunători, precum azotatul. Astfel se creează condiții optime pentru viața înotătoarelor care trăiesc în acvarii pești.
2. De asemenea, este important să ai un recipient de plastic pe care să îl folosești atunci când trebuie să extragi sau să adaugi apă în rezervor. Este vital ca acest recipient să fie achiziționat și utilizat exclusiv pentru curățarea acvariului. Dacă este folosit și în alte scopuri de curățare, substanțele chimice din detergenți pot adera la pereții recipientului și apoi pot trece în apa cu care acvariul urmează să fie curățat sau umplut. O astfel de greșeală poate ucide anumite specii care trăiesc în acvarii pești.
3. Pe de altă parte, bureții, cârpele de curățare și alte ustensile și instrumente pe care le folosești la curățarea acvariului trebuie utilizate numai în acest scop. Este recomandat să le cumperi din magazinele specializate în produse pentru acvarii pești, pentru a te asigura că substanțele din care sunt construite nu vor afecta viețuitoarele.
4. Apa pe care o folosești atât pentru întreținerea acvariului, cât și pentru curățarea acestuia, trebuie să fie de o calitate excelentă. Apa de la robinet poate conține substanțe care pot fi potrivite pentru consumul uman în doze minime, dar care pot fi dăunătoare pentru anumite specii de pești. Dacă nu ai altă opțiune, cel mai bine este să folosești un balsam special pentru acvarii pești. Acesta este un produs care neutralizează agenții toxici din apă. Unele persoane aleg să folosească apă de izvor îmbuteliată pentru a umple acvariile. Și, deși aceasta ar fi opțiunea ideală, deoarece este o apă sigură pentru pești, realitatea este că poate fi foarte scump să o faci în mod regulat.
5. Primul lucru de făcut atunci când cureți acvariul este să deconectezi filtrul și încălzitorul. Asta înseamnă că procesul de curățare trebuie făcut cât mai repede posibil. Și, contrar credinței, cel mai bine este să nu scoți peștii din acvariu, pentru că schimbarea mediului și a condițiilor poate genera stres.
6. Nu trebuie să schimbi întreaga apă din acvariu. Cantitatea care trebuie eliminată va depinde de frecvența cu care este curățată. Dacă speli acvariul săptămânal, poți extrage între 10 și 20% din apă. Dacă faci acest proces mai rar sau dacă există pești bolnavi în rezervor, atunci trebuie să îndepărtezi aproximativ jumătate din cantitatea de apă.
7. Dacă există posibilitatea de a avea un sifon, sarcina nu numai că va fi mai rapidă și va necesita mai puțin efort, dar va permite și curățarea pietrișului. Dacă nu ai, poți face asta cu un furtun. În acest caz, un capăt al furtunului se va scufunda în pietriș, în timp ce celălalt capăt va fi conectat cu degetul mare îndreptat spre recipientul în care extragi apa de înlocuit. Scoaterea degetului mare încet va crea efectul de vid necesar pentru curățarea pietrișului.
8. Un alt lucru esențial este să cureți filtrul și părțile componente ale acestuia doar cu apă curată. Dacă filtrul are un burete, verifică regulat starea acestuia, pentru a vedea dacă trebuie înlocuit.
9. Decorul acvariului trebuie, de asemenea, curățat frecvent. Scoate piesele din acvariu și îndepărtează murdăria cu un burete. Dacă piesele sunt foarte mici, poți folosi o periuță de dinți care este utilizată numai în acest scop. Pot fi fierte în apă timp de 10 minute, lăsate să se usuce în mod natural și încorporate din nou în rezervor, odară ce totul este curat.
10. Înainte de a introduce apa curată, asigură-te că este la aceeași temperatură cu apa din acvariu. Apa trebuie înlocuită încet și cu mare grijă pentru a nu deranja peștii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau