Motive pentru alegerea unui televizor smart
Dimensiune font:
Televizoarele smart au cunoscut o creștere a popularității începând cu anul 2010, când majoritatea brandurilor consacrate aveau implementată această funcție în produsele lor. Astfel, în anul 2015, jumătate dintre televizoare aveau deja implementate funcții de tip smart. Putem spune că, într-o anumită măsură, aceste dispozitive au avut un rol în popularizarea internetului chiar și în rândul persoanelor vârstnice. Dacă în trecut era dificil să convingi o persoană de vârsta a treia să utilizeze internetul, utilizarea facilă oferită de televizorul smart face astăzi posibilă urmărirea conținutului video de pe canalele de streaming sau comunicarea prin intermediul aplicațiilor precum Skype, de către persoanele de orice vârstă. Fără să exagerăm, funcția smart, este considerată must have pentru orice televizor de ultimă generație și nu numai, deoarece în prezent găsim cu ușurință chiar și televizoare de buget care au inclusă această funcție.
Smart TV reprezintă o denumire generică pentru televizoarele inteligente, denumirea fiind un consens acceptat între principalii producători de televizoare. Cele mai importante funcții care fac un televizor să fie smart sunt capacitatea de a se conecta la internet și existența unui procesor intern alături de o memorie care să-i permită să ruleze sistemul de operare cu aplicațiile adaptate pentru acesta. Altă funcție specifică este opțiunea de a viziona conținut multimedia offline prin conectarea unui memory stick sau a unui hard extern la portul USB, sau conectarea la dispozitive precum smartphone-ul, tableta sau asistentul vocal cu ajutorul conexiunilor de tip Wi-Fi sau bluetooth. Cea mai nouă funcție smart este dată de recunoașterea vocală pentru opțiunea de modificare a volumului sau cea de schimbare a canalelor și a aplicațiilor.
Sisteme de operare SmartTV cu funcții de ultimă oră
Dacă, la apariția primelor televizoarele smart, singurul sistem de operare existent era Android, astăzi avem la dispoziție o gamă variată de sisteme de operare adaptate pentru televizoarele smart. Cele mai cunoscute sisteme de operare sunt Tizen, care este dezvoltat de Samsung, webOS, dezvoltat de cei de la LG, Android TV, care este dezvoltat de cei le la Google și utilizat cu precădere de producători precum Sony, Philips, Sharp sau Hisense, MyHomeScreen dezvoltat de Panasonic, Amazon și Roku. În privința sistemelor de operare webOS și TizenOS, nu puțini sunt cei care au observat asemănările izbitoare dintre acestea în privința modului în care este construită interfața grafică. Cu toate acestea, webOS se pare că excelează prin claritate și funcția simplă de navigare prin meniu.Unii producători de televizoare, pentru a oferi o paletă variată, pun la dispoziție mai multe variante de software pentru modelele de televizoare pe care le oferă. Și softurile diferă între ele, modele de televizoare de buget precum TCL, Hitachi și Hisense oferind sisteme de operare cum este Roku, ce au încorporate funcțiile de bază enumerate mai sus, specifice unui astfel de sistem de operare pentru SmartTV.
Atunci când vorbim de opțiuni smart avansate ne referim la caracteristici precum: modalitatea de derulare a ecranului care poate fi realizată nu doar din telecomandă ci și cu ajutorul unor butoane sau bare de scroll montate dedesubtul ecranului sau pe telecomandă, comanda vocală de schimbare a aplicațiilor sau a canalelor, modalitatea de sortare a serviciilor puse la dispoziție de către aplicație sau modalitatea de afișare a acestora, precum caruselul 3D și, nu în ultimul rând, revelația din domeniu, și anume conectarea acestora la asistenții vocali Google sau Alexa.
Un bun exemplu pe această nișă este oferit de televizoarele Sony ce au implementat suport pentru boxa wireless Google Home care, cu ajutorul funcției de voice control, permite aplicației să înțeleagă o gamă largă de comenzi și chiar adăugarea unora noi pentru accesarea prin intermediul acesteia, în viitorul nu foarte îndepărtat, a altor dispozitive din încăpere. Mult mai răspândită este opțiunea de conectare la asistentul vocal Alexa, care, prin intermediul boxei wireless Amazon Echo Dot, te ajută să transmiți comenzi asistentului vocal, funcție implementată în majoritatea sistemelor de operare de top precum Tiezen, weOS, AndroidTV, MyHomeScreen. Cu toate acestea, spre deosebire de toate celelalte sisteme de operare, sistemul AndroidTV iese se evidențiază prin cea mai mare diversitate de aplicații puse la dispoziție la acest moment, aspect deloc neglijabil atunci când vine vorba de pasionații de tehnologie.
Diferența dintre un un SmartTV și IoT
Datorită multitudinii de opțiuni specifice sistemelor de operare, unii ajung să facă o confuzie prin asocierea IoT (Internet of Things, trad. Internetul obiectelor) cu televizoarele inteligente, prin simplul fapt că acestea sunt capabile să redea printr-o conexiune de tip wireless conținutul de pe un smartphone, sau prin faptul că se pot conecta la orice alt dispozitiv inteligent, precum asistentul vocal. Este adevărat faptul că avem înglobate aici suficiente aspecte care pot induce impresia că avem de-aface cu un dispozitiv de tip IoT. Acestea, însă, nu pot fi încă considerate dispozitive asociate IoT deoarece nu pot funcționa fără controlul sau intervenția umană, sau fără intermedierea realizată de un asistent vocal. Dispozitivele IoT sunt obiecte conectate între ele printr-o rețea și care sunt făcute „inteligente” prin implementarea unui senzor care le ajută să comunice cu celelalte obiecte. Probabil că nu va mai trece mult timp până când televizoarele vor putea realiza singure o conexiune de tip IoT cu celelalte dispozitive, însă acest lucru nu s-a întâmplat încă.
Oricare ar fi tipul de sistem de operare în funcție de care îți vei alege televizorul, fie că este un sistem de operare specific unui televizor de buget, care îți pune la dispoziție aplicațiile de bază, sau un televizor ce dispune de un sistem de operare ce are implementate funcții avansate, trebuie să ai în vedere și faptul că că tehnologia din domeniu nu va rămâne pe loc și că producătorii pregătesc mereu funcții noi cu care sunt gata să te surprindă. Se pare că viitorul pe care ni-l imaginam ieri nu mai este atât de departe astăzi. Tu însă vei alege tipul de televizor smart care se pliază cel mai bine nevoilor tale.
Surse foto: Tech Daily, Dario, Bence Boros.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau