Cum să-ți reduci din cheltuielile anuale cu o mașină
Dimensiune font:
Prețul cu achiziția unei mașini este doar începutul. Urmează anual o serie de cheltuieli prevăzute și neprevăzute. Toate îți afectează bugetul, dar contează foarte mult cum le gestionezi.
Anticipează cheltuielile anuale
În afara defecțiunilor care pot apărea pe neașteptate, este bine să te gândești la ce cheltuieli previzibile te așteaptă într-un an cu mașina ta.
Unele sunt mai mult decât evidente. De exemplu, RCA-ul, ITP-ul, impozitul, plata parcării de domiciliu sau schimbul de ulei și al filtrelor. Totodată, mai pot intra în calcul și alte cheltuieli, cum ar fi un set nou de anvelope sau schimbarea unor consumabile, așa cum sunt plăcuțele de frână. Cel mai bine este să ai în vedere perioada limită cu aceste cheltuieli inevitabile. Le poți organiza în așa fel încât să nu creezi, dintr-odată, o gaură prea mare în buget.
Dacă treci printr-o perioadă mai dificilă din punct de vedere financiar sau ai alte planuri cu mașina ta, cum ar fi să o vinzi, poți lua în calcul și un pret asigurare auto pe 6 luni. Și în cazul rovinietei poți alege să o plătești pe o perioadă mai scurtă, în funcție de nevoile de deplasare din afara orașului de domiciliu.
Efectuează reviziile la timp
Ai în vedere toate cerințele și recomandările producătorului auto, pe care le găsești în manualul de utilizare al mașinii, pentru a schimba la timp diverse lichide, precum uleiul din cutia de viteze, sau componente necesare funcționării mașinii tale, așa cum este cureaua de distribuție. Sunt intervenții de bază, care te pot scuti de surpriza unor defecțiuni cu costuri mult mai mari.
În situația în care mașina ta nu mai este în garanție, iar costurile la reprezentanță sunt mari pentru revizii și intervenții, caută un service auto bun, la prețuri rezonabile, care să fie specializat pe marca mașinii tale. Totodată, alege piese auto de calitate, deoarece un preț suspect de mic înseamnă și îndoieli cu privire la eficiența și rezistența lor. Piesele de calitate proastă pot dăuna performanțelor mașinii, aspect ce duce la alte costuri în timp și stres prin service-uri.
Temperează-ți stilul de condus
Stilul de condus agresiv sau sportiv înseamnă și o uzură mai mare a componentelor auto, respectiv consum ridicat de ulei și combustibil.
Plecatul constant cu demaraj sau frânele bruște înseamnă cheltuieli cu anvelopele sau plăcuțele de frână care se uzează mult mai repede. De aceea, mai ales în traficul urban, când ești limitat de multe semafoare, denivelări, treceri de pietoni sau alți participanți la trafic, este recomandat să păstrezi o conduită de condus preventivă și defensivă. Ea ajută atât în siguranța rutieră, cât și în reducerea cheltuielilor cu mașina.
Respectă regulile și evită amenzile
Respectarea lor te va scuti de amenzile de circulație care, după cum bine știi, nu sunt deloc mici. În plus, rămânerea fără permis poate însemna o problemă de mobilitate serioasă, inclusiv cheltuieli care să-ți afecteze activitățile cu munca ori familia.
De asemenea, evită amenzile pentru neplata parcării în locurile publice unde ai treabă. Și acestea sunt destul de costisitoare, iar să mergi la noroc sau să parchezi într-un loc nepermis nu este o soluție. Blocarea roților înseamnă o bătaie de cap în plus. Majoritatea orașelor adoptă un sistem de plată ușor de efectuat prin SMS sau printr-o aplicație dedicată.
Folosește și transportul alternativ
În cele din urmă, folosirea transportului alternativ mai reduce din cheltuielile cu o mașină. Doar simplul fapt că economisești combustibil ar trebui să te motiveze să mai încerci și o plimbare cu metroul, tramvaiul sau bicicleta. În plus, la orele cu trafic rutier intens, poți ajunge mai repede unde ai nevoie.
Concluzia ar fi simplă: nu poți scăpa în totalitate de cheltuieli, însă le poți gestiona și reduce în așa fel încât să te bucuri de utilitatea mașinii.
Sursă foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau