MARȘ PENTRU PĂDURILE IAȘULUI

poza-padure-(1)_optimized

Dimensiune font:

| 31-05-2024 14:36

MARȘ PENTRU PĂDURILE IAȘULUI


Stimate doamne și stimați domni,

Direcția Silvică Iași vă impărtășește și înțelege grija și îngrijorarea față de starea pădurilor județului Iași, fiind receptivă la opiniile oricărui cetățean care semnalează nereguli cu privire la activitatea de gospodărire și îngrijire a acestora, semnalări ce ajută la luarea tuturor măsurilor impuse de legislația care guvernează regimul silvic.
Vă asigură că, în calitate de principal administrator și prestator de servicii publice silvice al/pentru fondul forestier, indiferent de forma de proprietate, prin specialiștii săi, a asigurat o gospodărire durabilă a pădurii și o conservare optimă a biodiversității acesteia, respectând toate reglementările din domeniul regimului silvic.
În procesul de gospodărire durabilă și conservare a biodiversității pădurii s-a ținut cont de următoarele principii:
- asigurarea continuității;
- asigurarea integrității;
- asigurarea unei stări fitosanitare corespunzătoare;
- majorarea suprafeței fondului forestier;
- primordialitatea funcțiilor eco-protective ale pădurii;
- creșterea rolului educativ, recreativ și social al acesteia;
- creșterea rolului pădurii ca factor determinant de mediu;
- adaptarea modului de gospodărire durabilă și conservare a biodiversității pădurii la planurile de management ale ariilor naturale protejate existente;
- creșterea rolului pădurii în dezvoltarea comunităților rurale.
Vă asigurăm că, din pădurile cărora le asigură administrarea sau serviciile silvice, prin ocoalele silvice din structura D.S. Iași, nu s-a recoltat, în nici un an, mai mult de 2,7 m3/an/ha, față de creșterea anuală de 5,7 m3/ha. Rezultă o acumulare de fond lemnos pe picior de 3,0 m3/an/ha. Acesta fiind și unul din motivele pentru care în pădurile aflate în portofoliul de administrare sau servicii silvice al D.S. Iași se regăsește fond lemnos pe picior de cea mai bună calitate și valoare economică din speciile stejar, gorun, tei, cireș, frasin, paltin, carpen, iar în Ocolul Silvic Dobrovăț se regăsesc, în regim de unicat, arbori de plută.
Precizăm, totodată că, în aceste păduri, se execută numai lucrări de îngrijire a regenerărilor, degajări, curățiri, rărituri, igienă și tăieri de regenerare, prin care se asigură capacitatea arboretului de a îndeplini funcțiile: eco protective; sociale, economice și de regenerare a pădurii, astfel încât să îndeplinească, în condiții optime, rolul educativ, recreativ, social, factor de mediu, economic și fără să se creeze conflicte sociale în rândul populației din zonă.
Să nu uităm că, prin acțiunea nesăbuită, în instanță, a Fundației Agent Green, sprijinită, susținută și încurajată de o fundație din județul Iași, s-a interzis, timp de doi ani, aplicarea prevederilor amenajamentelor silvice în pădurile administrate de ocoalele silvice Lunca Cetățui și Dobrovăț. Efectul acestei acțiuni nesăbuite a fost acela că, s-au creat mari prejudicii, atât tehnice, cu privire la stadiul de evoluție al arboretelor, prin afectarea compoziției, regenerării, dezvoltării, stării de sănătate, cât și sociale, prin faptul că, populația din unitățile administrativ teritoriale de pe raza de activitate a acestor două ocoale silvice, a fost obligată să se aprovizioneze cu lemne pentru încălzirea locuințelor și nevoi găspodărești de la distanțe de zeci de km.
Dacă s-ar fi respectat în totalitate această interdicție timp de doi ani ar fi însemnat să nu se asigure nici paza pădurii, situație care ar fi condus la un dezastru cu privire la continuitatea și integritatea pădurii.
De asemenea, trebuie să se cunoască faptul că, balanța fondului forestier al județului Iași a crescut după anul 1948 cu cca 18.000 de ha, prin promovarea programului de introducere în circuitul productiv a terenurilor degradate și inapte folosințelor agricole, prin împădurirea acestor terenuri.
La data de 01.01.1990 fondul forestier, proprietate publică a statului, din județul Iași, însuma 96.000 ha, iar după anul 1991, odată cu aplicarea prevederilor legilor fondului funciar și a retrocedării acestuia către foștii proprietari, a rămas în suprafață de 64.290 ha.
Municipiul Iași, al doilea oraș ca populație după București, este cel mai sărac în spații verzi, dar prin împădurirea (după anii 1950) trupurilor de pădure Cetățuia, Galata, Ciric, Țicău, Cărlig, Vlădiceni, Bucium, Păun, s-a constituit Centura Verde a Iașului în suprafață de cca 1.000 ha.
În ceea ce privește îngrijorarea că, în pădurile din „zona rezervației naturale de la Repedea și în pădurea de la Cetățuia” se vor creea premise ca, prin planurile urbanistice zonale, să se transforme fondul forestier în teren construibil, vă asigurăm că sunt simple speculații sau zvonuri, deoarece prin Legea nr. 46/2008, Codul silvic, se interzice introducerea pădurilor în intravilanul localităților, respectiv reducerea fondului forestier național, cu excepția cazurilor, clar, prevăzute de această lege, dar cu compensare în raport de 3/1 sau 5/1 cu terenuri care să fie împădurite și introduce în fondul forestier național.
În contextul celor mai sus precizate vă asigurăm de toată disponibilitatea de a vă pune la dispoziție orice informație legată de modul de gospodărire a pădurilor și de respecatare a regimului silvic, de a fi receptivi la orice sugestie pe care o faceți și care are legătură cu modul de gospodărire a pădurilor sau comportametul neadecvat al unor salariați, respectiv de a fi alături de dumneavoastră în orice acțiune credibilă care vizează pădurile județului Iași.

Cu stimă,


DIRECTOR
Gabriel DONCEAN
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Cele zece porunci, afișate în școlile din Louisiana
20/06/2024 15:35

Autorităţile din Louisiana au impus, miercuri, afişarea celor „Zece Porunci” in toate sălile de clasă din acest stat conservator din sudul Statelor Unite. Această premieră a reaprins dezb ...

Lejeritate și grație - pantofi balerini pentru fiecare femeie
20/06/2024 13:08

 Balerinii de damă sunt printre cele mai versatile articole de incăltăminte din garderobă. Cu designul usor de recunoscut, acestia reusesc să se integreze perfect in orice tinută, oferindu-ti un aer ...

Caracteristicile-cheie pentru iOS 17
20/06/2024 12:56

Caracteristicile-cheie pentru iOS 17 Apple s-a străduit intotdeauna să fie lider in crearea si imbunătătirea tehnologiei usor de utilizat. Din perspectiva unui utilizator, lansarea iPhone 15 si a actual ...

Evoluția decorațiunilor de Crăciun
19/06/2024 13:19

 Decorarea bradului de Crăciun este una dintre cele mai indrăgite traditii ale sărbătorilor de iarnă. De-a lungul secolelor, ornamentele si decorurile utilizate au evoluat semnificativ, reflectand sch ...

Floarea de frangipani, simbol al frumuseții și spiritului
16/06/2024 14:41

Floarea de Frangipani, cunoscută si sub denumirea stiintifică Plumeria, este un simbol al frumusetii si al spiritualitătii in multe culturi din intreaga lume. Originară din zonele tropicale ale Americii Cen ...

Grijile pe care oamenii de peste 80 de ani regretă că și le-au făcut când erau tineri. Mărturisirile care te vor pune pe gânduri
15/06/2024 22:46

 Între probleme financiare, probleme de relatii si probleme de sănătate, există o multime de griji de-a lungul vietii noastre. Potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, aproximativ o treime di ...

Bârfa, firul nevăzut dintre oameni
14/06/2024 07:58

Cand ne gandim la barfă, deseori ne imaginăm soapte indiscrete si judecăti pripite, dar acest fenomen este mult mai profund si mai semnificativ decat pare. Barfa nu este doar un schimb superficial de informa ...

  Neîncrederea, ruina din suflet
12/06/2024 16:51

Neincrederea este un sentiment complex si profund, care poate avea efecte majore asupra vietilor noastre. Acest sentiment poate afecta relatiile personale si profesionale, influentand modul in care interaction ...

Pericolul demotivării
11/06/2024 18:37

  Demotivarea este un fenomen psihologic complex care afectează indivizii la nivel personal si profesional. Ea apare atunci cand există o scădere a motivatiei de a realiza anumite activităti sau obiec ...

Românii sunt tot mai puțini și mai bătrâni
10/06/2024 13:45

Peste 11.800 de copii s-au născut in luna aprilie a acestui an, in creştere cu 13,6% faţă de martie, insă sporul natural s-a menţinut negativ (-7101), numărul persoanelor decedate fiind de 1,6 ori mai ma ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei