Impactul sustenabilității: 3 beneficii care impun noi direcții pe piața muncii
Dimensiune font:
Impactul sustenabilității: 3 beneficii care impun noi direcții pe piața muncii
Dinamica impusă de piața muncii duce la schimbări de importanță strategică atât pentru angajați, cât și pentru companii. În timpul pandemiei, unele dintre conceptele-cheie erau flexibilitatea și posibilitatea de a lucra de oriunde cu un program adaptat. Acum, se face trecerea spre sustenabilitate asumată și integrată. Perioada de acum 2-3 ani a condus spre conștientizare și nevoie concretă de integrare cu mediul înconjurător.
Angajații sunt tot mai interesați de acțiunile concrete ale companiilor în construirea și dezvoltarea unei strategii de sustenabilitate. Citește mai departe de ce ai nevoie de ea și care sunt cele mai importante 3 beneficii ale implementării acesteia în cadrul companiei tale.
1. Motivarea suplimentară a angajaților
Sustenabilitatea oferă beneficii suplimentare prin resursele strategice și compatibilitatea dintre valorile angajaților și cele ale companiei. Aceștia vor dori să se implice mai mult într-un business vizionar, de încredere și care impune o direcție într-un astfel de viitor. Iar un mediu de lucru sănătos înseamnă o stare emoțională care influențează pozitiv gândirea logică, nivelul de performanță și capacitatea de a lua decizii.
Potrivit unui sondaj realizat de către Genesis Property, compania fondată de antreprenorul Liviu Tudor, peste 50% dintre angajați vor ca angajatorul să fie implicat în protecția mediului, iar 48% ar prioritiza lucrul într-o companie activă în acțiuni pentru comunitate. Printre aspectele de care aceștia mai sunt interesați, se află eficiența clădirii din punct de vedere energetic și gradul de expertiză a riscului seismic. Astfel, clădirile şi spațiile de lucru care vor implementa acest lucru vor oferi credibilitate prin acțiunile întreprinse și vor fi considerate atractive.
2. Impactul pozitiv asupra costurilor
Clădirile care folosesc surse regenerabile pot reduce semnificativ costurile, cu impact pozitiv asupra veniturilor generale, prin menținerea unui echilibru pe termen lung. De exemplu, Ernst & Young a realizat un studiu bazat pe răspunsurile oferite de 525 de manageri din cadrul lanțului de aprovizionare al unor corporații privind practicile de sustenabilitate. Rezultatele arată ca 60% dintre aceștia consideră că reducerea costurilor reprezintă unul dintre motivele-cheie pentru implementarea unei strategii coerente și vizionare.
Cheltuielile legate de energie pot fi diminuate prin folosirea panourilor solare, a iluminatului inteligent, a senzorilor de mișcare, a soluțiilor pentru încălzirea și ventilarea spațiilor, a electrocasnicelor adaptate energetic sau a spațiilor pentru încărcarea mașinilor electrice. Pentru resursele de apă, se pot folosi senzori de măsurare și notificare în cazul depășirii unui anumit volum de consum. O altă variantă este colectarea apei de ploaie și utilizarea ei în diferite scopuri, precum udarea spațiului verde de care dispune clădirea de birouri.
Politica de gestionare a deșeurilor presupune, pe lângă obligațiile legale, utilizarea unui sistem de management sustenabil. Iar pentru un impact mai mic asupra mediului, se recomandă construirea și mentenanța clădirilor de birouri din materiale cu o amprentă de carbon redusă.
3. Crearea unei imagini pozitive pentru companie
Practicile de sustenabilitate aduc beneficii suplimentare și oferă oportunitatea de a face parte dintr-o echipă puternică și dintr-un mediu de lucru axat pe performanță. Angajații au încredere că își lasă amprenta într-un mod pozitiv și vor evolua în susținători activi ai unui astfel de mediu. În paralel, compania își va consolida imaginea pe care o are în fața consumatorilor, furnizorilor și investitorilor. În acest context, strategiile de marketing și de comunicare atent structurate și implementate vor transmite mesajele potrivite fiecărei categorii într-un mod echilibrat.
Xerox, Unilever, Schneider Electric, Puma, Sanofi, Henkel, Samsung și Société Générale fac parte din lista Lista Top 100 companii sustenabile la nivel mondial, conform Corporate Knights. Inițiativele acestora pot fi considerate studii de caz și analizate în cadrul businessului tău pentru obținerea unor informații valoroase.
Mediul de lucru va evolua și va oferi noi provocări zilnice. O viziune clară asupra viitorului va ține pasul cu schimbările, dar este nevoie și de flexibilitate. Acest lucru se poate realiza prin sustenabilitate, colaborare cu angajații și o gestionare inteligentă a oportunităților pentru o afacere de durată și de succes.
Sursă foto: Freepik
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau