Importantă structurării discursului: cum să îți organizezi ideile
Dimensiune font:
Importantă structurării discursului: cum să îți organizezi ideile
Îți amintești cum a decurs ultimul discurs la care ai participat? A fost unul captivant sau, mai degrabă, te-a plictisit teribil? Există situații în care persoanele aflate în postura de speakeri au foarte multe lucruri interesante de spus, însă nu reușesc să-și găsească toate cuvintele și nici să lege ideile într-un mod armonios. Din fericire, prin exercițiu și ajutor specializat, poți depăși această situație și să devii un om cunoscut pentru felul în care vorbește, pentru felul în care își prezintă ideile și reușește să-i motiveze pe alții. În rândurile următoare, vom explora împreună importanța structurării discursului și vom analiza modalitățile prin care poți să-ți organizezi ideile. Citește în continuare, este mai ușor decât îți imaginezi!
De ce este important să fii un bun speaker?
Pentru început, trebuie să știi de ce abilitatea de a vorbi în fața publicului este esențială pentru succesul tău profesional. Fie că ești lider sau deții o funcție de execuție, mai devreme sau mai târziu, va fi necesar să-ți prezinți ideile. Abilitatea de a vorbi clar și concis, pe înțelesul tuturor, nu doar că îți va ușura munca, dar îți poate asigura și o promovare. Apoi, este de la sine înțeles că cei care pot vorbi cu ușurință în fața audienței de orice fel își pot crește vizibilitatea brandului personal. Te-am făcut curios? Poți cere și tu ajutor specializat pentru a afla mai multe despre tot ceea ce înseamnă public speaking.
Cum pregătești un discurs?
Trebuie să prezinți un discurs în fața colegilor sau în fața potențialilor colaboratori? Atunci, este clar că nu urmează să participi la un concurs de improvizație, ci trebuie să te pregătești temeinic. Cei care au cel puțin un curs de management la activ știu că un speech bine pregătit de acasă este 90% livrat. Iată care sunt cele mai importante aspecte de care să ții cont în construirea discursului tău:
· Asigură-te că știi cui te adresezi – Este foarte important să știi cine este publicul tău, care sunt așteptările oamenilor, din ce categorie de vârstă fac parte, care sunt interesele lor și ce îi face să fie prezenți în sală. Un discurs trebuie adaptat în funcție de public.
· Alege tema în funcție de scop – Dacă ar fi să ne gândim la viața de zi cu zi, la rutina fiecăruia dintre noi, am realiza că scopul este important pentru orice acțiune pe care o întreprindem, este motorul deciziilor noastre. Asigură-te că ți-ai definit foarte bine scopul și obiectivele și adaptează-ți tema în funcție de cerințele organizatorilor, dacă este cazul.
· Documentează-te – Înainte de a pune ideile în ordine, trebuie să te asiguri că deții toate informațiile necesare pentru a sta în fața oamenilor și a discuta despre acest subiect. Publicul are nevoie și de cifre exacte, dar și de surse care să facă mult mai credibil discursul tău.
· Nu uita de storytelling – În esență, oamenii au nevoie de o poveste pentru a asimila mult mai ușor noile informații. Adaugă documentării și o scurtă povestioară, care poate fi una personală, improvizată sau împrumutată. Sigur îi vei cuceri!
· Nu rata încheierea – Sunt cazuri în care oamenii ratează încheierea discursului din criză de timp. Asigură-te că nu faci asta și, mai mult, oferă publicului o idee sclipitoare, o frază care să îi îndemne la acțiune.
Hai să legăm ideile cu fir roșu!
Înainte de final, trebuie să discutăm puțin și despre firul roșu, acel fir care leagă toate ideile între ele și face ca acestea să facă parte dintr-un întreg. Alege o temă principală, împarte ideile și asigură-te că trecerea de la una la alta este una cursivă. În acest fel, prezentarea va fi ușor de urmărit, mai ales dacă fiecare idee duce la mesajul cheie al prezentării tale. Structurează-ți prezentarea în mai multe părți cu mesaje reprezentative și folosește-te de expresii, precum: „În primul rând”, „În al doilea rând”, „Pentru început”, „De asemenea”, „Totodată“, ”În continuare” etc.
Așadar, dacă și tu îți dorești să devii un bun speaker, asigură-te că îți faci temele de acasă. Structurează-ți discursul și ai grijă ca fiecare idee să facă parte din aceeași poveste principală.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau