Psihoterapie online în timpul Coronavirusului
Dimensiune font:
În această perioadă de carantină din cauza răspândirii Covid-19, cea mai mare şi mai dramatică urgenţă de sănătate din perioada noastră istorică, fiecare dintre noi este invitat să rămână acasă pentru a evita contactarea virusului şi pentru a limita răspândirea infecţiei. În aceste zile dificile, însă, virusul nu este singurul risc pentru sănătatea noastră: trebuie să ne apărăm în continuare corpul şi bunăstarea psihologică. Mulţi profesionişti din domeniul sănătăţii îşi pot desfăşura activitatea online, continuând astfel să aibă grijă de pacienţii lor de acasă. De asemenea, foarte multe persoane au ales să apeleze la un psiholog online.
Cum te ajută un psihoterapeut online?
Diferitele forme terapie şi intervenţie electronică au apărut deja de ceva timp, în special în legătură cu necesitatea de a oferi un serviciu de psihoterapie şi/sau consiliere psihologică persoanelor care nu se pot deplasa, care locuiesc în locuri unde nu există terapeuţi, care trebuie să dialogheze în propria lor limbă, care locuiesc într-o ţară cu o limbă sau o cultură diferită de a lor, până la cei cărora le este mai uşor să se confrunte prin „filtrul” tehnologic, mai degrabă decât să se întâlnească fizic în studioul psihoterapeutului.
Alte situaţii în care această formă specifică de telepsihologie care urmează să fie plasată în domeniul sănătăţii/asistenţei medicale interactive, adică utilizarea tehnologiilor de comunicare care vizează promovarea sănătăţii şi prevenirea stilurilor de viaţă dăunătoare îşi asumă o funcţie importantă, reprezintă redescoperirea diferitelor tipuri de Psihoterapie la distanţă, terapie online, consiliere psihologică prin internet sau, mai general, psihologie online şi ciberterapie.
Diferenţa de bază care trebuie evidenţiată în domeniul terapiei/consilierii la distanţă constă în utilizarea instrumentelor care permit contactul vizual, precum platforma Skype şi altele asemenea (dintre care unele s-au născut pentru a fi utilizate de psihologi), comparativ cu altele, precum telefonul clasic, dar şi e-mailurile, care nu permit interacţiunea audio-video. Consilierea telefonică a reprezentat prima formă de contact indirect şi este folosită şi astăzi, de exemplu, de către centrele de ascultare şi asistentă, cu atât mai puţin de către profesionişti. Zona aşa-numitei terapii acoperă, în schimb, interacţiunile care pot fi realizate prin intermediul tehnologiilor de interacţiune la distanţă, susţinute de audio-video, în contextul formelor mediate de computer (inclusiv, de asemenea, sisteme mai sofisticate, cum ar fi videoconferinţe).
Cred că putem identifica cel puţin patru opinii diferite cu privire la psihoterapia online, a genului audio-video, în plus faţă de cei care nu iau în considerare nicio formă de terapie care împiedică setarea clasică „în prezenţa”:
1. profesionişti care folosesc acest lucru instruit în orice situaţie, considerându-l adecvat în general;
2. profesionişti care utilizează PAD (consilierea psihoterapeutică online) numai în cazurile în care nu se poate face fără şi pentru timpul strict necesar;
3. profesionişti care respectă preferinţele pacientului şi care aplica PAD chiar dacă ar fi posibil să se creeze un cadru clasic;
4. profesionişti care fac distincţii cu privire la una sau mai multe dintre următoarele variabile: tipul pacienţilor, forme de ajutor (consultare unică, consiliere, terapie pe termen scurt, mediu sau pe un termen destul de lung)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau