O bătrână din Buzău a folosit ani de zile o piatră drept opritor de ușă, până când s-a descoperit că aceasta valorează un milion de euro
Dimensiune font:
În județul Buzău, România, o femeie dintr-un sat izolat a trăit alături de o comoară remarcabilă fără să știe. Cu zeci de ani în urmă, ea a găsit o piatră grea într-un râu și a crezut că este doar o piatră. Neștiindu-i valoarea, a folosit-o ca opritor de ușă în casa ei. Această piatră s-a dovedit a fi cea mai mare pepită de chihlimbar din lume.
Județul Buzău este renumit pentru zăcămintele sale de chihlimbar, iar satul femeii, comuna Colți, este deosebit de bogat în această piatră semiprețioasă. Mulți localnici, inclusiv femeia, au dat peste bucăți de chihlimbar în albia râurilor, dar nu și-au dat seama de valoarea lor. Într-o zi, în timp ce se plimba pe lângă un pârâu, femeia a observat o piatră mai mare și mai grea decât de obicei și a luat-o acasă. Nu știa că era vorba de o pepită masivă de chihlimbar. Chiar și atunci când casa ei a fost spartă, hoții nu au recunoscut valoarea „bolovanului” de lângă ușă și l-au lăsat neatins.
În cele din urmă, pepita a fost vândută și achiziționată de statul român. Testele de laborator i-au confirmat autenticitatea și vârsta, estimând că are o vechime de aproximativ 40-70 de milioane de ani. Valoarea sa a fost stabilită la un milion de euro, fiind una dintre cele mai prețioase piese de chihlimbar la nivel global.
Pepita de chihlimbar se află acum într-un muzeu, servind drept memento al poveștii fascinante a femeii care a posedat fără să vrea o astfel de descoperire extraordinară. Aceasta arată comorile ascunse care pot exista în cele mai neașteptate locuri, evidențiind bogăția naturală a României.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau