Cum transformi un apartament clasic într-unul open space
Dimensiune font:
Transformarea unui apartament clasic într-unul open space îți va schimba stilul de viață, va spori interacțiunea dintre membrii familiei și va aduce o reorganizare a întregii locuințe. Acestea sunt avantajele reale ale transformării, deși motivele pentru care oamenii aleg o astfel de modificare radicală a apartamentului pleacă de la dorința de a avea mai mult spațiu. Sunt câteva etape pe care trebuie să le parcurgi pentru realizarea efectivă a acestei transformări, iar detaliile precum cele de mai jos îți vor fi de folos.
Ce pereți pot fi înlăturați și cum faci asta
Un proiect de transformare a apartamentului clasic într-unul open space începe cu identificarea pereților care nu fac parte din structura de rezistență, aceștia fiind singurii care pot fi demolați. În funcție de proiect, ia în calcul traseul conductelor de gaz, apă, termoficare, inclusiv locul unde sunt instalate radiatoarele termice și cablurile electrice. Totodată, trebuie întocmit un plan care să reflecte noua delimitare a spațiilor, pentru a stabili dacă elimini complet o structură sau alegi să o reduci doar până la jumătate.
Cel mai des sunt înlăturați pereții care separă camera de zi de bucătărie, cei dintre camera de zi și balcon, precum și cei care delimitează holul, livingul și bucătăria. Zona de tip open space poate include oricare dintre aceste încăperi sau pe toate.
Dărâmarea pereților interiori începe cu dalta și ciocanul, pentru a marca exact suprafața care va fi înlăturată, dar și pentru a testa și identifica duritatea structurii. Ulterior, pentru demolări rapide, vei avea nevoie de o unealtă care să întrunească o serie de calități:
forță de lovire eficientă;
sistem antivibrație;
manometru cu schimbare rapidă a adâncimii;
limitator de adâncime;
mod triplu de acțiune;
reglaj al adâncimii;
funcții multiple de găurire și dăltuire;
ușurință în manevrare și greutate redusă;
alimentare eficientă (acumulatori sau cablu).
Luând în calcul aceste proprietăți, vei putea alege cel mai bun ciocan rotopercutor care să te ajute să finalizezi lucrarea repede și cu foarte puțin efort.
Noua compartimentare și aspectele care contează
După demolare și eliberarea deșeurilor, urmează etapa de finisare și reamenajare. Primul pas este restabilirea traseelor utilităților care au fost modificate (țevi de alimentare cu apă și gaz) și ale cablurilor electrice. Urmează tencuirea capetelor, finisarea acestora și zugrăvirea finală.
Un aspect important este finisarea podelei, fie prin menținerea unei zone delimitate cu prag și finisate diferit cu parchet și gresie, în funcție de zona căreia îi corespunde, fie prin aducerea podelelor la același plan și utilizarea unei pardoseli identice în toată zona open space. Ultima variantă generează un aspectul fluid, continuu și unitar al spațiului, deși, din punct de vedere practic, prima soluție este mai funcțională și mai ușor de întreținut.
Polivalența unui open space vine din amplitudinea spațiului, dar depinde de amenajare. Este important ca finisajele să fie în acord cu noua formă de compartimentare, fiind recomandată alegerea unei culori comune pentru pereți, pentru a susține unitatea.
Delimitarea spațiului și trucuri de amenajare
Caracteristica principală a unui open space o reprezintă coerența și delimitarea unor zone de interes. Ia în calcul aceste câteva aspecte care vor pune în evidență noile volume și vor da o nouă valoare estetică locuinței:
alege un design simetric, pentru că echilibrează spațiul, mai ales pentru piesele mari: canapele, fotolii, inclusiv zona de luat masa;
adaugă detalii individuale, cum ar fi un birou, un spațiu de lectură;
folosește o cromatică bazată pe două culori principale, care să se regăsească în fiecare zonă, și include culori de accent diferite pentru fiecare spațiu individual;
lumina naturală este esențială și, la nevoie, trebuie completată cu surse artificiale, care generează zone de interes;
bucătăria trebuie să beneficieze de lumină intensă, care poate fi completată și de surse ambientale, pentru momentele în care încăperea nu este folosită.
Un spațiu complet deschis ar putea da sentimentul de lipsă de intimitate, care poate fi compensată de „bariere”, prin utilizarea corpurilor de bibliotecă având o înălțime medie și rafturi deschise, canapele sau console (poziționate perpendicular pe pereți), care să separe zona de zi de locul de luat masa. Se pot utiliza și semi pereți (cu înălțimea de 100-120 centimetri) acoperiți cu blat, care pot funcționa ca insule, mese de tip bar sau altele asemenea.
În loc de final, un aspect esențial: verifică dacă este necesară obținerea unei autorizații de construcție pentru lucrarea de reamenajare. Corect este să soliciți ajutorul unui expert, care îți va furniza detaliile legale și tehnice, astfel încât să-ți poți pune cu succes în aplicare planul de transformare a apartamentului.
Sursa foto: Shutterstock.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau