Proprietățile miraculoase ale cafelei
Dimensiune font:
Una dintre cele mai cunoscute băuturi din lume, cafeaua, are o poveste fascinantă. A fost descoperită în jurul anului 1400 şi, la început, i s-a spus „vinul arabilor”. Legenda spune că aromatele boabe au fost găsite de un păstor, Khaldi, care a fost foarte susprins să vadă că mai toate căprițele din turma lui deveneau foarte jucăușe după ce consumau fructele unui tufiş sălbatic. Curios din fire, Khaldi a gustat și el din poamele tufișului și s-a simțit dintr-odată plin de energie. El a povestit întâmplarea unor călugări care au început să fiarbă boabele, apoi să bea fiertura ca să poată sta treji la slujbele de noapte. De aici și până la răspândirea boabelor de cafea proaspăt prăjite în lume nu a mai durat mult, neguțătorii acelor timpuri aducând cu ei celebrele fructe revigorante.
Așa a început călătoria arbustului găsit de căprițele lui Khaldi spre alte teritorii, unde s-a adaptat foarte bine, devenind foarte popular în Turcia, Siria, Egipt, apoi în Europa. Cele mai cunoscute și mai apreciate specii au fost și atunci, dar și acum Coffeea Arabică şi Coffeea Canephora (Robusta).
În timp, cafeaua și-a câștigat locul la marile mese regești, apoi a devenit o băutură populară și foapte apreciată inclusiv în domeniul medical, datorită proprietăților sale benefice în sănătate. O ceașcă de cafea delicioasă preparată din boabe proaspăt prăjite ne oferă mai mult decât vigoare și energie. Datorită proprietăților antioxidante ale cofeinei, principiul activ cel mai important, ne putem bucura de o creștere a memoriei pe termen scurt, iar cei prinși în febra examenelor ori a unor proiecte urgente cunosc acest lucru. Neurologii susțin că boabele lui Khaldi stimulează zonele creierului responsabile de concentrare și memorie. Analizele de laborator au dovedit că boabele de cafea conțin peste 1.000 de antioxidanți, care ajută foarte mult la combaterea unor inflamații, a aterosclerozei, artitrei și a unor tipuri de cancer. Consumul zilnic al unei căni de cafea poate preveni declinul cognitiv asociat anomaliilor mintale, cum ar fi boala Alzheimer, dar poate fi și un mijloc de a ține departe diabetul zaharat. O altă veste bună adusă de medici este că sustanțele din boabele de cafea previn apariția gutei și a artritei, prin scăderea nivelului de acid uric (factor declanșator al gutei).
În general, cafeaua este asociată cu buna dispoziție, însă are daruri nu doar pentru sănătate, ci și pentru frumusețe. Consumul periodic al acestei băuturi celebre ajută la arderea grăsimilor și combaterea celulitei. Un alt ajutor este cel extern, exfolierea cu zaț de cafea fiind foarte folosită în tratamentele cosmetice. Și uite că mai avem o veste bună pentru voi – consumul periodic de cafea ajută la combaterea depresiei, des întâlnită în această perioadă de izolare și distanțare socială.
Iar dacă știm toate aceste lucruri, ce ne împiedică să ne oferim zilnic darurile pe care le conține o ceașcă plină de cafea? Unde mai pui că există foarte multe moduri de prepare, rețete speciale. Așadar, câte ceșcuțe de cafea vă propuneți să beți astăzi?
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau