FOTO/VIDEO - Un savant român din Statele Unite a descoperit tribul cel mai sănătos din lume
Dimensiune font:
Un savant român din Statele Unite, Andrei Irimia, plecat de 17 ani din țară, cercetează de mai multă vreme viețile băștinașilor Tsiname , despre care se spune că au „cele mai sănătoase inimi” din lume. Profesor la Universitatea „Leonard Davis School of Gerontology” din Los Angeles, Andrei Irimia, a publicat rezultatele unei cercetări ample a băștinașilor Tsiname, din pădurea Amazonului din Bolivia, pe 26 mai.
Printre altele, studiul arată că la membrii tribului se micșorează creierul cu o viteză de până la 70% mai mică decât a celor care trăiesc în zonele industrializate.
„Studiul pe care l-am publicat este despre poporul indigen Tsimane din bazinul amazonian al Boliviei. Dintre toate populațiile studiate de oamenii de știință, aceasta are cea mai scăzută prevalență a aterosclerozei coronariene, o condiție medicală care constă în acumularea de grăsimi, colesterol și alți compuși biochimici pe pereții arterelor coronare. Această prevalență scăzută reflectă faptul că riscul multor boli de inima este foarte mic în această populație.
Studiul pe care l-am publicat cu colaboratorii mei indică faptul că, în ciuda nivelului ridicat de inflamație sistemică, care există la acești băștinași sud-americani, ei au și cea mai scăzută rată de micșorare a volumului creierului. Acest fapt sugerează că populația Tsimane are un risc foarte scăzut de atrofiere a creierului, un fenomen asociat nu numai cu îmbătrânirea, ci și cu multe boli neurologice, cum ar fi maladia Alzheimer.
Populația unică pe care continui să o studiez are un stil de viață asociat cu un regim alimentar foarte sănătos și cu mult exercițiu fizic zilnic. Așadar, studiul nostru confirmă faptul că stilul de viață al băștinașilor Tsimane este nu numai protectiv împotriva afecțiunilor cardiace și neurologice, dar și împotriva efectelor cronice ale inflamației sistemice din corp”, a declarat profesorul Andrei Irimia, pentru ziare.com.
Potrivit profesorului, dieta zilnică a băștinașilor include multe fructe și legume cultiate fără pesticide, pește, precum și cărnuri cu un conținut scăzut de grăsime. De asemenea, aceștia nu mănâncă semipreparate sau alimente care conțin zahăr rafinat, produse comune în dieta occidentală.
„Pentru a mări probabilitatea de a ajunge la o vârstă înaintată, trebuie să adoptăm și să menținem un stil de viață care să micșoreze riscul afecțiunilor cardiace, metabolice și neurologice. Putem realiza acest lucru dacă facem exerciții fizice în fiecare zi și dacă adoptăm un regim alimentar sănătos, care să conțină multe fructe, legume și pește, și care să aibă cât mai puține produse semipreparate sau mâncăruri care conțin multă sare și zahăr rafinat. Este important să evităm produsele agricole tratate cu pesticide sau cu îngrășăminte chimice. De asemenea, nu este recomandat abuzul mâncărurilor care conțin grăsimi de origine animală, aditivi sau conservanți chimici, din cauza faptului că sunt dăunători sănătății”, a mai spus cercetătorul Andrei Irimia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau