De ce amână femeile maternitatea sau chiar refuză să mai aibă copii
Dimensiune font:
În ultimii ani, rata natalităţii din România a scăzut la cote alarmante. Cauzele sunt multiple, de la infertilitatea la teama femeilor de a face un copil. Numărul copiilor nou-născuţi aproape că s-a înjumătăţit, iar România a ajuns pe ultimele locuri în lume la capitolul natalitate.
Mai mult, statisticile internaţionale arată că ţara noastră are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană.
Românii iau tot mai greu decizia de a face un copil. Sunt tot mai multe cazuri în care nu situația financiară sau cariera sunt principalele motive, ci pur și simplu teama.
Există acea tipologie de femei care își asumă clar faptul că nu vor copii și sunt mulțumite cu decizia lor, dar sunt și multe femei care așteaptă acel moment când se vor simți pregătite, însă nimeni nu poate explica exact ce înseamnă acest “pregătit”. O situație financiară bună, o relație stabilă, o locuință, sănătate în condiții normale reprezintă factori importanți, dar și în aceste cazuri sunt femei care tot se tem să facă acest pas.
Așa ajung să tot amâne până când, uneori, e prea târziu. Specialiștii spun că de fapt ar fi vorba de o neasumare, de dorința de a “copilări” și de a se bucura de libertate.
„Întâlnim la ora actuală femei realizate pe plan profesional şi social care din punct de vedere psihologic se comportă precum adolescentele care mai au de copilărit sau femeile bărbat, care ele, lor, îşi sunt suficiente. Când vorbim despre maternitate vorbim despre asumare. Asumarea feminităţii, sexualităţii, angajamentului”, spun specialiștii. Ultimele date oficiale mai arată că multe dintre românce fac un copil între 30 şi 40 de ani, depăşind chiar şi vârsta până la care este recomandat să nască, adică 35 de ani. După această vârstă, specialiştii avertizează că există riscuri tot mai mari pentru mamă şi pentru copil.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau