Fericirea ne este scrisă în ADN
Dimensiune font:
O dată cu noul an, ne pregătim să începem o pagină nouă din viaţa noastră * ne stabilim obiective, wishlist-uri, şi ne dorim să avem un an mai bun şi mai productiv ca până acum * înainte de toate acestea, ne dorim fericirea
Se spune că scopul existenţei noastre este de a fi fericiţi. Orice persoană îşi doreşte acest lucru, însă cum şi când putem spune ca avem parte de acest sentiment? „În esenţă, noi, oamenii, putem găsi fericirea în lucruri mărunte: interacţiuni scurte, un zâmbet schimbat cu cineva întâlnit în cursul zilei, deoarece totul se bazează pe conexiunile dintre oameni. Cu toate acestea, fiecare persoană este unică. Ceea ce aduce fericire unuia s-ar putea să nu aibă acelaşi efect asupra altora. Totuşi, pentru majoritatea dintre noi, fericirea este strâns legată de sentimentul de satisfacţie, de evitarea sentimentelor de invidie, de exprimarea iubirii faţă de ceilalţi şi de dezvoltarea unei rezilienţe emoţionale şi mentale”, spune dr. Petronela Nechita, medic primar la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi.
Medicul spune că este în firea umană să ne dorim fericire, dar trebuie să fim atenţi că fiecare dintre noi avem o viziune proprie referitoare la acest lucru, conform dorinţelor şi aşteptărilor fiecăruia dintre noi. „Fericirea este o stare subiectivă, ce presupune abilitatea unei persoane de a experimenta mai multe sentimente pozitive decât negative. Astfel, se consideră că fericirea este caracterizată de emoţii pozitive sau plăcute, de la mulţumire la bucurie intensă. Totuşi, aceasta este mai mult decât o simplă stare de spirit. Fericirea durabilă, cea autentică, constă mai ales într-un sentiment profund şi stabil de bine. Depăşeşte o dispoziţie bună sau o viaţă lipsită de griji; este un mod de gândire şi de trăire pe care îl putem controla”, spune dr. Petronela Nechita.
„Oferă şi primeşte îmbrăţişări zilnic”
Potrivit unor specialişti din domeniul sănătăţii mintale, fericirea depinde în proporţie de 50% de genele noastre, 10% de circumstanţele vieţii, iar 40% de propriile noastre acţiuni. „Oamenii sunt fericiţi dacă aleg să fie. Cu alte cuvinte, deţinem controlul asupra propriei fericiri. Chiar dacă nu am reuşit să ofer un răspuns specific la întrebarea ce este fericirea, poate ar fi mai indicat să ne îndreptăm atenţia asupra modului în care putem dezvolta o strategie pentru a creşte nivelul de fericire”, spune dr. Petronela Nechita.
Prin practicarea recunoştinţei, facem primul pas spre a ne îmbunătăţi starea de spirit (dedicând câteva minute zilnic pentru a medita asupra gândurilor pozitive). Un alt pas important este evitarea gândirii excesive, care nu este echivalentă cu rezolvarea problemelor şi este complet inutilă.
Practicarea mindfulness-ului, adică a trăirii în momentul prezent cu deschidere şi curiozitate, contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii noastre fizice şi mentale în multiple moduri. „Oferă şi primeşte îmbrăţişări zilnic. Adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos, prin alimentaţie echilibrată şi practicarea regulată a unui sport, este un alt pas esenţial în construirea unui tablou complet al fericirii”, spune dr Petronela Nechita.
Uneori, însă, tindem să confundăm satisfacţia cu adevărata fericire. „Dependenţele, precum cumpărăturile compulsive, afacerile şi cheltuielile excesive, reprezintă doar câteva dintre căile prin care unii dintre noi încearcă să atingă starea de fericire”, spune dr. psihiatru Petronela Nechita.
Totuşi, pentru a fi cu adevărat fericit, este esenţial să avem o dispoziţie pozitivă când ne gândim la viitor. „La începutul anului, sărbătorile de iarnă ne relaxează şi ne stimulează să alcătuim fiecare o listă de dorinţe pentru anul respectiv. Prin urmare, simpla acţiune de a scrie anumite dorinţe pe hârtie generează o emoţie pozitivă şi o stare de mobilizare. Aşadar, unii dintre noi îşi creează liste de dorinţe pentru diferite perioade: pe săptămâni, luni sau chiar pentru întregul an. O listă de dorinţe şi rezoluţii, expusă într-un loc vizibil, pentru a-şi atinge scopul. Desigur, toţi avem nevoie de obiective care să ne motiveze, iar acestea trebuie să fie suficient de interesante pentru a ne entuziasma, dar totodată este crucial să fie şi realizabile. Dacă încercăm să atingem imposibilul, ne expunem la un stres suplimentar şi inutil în viaţa noastră”, spune dr. Petronela Nechita.
Stabilirea unor obiective realiste ne oferă o direcţie în viaţă şi ne induce o stare de mulţumire şi satisfacţie după ce le îndeplinim. Facem acest lucru poate pentru că suntem convinşi că acestea sunt motoarele acţiunilor şi comportamentelor noastre.
Obiectivele ar trebui să fie SMART, adică simple, măsurabile, realizabile, realiste din punct de vedere al resurselor necesare de timp. „Se consideră că diferenţa dintre oamenii de succes şi cei care nu progresează rezidă în ambiţie. Ambiţia te energizează, te propulsează spre realizarea obiectivului mult dorit. Ambiţia reprezintă o luptă pentru succes şi putere, contribuind la dezvoltarea încrederii în sine şi a voinţei. Ambiţia este forţa care te automotivează pentru a atinge sau a realiza un scop sau dorinţă. Ea te ajută să îţi dai un sens vieţii, să-ţi creezi un obiectiv, să atingi un ţel. Totuşi, pentru ca aceste obiective să fie atinse, ambiţia trebuie să fie însoţită de voinţă şi perseverenţă”, spune dr. Petronela Nechita.
Valorile definesc ceea ce este esenţial pentru noi
Gândul că în prezent trebuie să iei decizii importante poate genera presiune. „Poate ai dori să ai o busolă care să te ghideze, care să-ţi indice ce şi cum să faci astăzi pentru fericirea de mâine. Deciziile pe care le luăm, alegerile noastre, modul în care interacţionăm cu alţii, şi comportamentele adoptate sunt toate ghidate de valorile personale. Valorile noastre definesc ceea ce este esenţial pentru noi şi sunt sursa motivaţiei noastre în orice demers. Aşadar, este vital să ne evaluăm periodic valorile şi să ne asigurăm că trăim în armonie cu acestea pentru a duce o viaţă autentică şi împlinită. Valorile se pot împărţi în funcţie de rolul lor în viaţa noastră. De exemplu, succesul profesional, echilibrul în familie sau sănătatea fizică sunt valori- scop, reflectând obiectivele pe termen lung pe care ne angajăm să le atingem. În schimb, onestitatea, respectul sau empatia sunt valori care mijlocesc interacţiunile noastre şi modul în care ne conectăm cu ceilalţi în diverse situaţii”, spune dr Petronela Nechita. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau